top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Čarobna Brda Marjana Simčiča


Poziv na sudjelovanje na radionici Marjana Simčiča, velikog slovenskog, ali i svjetskog vinara, naprosto se ne odbija. Održana u sklopu Acrobat Vinotrade Portfolio Tastinga u Opatiji, ova je radionica imala za cilj predstaviti Simčičeva aktualna tržišna vina iz linije Opoka, nazvane po istoimenom položaju (Opoka Cru) odnosno tlu (lapor). Kušali smo osam izvrsnih vina i imali priliku čuti priču o povijesti vinarije izravno iz usta vinara – što je možda i najviše pridonijelo ukupnom dojmu ove radionice.


Uvijek me, naime, zadivi sprega prirode i čovjeka koji tu prirodu istinski razumije. A Marjan Simčić je upravo taj čovjek. Priča o Simčić vinima priča je o organskom vinogradarstvu, biodiverzitetu, tradiciji i beskompromisnoj kvaliteti.


Položaj Opoka smješten je, kao i ostali Simčič vinogradi, u Goriškim Brdima, na samoj granici sa Italijom. Neke parcele teritorijalno se nalaze u Italiji, čija je formalna granica definirana 1942. godine, nakon čega je definirano da će se D.O.C. (oznaka izvornosti) određivati sukladno mjestu vinifikacije – što je u Marjanovom slučaju Slovenija. Prve klasifikacije vinograda u Goriškim brdima potječu iz davne 1861. godine, čak prije slavne Burgundije, što ukazuje da je riječ o velikom terroiru.


Goriška Brda kao da su božanskom zamisli stvorena za uzgoj vinove loze. Na ovom se, relativno malom prostoru, susreću predalpska i mediteranska klima. Julijske Alpe na sjeveru osiguravaju hladan večernji zrak, dok vjetar iz Tršćanskog zaljeva na zapadu provjetrava lozu i štiti od bolesti. Teren je sastavljen od malih brdašaca, pri čemu svako brdo ima četiri ekspozicije - što u kombinaciji sa različitim vrstama tla između brežuljaka omogućuje uspješan uzgoj velikog broja različitih sorti. Niti jedan vinograd obitelji Simčič nije udaljen više od 1,5 km od vinarije, što je važno zbog kratkog vremena transporta grožđa u berbi.


Povijest vinarije seže u davnu 1860. godinu kada je Jozef Simčič kupio prve vinograde u Medani. Marjan je peta generacija vinara koja uspješno nastavlja tradiciju, naslanjajući se na filozofiju korištenja isključivo vlastitog grožđa. Marjan ističe kako u njihovoj obitelji proizvodnja vina nije posao, već stil života koji je neodvojivo vezan za Goriška Brda i prirodne ritmove i cikluse toga kraja. „Trti daješ kad te treba, a ne kad ti hoćeš“ – ističe Marjan, naglašavajući kako je upravo u vinogradarski posao – kojim se dizajniraju vina uz kasnije minimalne intervencije u podrumu – uložen izniman trud.


Simčiči posjeduju malo manje oko 18ha vinograda u prosjeku starih oko 55 godina. Poštujući njihovu dob, nastoje ih ne opterećivati prinosima. Vinarija godišnje proizvede oko 130.000 boca koje izveze u čak 45 zemalja svijeta.


No, vratimo se na vina…


Sauvignon Blanc Opoka iz 2019 uzgojen je na položaju Jordano, smještenom na 250m nm/v. Uz sauvignon blanc ovdje se uzgaja i chardonnay, o kojem ćemo nešto kasnije. Sauvignon Blanc vino je snažnog karaktera i izražene mineralnosti (tipične za sve Opoka etikete). Njegovano na vlastitim kvascima, nakon 4-dnevne maceracije, uz vrenje i odležavanje u konusnim hrastovim bačvama od 3500l i 4000l. Marjan ističe kako pomoću bačve u ovom vinu nije želio dobiti utjecaj drveta, već mikrooksidaciju. Također napominje kako barrique nikada nije bio stil koji se tradicionalno primjenjuje u Goriškim Brdima, zbog čega ga je konačno i napustio 2003. godine.

Sauvignon Vert Opoka, također 2019, dolazi iz najstarijih vinograda koji se prostiru na površini od 1,5ha i koje karakterizira veliki nagib terena. Ovo je izuzetno herbalno, naglašeno mineralno vino, nešto nižih kiselina. Macerirano je 4 dana u konusnim betonskim bačvama, u čijem sastavu je 70% kamena iz Soče i 30% kamena iz vinograda. Betonske bačve omogućuju mikrooksidaciju, koja je važna jer podržava proces sazrijevanja tanina. Potencijal starenja ovog vina procjenjuje se na 10 godina.


Chardonnay Opoka 2019 također je uzgojen na lokaciji Jordano, na kojem, za razliku od sauvignon blanca, zauzima istočnu orijentaciju. Vinificirano je postupkom četverodnevne maceracije u konusnim drvenim bačvama od 3000l, nakon čega zrije u hrastu 23 mjeseca. Ima potencijal 15-godišnjeg starenja. Riječ je o vrlo vibrantnom, zaigranom vinu koje u usnoj šupljini stvara dinamiku. Vrlo je koncentrirano i ne posjeduje samo širinu, već i vertikalnost, koja je posljedica pažljivo biranog tajminga berbe. „Chardonnay je dobar kad ne djeluje kao chardonnay. Terroir treba biti iznad sorte“ – ističe Marjan.


Za Rebulu Opoka 2019 Marjan ističe kako u sebi nosi DNK Goriških Brda, obzirom da je riječ o autohtonoj sorti ovoga kraja. Dolazi iz 66 godina starih vinograda, smještenih u selu Metana, u kojima se rebula bere zadnja kako bi se postigla puna fenolna zrelost grožđa. Vinificirana je produženom maceracijom na kožicama (16-18 dana) u konusnim betonskim bačvama, u kojima se nastavlja zrenje narednih 10 mjeseci. Nakon toga slijedi dodatno jednogodišnje odležavanje u 500-litarskim konusnim drvenim bačvama. Pričajuči o bačvama, Marjan ističe kako u vinariji iznimnu pažnju pridaju higijeni podruma, jer je to jedina garancija zdravog proizvoda. Također, napominje kako se transport vina ljeti nikada ne odvija bez hlađenja.


Pinot Noir Opoka 2017, čiji klon potječe iz Burgundije, uzgojen je u vinogradu starom 44 godine. Marjan ističe kako je kod ove sorte terroir jako bitan, jer je potrebno postići savršenu kvalitetu grožđa koje samo po sebi ima vrlo osjetljive kiseline. Riječ je o karakternom, ali istovremeno elegantnom vinu. Ovaj briljantni vinski uradak dobiven je 4-dnevnom maceracijom u velikim konusnim drvenim bačvama, nakon čega je 27 mjeseci školovan u barriqueu, a nakon toga odležavan u boci još minimalno 10 mjeseci.


Merlot Opoka 2016 dobiven je sa lokacije Trobno, koja se nalazi na 150-250 m nm/v. Maceriran je 28 dana u konusnim drvenim bačvama uz dodatak 30% peteljki. Dodatno, dozrijeva 48 mjeseci u barriqueu i još minimalno 6 mjeseci odležava u boci. Ovo je istinski veliko vino. Neupitno je da je sada već spremno za tržište, no očekuje se da će svoj puni potencijal doseći za 20. godina. „Ja ću prije ostarjeti nego ovo vino“ – objašnjava Marjan. Nije na odmet napomenuti kako je oba kušana crnjaka James Suckling ocijenio sa visokih 96 bodova.


Nakon ovakvog kušanja, zaključci se nameću sami, a jedan od njih je da je ama baš svaka kapljica Simčič vina pokriće za svjetski status i ugled ove vinarije. Nadam se još kojoj radionici uskoro (:


---

Tekst: Irena Lučić za diWine Portal

Foto: Nikola Zoko

Comments


bottom of page