top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

4. Tjedan talijanske kuhinje u svijetu


Veleposlanstvo Republike Italije i Talijanski institut za vanjsku trgovinu u zagrebačkom restoranu hotela Le Premier 19. studenog 2019. godine organizirali su predstavljanje Tjedna talijanske kuhinje u svijetu.


Inicijativu ovog događanja, koje ima za cilj predstaviti kvalitetnu talijansku kuhinju i promicati talijanske poljoprivredne i prehrambene proizvode, pokrenulo je talijansko Ministarstvo vanjskih poslova prije četiri godine. Ovogodišnja tema "Učimo o prehrani: kultura okusa s posebnim naglaskom na kulturna obilježja povezana s tradicijom i namirnicama talijanskog podneblja" educira o tome kako talijani pripremaju hranu, ali i o tome kako informiraju svoje potrošače s ciljem postizanja gastronomske izvrsnosti.
Talijansku kuhinju u Zagrebu ove je godine predstavio chef Piero di Turi, predavač na međunarodnoj kulinarskoj školi ALMA, u suradnji sa Stefanom Cossatinijem, rezidentnim chefom hotela Le Premier.


U tjednu talijanske kuhinje, koji traje od 18. do 24. studenoga 2019., domaći će restorani u različitim hrvatskim gradovima nuditi talijanske specijalitete koje će dogovarati i koordinirati Kulinarski institut KulIN.


Talijanski poljoprivredno-prehrambeni proizvodi talijanskom gospodarstvu donose vrijednost od 205 milijardi eura, te u ukupnom BDP-u sudjeluju sa 12%. Sektor bilježi 1,3 milijuna zaposlenih, a u zadnjih pet godina bilježi godišnji rast od 33%. Čak 68 talijanskih proizvoda nalazi se na vrhu ljestvice najprodavanijih proizvoda na svijetu, 301 proizvod nosi oznaku zaštićenog podrijetla, a čak 524 vina nose oznaku kontroliranog podrijetla i kontroliranog geografskog podrijetla.


Tekst: Irena Lučić za Wine&Only

Foto: PR ICE

1 view

Comments


bottom of page