top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Anđeli i razbojnici osvajaju vinski svijet


Četiri odvažne vinske etikete vinarije Apolitico premijerno su predstavljene u Vinskom klubu Tome Jakopovića. Jednako je tako odvažna i vizija Tomislava Tolušića, nekadašnjeg ministra poljoprivrede i podpredsjednika Hrvatskog sabora, a danas ponosnog vlasnika vinarije: stvoriti moćna i provokativna vina koja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.


Da je u svojoj namjeri uspio, bilo nam je jasno još i prije negoli smo kušali vina. Predstavljene etikete svojim neobičnim dizajnom i provokativnim nazivima u samom startu izazivaju popriličan interes. Kušali smo tako Anđela s greškom, u bijeloj (graševina) i crnoj (kupaža cabernet sauvignona, merlota, frankovke i cabernet franca) varijanti, pastuha Maestosa (chardonnay) te razbojnika Čarugu (cabernet sauvignon i merlot). No, da nije samo riječ o dobrom marketingu, već da se radi o vrlo kvalitetnoj vinariji, govori činjenica da su čak i bazna vina vinarije Apolitico ponosni vlasnici Decanterovih odličja - graševina i rose brončane, a sauvignon blanc srebne medalje.


Vinarija godišnje proizvede oko 60.000 boca. Grožđe u ovom trenutku pribavljaju iz kooperacija u Kutjevu i Baranji, no u travnju 2022. započet će sadnja vlastitih 9ha vinograda u okolici Virovitice, gdje je i smještena sama vinarija. Već spomenuta provokativna imena vina također su vezana za Virovitičko-podravsku županiju. Anđeo s greškom naziv je pjesme rock sastava Vatra, čiji je frontman Ivan Dečak, također Virovitičanin, dugogodišnji Tolušićev prijatelj. Maestoso je nazvan po slavnom pastuhu iz poznate ergele lipicanera, dok je Jovan Stanisavljević Čaruga svima dobro poznat kao razbojnik i "slavonski Robin Hood".


Iako se vinarstvom, zahvaljujući pokojnom ocu i malom vinogradu u Rezovcu, bavi od malena, Tolušić ističe kako je riječ o modernoj vinariji koja sama po sebi nema tradiciju, pa svoj oslonac pronalazi u suvremenim tehnologijama, inovacijama i "pomaknutom" dizajnu. No, odsustvo tradicije ne znači da nedostaju kvaliteta i iskustvo. Naime, za vrhunsku kvalitetu vina kao i za "ženski dodir" zadužena je jedna od najboljih hrvatskih enologinja, Ivana Nemet, koja je ispekla zanat u vinarijama Feravino i Orahovica, a danas je ravnateljica Tehnološko inovacijskog centra u Virovitici. Ivanina riječ u vinariji je zakon - čak kada je potrebno raditi neplanirano pretakanje ili svakodnevni delastage, dečki bez pogovora slušaju, jer znaju da bez pravog tajminga u podrumu nema niti dobrog vina.


Bijeli Anđeo s greškom (2020.) graševina je s dodatkom 10% chardonnaya nastala 20-dnevnom maceracijom i fermentacijom u amfori, nakon čega je 12 mjeseci školovana u hrastovim barrique bačvama. Navedena tehnologija ovom vinu daje dojam znatno veće starosti nego što godina berbe može naslutiti, no riječ je i dalje o vrlo pitkom i svježem vinu.


S Maestosom (2020) se otišlo korak dalje. Riječ je o čistom chardonnayu rađenog sur lie metodom, pri čemu je fermentacija rađena u velikim hrastovim bačvama, u kojima je kasnije odrađena i malolaktična fermentacija. Riječ je o snažnom i kompleksnom vinu, punog tijela i mekih kiselina koje svakako može još dugo trajati.


Crni Anđeo s greškom (2020.) rađen je na način da su sve četiri sorte - cabernet sauvignon, merlot, frankovka i cabernet franc - odvojeno macerirane i fermentirane u amforama, nakon čega je napravljen blending i ponovno vraćanje u amforu. Upravo je izbor amfore umjesto bačve, glavni je razlog što je vino iznimno zaobljeno i pitko, bez stršećih tanina. Iako je i dalje riječ o vrlo mladom vinu, koje će tek kroz koju godinu pokazati svoj puni potencijal, ono je spremno za tržište - na kojem se nalazi sa svega 4000 boca za kojima vlada ogromna potražnja.


Razbojnički Čaruga (2020) netipična je bordoška kupaža zahvaljujući vinifikaciji u vinimaticima gdje se istovremeno s alkoholnom fermentacijom provodila i ona malolaktična, a tijekom tih procesa svakodnevno se radio delastage - postupak u kojem se vino svakodnevno otače i prozračuje. Nakon toga, vino je njegovano u hrastovim i kestenovim bačvama. Krajnji rezultat? Ugodno i pitko vino punog tijela i mekanih tanina. Ujedno i moj osobni favorit :)


Nakon četiri najavljene etikete dočekalo nas je i iznenađenje - pravi šećer na kraju, u obliku crnog Cuvéea od prosušenog grožđa, izrađenog passito metodom. Desertno vino izvan svake konkurencije sačinjeno je od 50% cabernet sauvignona, 40% frankovke i 10% pinota crnog, sa visokih 90 grama neprovrelog šećera i čak 15,5% alkohola. No, što smo popili, popili smo - jer je ukupna naklada od 1500 boca već odavno rasprodana, a mi smo imali sreću kušati posljednje rezerve sačuvane za arhivu i degustacije.


Ukupan dojam večeri najbolje je opisao kolega Marinko Petković, dugogodišnji agrarni, ali i politički novinar: "Izgubili smo osrednjeg ministra, a dobili smo izvrsnog vinara!". I zaista, dojma smo kako ova vinarija ne nudi tržištu samo dobra vina (jer takvih je sve više). Tolušić uistinu posjeduje hrabrost i karizmu da kroči vlastitim putem (pa samim time i nekim neutabanim vinarskim stazama), što na hrvatskom tržištu, gdje svatko želi biti vinski Adele ili Bon Jovi i svima se svidjeti, nije baš česta pojava. Apolitico, provokativan, drugačiji i pomalo drzak, svakako od mene dobiva palac gore.


---

Tekst: Irena Lučić, diWine portal

Foto: Nikola Zoko

Comments


bottom of page