top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Anton Katunar novi predsjednik udruženja Kvarner Wines


U sjedištu Udruženja vinara Vina Kvarnera (eng. Kvarner Wines) vinotelu Gospoja u Vrbniku održana je redovita godišnja izborna i izvještajna skupština. Povjerenje za vođenje udruženja u 2023. je dobio vrbnički vinar Anton Toni Katunar iz vinarije Estate Winery Katunar, a za tajnike su mu izabrani dosadašnji predsjednik Ivica Dobrinčić i zvonejski vinar Franko Ružić, dok direktor udruženja ostaje doc.dr.sc. Žarko Stilin. Na skupštini je donesen plan rada i financijski plan za 2023. godinu.


Najveći organizacijski angažman u 2023. godini će biti organizacija Međunarodnog eno – gastro festivala WineRi u Rijeci u hali Exportdrvo 10.-11.3.2023. u suradnji sa Primorsko – goranskom županijom, Gradom Rijeka, Turističkom zajednicom Kvarnera, Turističkom zajednicom grada Rijeke, Centrom za poljoprivredu i ruralni razvoj primorsko – goranske županije te Obrtničkom i Gospodarskom komorom. Na području Kvarnera će Udruženje sudjelovati na manifestacijama Dani vina Punat, Ružica Vinodola Novi Vinodolski, Ribarski tjedan Crikvenica, Dani vina Vrbnik i Bela nedeja Kastav. Izuzev manifestacija na Kvarneru Udruženje će nastupiti na svim važnijim festivalima u Hrvatskoj i susjednim zemljama na zajedničkim izlagačkim pozicijama ili će vinari nastupiti pojedinačno (WineOs Osijek, VINART grand tasting Zagreb, Zadar Wine Festival, Pink Day Zagreb, Weekend Food Festival Rovinj, Vinistra Poreč, Dioklecijanovi podrumi Split, Sarajevo Wine Weekend, Regionala Beograd, Slovenski festival vin Ljubljana, Salon pjenušavih vina Zagreb i Ljubljana, Festival pjenušaca Vodnjan).


Druga komponenta marketinga vina uz vinske sajmove i festivale je sudjelovanje na renomiranim natjecanjima odnosno ocjenjivanjima vina te će vinari članovi Kvarner Wines udruženja uz potporu Turističke zajednice Kvarnera svoja vina poslati na niz natjecanja (Decanter, PAR Wine Award International, Vinagora Hungary, International Wine Challenge, IWSC, Asia Wine Throphy, Portugal Wine Throphy, Concours International de Lyon, 50 great White Wines of the World, Vinistra).


Treća komponenta je edukacija konzumenata i posrednika (ugostitelja) i promocija udruženja, vinarija i vina s Kvarnera prvenstveno autohtonih sorti te će se organizirati niz aktivnosti u suradnji s Turističkom zajednicom Kvarnera, na kojima će između ostalog sudjelovati i nositelji tih aktivnosti - Kvarner Wines ambasadori – Jurčić Klaudio, Matić Matešković Ines, Matijević Časlav, Matijević Lucija, Mrkonja Marinela, Neral Monika, Orišković Josip, Pavlešić Tomislav, Stilin Žarko i Škarica Martina.


Udruženje je neformalnog oblika i čine ga:

- Udruga „Žlahtina vinogradari i proizvođači vina“;

- Udruga za zaštitu, očuvanje i promociju autohtonih proizvoda i izvornih običaja „Kvarnerska kvaliteta“ i

- Zadruga vinara Proizvođačka organizacija „Vina Kvarnera“.


Cilj udruživanja u Vina Kvarnera je promocija vina autohtonih kvarnerskih vinskih sorti od kojih su najpoznatije žlahtina, belica (kupaža autohtonih sorti verdić, mejsko, divjaka, jarbola, brajkovac), jarbola, trojščina i sansigot. Izuzev promocije, udruženje se bavi i edukacijom o kulturi stola, odnosno kušanju vina organizirajući okrugle stolove, predavanja i znanstvene skupove te promocijom proizvoda s područja vinogradarske podregije Kvarner u suradnji s članovima i partnerima (Primorsko – goranska županija, Turistička zajednica Kvarnera, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj primorsko – goranske županije odnosno promocijski centar Kašetica primorsko – goranska, Grad Rijeka i Turistička zajednica grada Rijeke) kao eno – gastronomske destinacije u kojoj se proizvode vrhunska vina.


U svoj su rad vinari uključili i ostale proizvođače kvarnerskih prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda, prvenstveno one zaštićene poput maslinova ulja s Krka i Cresa, Krčkoga pršuta, krčkog i grobničkog sira, bakarskog baškota, goranskih likera ali i proizvođače čokolade i slastica kako bi se Kvarner cjelovito predstavio kao gastro meka, a plan je u konačnici uključiti i restorane, udruge, turističke agencije, vinske stručnjake i novinare.


Kao dio promocije Udruženje Vina Kvarnera će nastupiti na svim većim vinskim manifestacijama u Hrvatskoj i na taj način, osim vina, promovirati i regiju Kvarner.


Na području Kvarnera proizvede se na godišnjoj razini više od 2 milijuna litara vina, a prema podacima iz HAPIH-a zasađeno je više od 200 hektara vinograda od čega je oko 150 hektara zasađeno sortom žlahtina. Gotovo svi proizvođači Vina Kvarnera proizvode pjenušce, te je regija na trećem mjestu u proizvodnji pjenušaca u Hrvatskoj s godišnjom proizvodnjom od preko 50.000 boca pjenušaca. Sve vinarije, odnosno vina i pjenušci ostvaruju zapažene rezultate na domaćim i međunarodnim natjecanjima i izlaganjima što pokazuje da je Kvarner sjajan terroir za vrhunske proizvode. Svi vinari s područja Primorsko – goranske županije koji su članovi Udruženja Kvarner Wines nositelji su oznake kvalitete Turističke zajednice Kvarnera – The brand of the Kvarner Region Tourist Board Kvarner Wines.


---

PR i foto: Kvarner Wines


Comments


bottom of page