top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Autentična i iskrena vina Matić iz Trebižata


"Vinarija Matić se nalazi u Trebižatu, nedaleko Čapljine u Hercegovini. Ovom konstatacijom sam želio naglasiti njihovu opredijeljenost da se posvete uzgoju sorti svoga kraja: žilavki, blatini i trnjaku." - ističe idejni začetnik i voditelj ciklusa vinskih prezentacija "Vrijeme je za..." Vjekoslav Madunić.


Po riječima Ozrenka Matića, vlasnika vinarije, znaju za vrijednosti nekih svjetskih sorti koje imaju zasađene njihovi susjedi i kolege, ali žele svu svoju energiju i trud posvetiti lozama i grožđu koje su generacijama unatrag uzgajali njihovi preci. Ozrenko je baštinio znanja svojega djeda i oca o vinogradarstvu i podrumarstvu, a njegov sin Antonio završio je Agronomski fakultet u Zagrebu i sada kao enolog radi u vlastitoj vinariji.


Antonio Matić, Vjeko Madunić i Ozren Matić
Antonio Matić, Vjeko Madunić i Ozren Matić

Matići imaju zasađenih 5.5 hektara na dvije dobre lokacije. Na Bodeniku brdima iznad doline rijeke Trebižat (oko 150 metara nad morem) je oko 2 hektara i na Pijanim brdima, sa kojih se nedaleko vidi znameniti Velež, istočno od Čapljine, nalazi se još 3,5 hektara vinograda smještenih na oko 200 m nadmorske visine. Godišnja proizvodnja kreće se oko 30.000 litara. U razdoblju od 2002. do 2007. Matić je krenuo saditi nove loze, povećavati dotadašnje manje porodične zasade i profesionalno se baviti vinarstvom. U to ulazi i brendiranje vina sa oznakama tempa u glazbi. Matić vina najviše se plasiraju po BiH, a izvoze se i u Hrvatsku (Dalmatinska obala) i Crnu goru.


Na predstavljanju smo imali priliku kušati sedam vina: Žilavku iz 2021 Con brio , Žilavku barrique 2021 Al fine , Žilavku sur lie 2020 Con spiritoso , Blatinu 2018 Da capo , Trnjak 2018 Con animo, Blatinu barrique 2017 Gran cassa , Trnjak desertni 2020 Con amore. Vina je analizirao Tomislav Jakopović uz ovaj puta izuzetno angažiranu publiku.


Sommelier Tomo Jakopović
Sommelier Tomo Jakopović

Na kraju kušanja žilavki nastala je vrlo živa rasprava kakve bi žilavke trebale biti. Da li bi ih trebalo, u trendu vremena, raditi laganije i lepršavije ili onakve kako smo imali priliku kušati? Unisono smo se složili sa razmišljanjem Matića starijeg: "Ja želim uzgajati i proizvoditi žilavku na tradicionalan način. Ona je ozbiljno vino, a činjenica da smo na Gastu u Splitu 2017. ponudili žilavku iz 2008. sa kojom su svi bili oduševljeni i nisu mogli vjerovati da je stara 9 godina"


Prezentaciju je rezimirao predsjednik Hrvatskog sommelier kluba, Franjo Francem: "Ja ću malo simplificirati. Ne previše filozofije u proizvodnji već politika proizvodnje. Katkada tradicija zna imati i loše strane ali vina Matića su čisti uradci, bez zamjerke."


---

PR: Vjekoslav Madunić

Foto: Marko Čolić

Comments


bottom of page