top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Autentične zagorske štrukle i fina vina: dobrodošli u Radoboj

Updated: Jul 23, 2023


Na svega 40km vožnje od Zagreba, u blizini Krapine, smjestilo se pitoreskno mjestašce Radoboj za posjet kojem će svaki istinski ljubitelj vina izdvojiti svoje vrijeme. Tu je, naime, pronađena najstarija okamina lista vinove loze, koja svjedoči o vrlo dugoj povijesti vinarstva i vinogradarstva ovog kraja. Kada u obzir uzmemo i činjenicu da, osim povijesti, Radoboj ima i jako privlačnu 'vinsku sadašnjost', moramo priznati da je ovo mjesto predugo prolazilo ispod radara ljubiteljima dobre kapljice.


Anđelko Topolovec, načelnik općine Radoboj
Anđelko Topolovec, načelnik općine Radoboj

No, to se sada rapidno mijenja. Zahvaljujući ambicioznom načelniku, g. Anđelku Topolovcu i njegovom malom, ali vrijednom timu suradnika, iz EU fondova općina je u posljednje tri godine namaknula preko 4 milijuna eura. Novac je primarno uložen u energetsku obnovu, koja je izvedena u skladu sa najsuvremenijim standardima ekološke održivosti, ali je njime, primjerice, financirana i Hiža vinove loze - interpretacijski centar posvećen najstarijoj okamini trsa na svijetu, staroj između 12 i 14 milijuna godina, kao i Hiža štrukli u kojoj se ovaj poznati zagorski gastro specijalitet radi po izvornoj, lokalnoj recepturi. Vjerujte nam na riječ: nikada niste probali bolje štrukle!


Okamina lista vinove loze stara 12 do 14 milijuna godina
Okamina lista vinove loze stara 12 do 14 milijuna godina

Hiža vinove loze

Interpretacijski centar posvećen najstarijoj okamini lista vinove loze, pronađene u Radoboju, zamišljen je kao suvremeni multimedijalni prostor u kojem se posjetitelji imaju priliku educirati o kulturnim, povijesnim i geografskim značajkama općine te se informirati o turističkoj i enogastronomskoj ponudi mjesta.


Centralna priča formirana je oko već spomenute okamine vinove loze, a sama Hiža ima četiri tematske cjeline: 1. Rimski bog Bacchus i povijest vinove loze u starim civilizacijama od Egipta, antičke Grčke, Rima i Ilirike; 2. Stara autohtona sorta belina koja posjetitelje upoznaje s lokalnim običajima poput Svetog Martina i Vincekova; 3. Bilikum - vrč odnosno zemljani kup kojim su domaćini svojim gostima izražavali dobrodošlicu, a kojeg povezujemo i uz poznatu priču o Čehu, Lehu i Mehu; 4. Proizvodi od vina i grožđa, pri čemu posjetitelj može proživjeti život jedne bobice grožđa od sadnje do flaširanja - pomoću VR naočala.


Radobojske štrukle izrađene po izvornoj recepturi
Radobojske štrukle izrađene po izvornoj recepturi

Hiža zagorskih štrukli

Smještena je u samom centru općine Radoboj, sa željom da sačuva, njeguje i širi nematerijalno kulturno dobro zagorskog kraja: Radobojske štrukle. Osim kušanja, posjetitelji će ovdje imati priliku sudjelovati i na radionicama izrade štrukli i pratećim umjetničko-kulturnim programima. Gastronomsku ponudu planiraju proširiti i na druge delicije tradicionalne zagorske kuhinje.


Radobojski vinari

Udruga vinara i vinogradara „Radobojski pajdaši“ osnovana je 2004. godine, a djeluje na području općine Radoboj, grada Krapine i okolice, te dijelom općine Mihovljan. Inicijatori osnivanja udruge bili su Marijan Dunaj, Vinko Rihtar i Anđelko Topolovec. Udruga je osnovana sa svrhom razvoja vinogradarstva i vinarstva, te promicanja razvoja tržišta u cilju prodaje zagorskih vina i drugih proizvoda od grožđa i vina.


Važno je napomenuti kako je Radoboj lokalitet na kojem se uzgaja autohtona belina, koja je "majka" čak 80 svjetskih sorti vinove loze. Belina, uz pinot i traminac, jedna je od tri najstarije sorte vinove loze na svijetu. Kušanje vina radobojskih vinara vodili su i organizirali vinar Goran Rihtar i enologinja Jasminka Šaško, ujedno i predsjednica udruge Vino Zagorje.


Ukoliko vas put nanese u Radoboj (a sigurni smo da hoće nakon što ste sve ovo pročitali :)), obratite pažnju i na povijesno-kulturne znamenitosti poput arheološkog nalazišta prapovijesne Podstenje, kapelu Sv. Jakoba i crkvu Presvetog Trojstva, Radobojski trnac, muzej Radboa i edukacijsko-promidžbeni centar za prirodu Zagorje.Svojim posjetiteljima Radoboj nudi očuvan okoliš, čist zrak, izvore čiste vode te pitoreskni krajolik prošaran šumama i zelenilom. Idealna destinacija za "city break" i bijeg od užurbane svakodnevice, upotpunjene jedinstvenom ponudom Šumske kupke - lječilišne metode koja podržava zdravlje na svim razinama.


---

PR: Sanja Plješa

Pripremila: Irena Lučić, diWine Croatia

Foto: Irena Lučić

Comments


bottom of page