top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Autohtone sorte Kvarnera najavile WineRi festival


Jučerašnja prezentacija u Vinskom klubu najavila je nadolazeći festival WineRi, koji je ove godine najavljen uz slogan „veliki povratak“, nakon dvije (duuuuge) godine pauze uzrokovane koronavirusom. Festival će se održati 27. i 28. svibnja 2022. u Rijeci, u ekskluzivnom šatoru postavljenom na Gatu Karoline Riječke.


Žarko Stilin i Mario Šimunović

Kroz degustaciju devet vinskih etiketa, kojima su – očekivano – dominirale žlahtine, vodili su nas predstavnici udruženja Kvarner Wines, ujedno i organizatori festivala: Ivica Dobrinčić, predsjednik udruženja; Žarko Stilin, manager; vinar Anton Katunar te gastroznalac Časlav Matijević uz podršku i stručno vodstvo sommeliera Tome Jakopovića.


Irena Lučić i Ivica Dobrinčić

Za optimističan start pobrinula su se dva pjenušca - Valomet PZ Vrbnik i Gospoja - oba iz 2018. godine i oba dobivena klasičnom metodom. Riječ je o lakim, ljetnim pjenušcima kojima na nosu pronalazimo voće, kvasce i krušne note, a na nepcu ostavljaju ugodan aftertaste. Valja napomenuti kako je Kvarner treća regija Hrvatske po proizvodnji pjenušca, s godišnjom proizvodnjom od oko 50.000 boca. Svih jedanaest vinarija, članica udruženja, proizvode barem jednu mjehurićastu etiketu, dok su se neki – poput vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog – snažno orijentirali upravo na pjenušava vina pa ih u svojoj paleti broje čak četiri. Zanimljiv je podatak da su se prvi hrvatski pjenušci u Hrvatskoj počeli proizvoditi upravo na Kvarneru još u 18. stoljeću, a najpoznatiji od njih je Bakarska vodica, spominjana u Vinskom zakonu iz davne 1929. godine, koja se proizvodila od sorte belina, a kasnije od kupaže bijelih domicilnih sorti, ne šampanjskom, već tzv. metodom predaka, kojom se danas proizvode trendovski pet-natovi. Riječ je o jednom od najznačajnijih povijesnih vinskih brendova Hrvatske, čiji je ugled nepravedno srozan promjenom vinifikacijske metode (danas se proizvodi kao biser vino) i na čiji veliki revival tek čekamo.


Kvarner je regija koja obiluje autohtonim sortama grožđa koje, malo pomalo, zahvaljujući trudu pojedinih vinara, ali i naporima udruženja Kvarner Wines, bivaju spašene od zaborava, ali i od svrstavanja u skupinu „glavoboljčeka“ u kojoj su se godinama nalazile zbog uistinu niske razine kvalitete vina koja su se od njih proizvodila. Na jučerašnjoj prezentaciji imali smo priliku kušati dva vina dobivena od starih kastavskih sorti koja svjedoče upravo o trendu rasta kvalitete: Jarbolu vinarije Ružić (2020) i Belicu vinarije Plovanić (2020). I dok se jarbola pokazala kao blago neuravnotežena, iako i dalje vrlo šarmantna i pitka, Belica je pokazala kompaktnost i ozbiljne vinske argumente svojim intenzivnim, širokim, ali istovremeno vrlo preciznim aromama. Belica je inače single vineyard kupaža starih kastavskih sorti verdić, mejsko, divjaka, jarbola i brajkovac, ponekad i uz dodatak malvazije.


Uslijedilo je kušanje triju žlahtina – predivno mineralne Pavlomir Grand Cru (2020) s područja Vinodola te Žlahtine Ivan Katunar (2021) i Žlahtine Nada (2021) iz Vrbničkog polja koje su nas oduševile pitkošću i svježinom. Ove tri žlahtine, baš kao i dvije koje su im prethodile u formi pjenušca, pokazale su ogroman potencijal i širinu sorte kojoj zaista predviđam(o) sjajnu budućnost. Svaka od kušanih etiketa ispričala nam je svoju priču i pokazala kako se i najmanje razlike u terroiru preslikavaju na božansku kapljicu u boci, ali i kako je riječ o sorti koja vinarima daje mogućnost da izraze svoju viziju i stil.


Žlahtina je naime, slično kao i Bakarska vodica, vino turbulentne povijesti. Od nekadašnje pozicije cijenjenog i kvalitetnog vina, pod socijalističkim imperativom visokih prinosa gubi na dostojanstvu i utapa se u mnoštvu "gemišterskih" vina namijenjenih širokom (i ne baš zahtjevnom) tržištu. Danas, pak, doživljava svoj zasluženi veliki povratak. Područje Kvarnera godišnje proizvede ukupno 2 milijuna litara vina na oko 200 hektara vinograda od čega je oko 150 hektara pod žlahtinom, što govori o velikoj popularnosti ove autohtone sorte koja na očigled postaje miljenica domaće i strane publike.


Na kraju degustacije dočekala su nas dva sjajna crna vina. Sansigot vinarije Šipun (2018), nastao u režiji velemajstora Ivice Dobrinčića, aktualnog predsjednika udruženja Kvarner Wines i čovjeka zaslužnog za spas ove i mnogih drugih autohtonih sorti Kvarnera. Sansigot ili sušćan autohtona je sorta s otoka Suska koja daje posebno vino laganog tijela i zanimljive kompleksnosti. Mirisne note upućuju na višnju, kupinu i crni ribiz, a 8-mjesečno školovanje u kombinaciji francuskog i slavonskog hrasta podarilo mu je začinski dodir. Prilikom predstavljanja vina Ivica je istaknuo kako je u početku proizvodnje gotovo 70% sansigota odlazilo u izvoz, te je vino bilo potpuno nezanimljivo domaćem tržištu. Danas je situacija potpuno drugačija i gotovo sva proizvedena količina popije se u Hrvatskoj, štoviše – upravo na Kvarneru.


Kurykta Antona Katunara (2017) kupaža je sansigota, debejana i kamenine – sve redom autohtonih sorti – uzgojenih na premium položaju Sv.Lucija na Krku. Oduševila nas je svojim istovremeno snažnim i profinjenim tijelom, te notama džema i sušenog voća koje stvaraju dojam prisustva prosušenih bobica, kojih u ovom vinu zapravo nema.


Red bi bio pohvaliti i ukusne zalogaje koji su pratili ovu degustaciju, među kojima se našao zaštićeni Krčki pršut, brojne aromatizirane salame lokalnih proizvođača, krčki i grobnički sirevi te bakarski baškot. Organizatori su se pobrinuli i za glazbenu kulisu, zahvaljujući kojoj smo imali priliku čuti i nekoliko kvarnerskih pjesama u izvedbi gitarista Maria Šimunovića.


gitarist Mario Šimunović pobrinuo se za glazbenu kulisu prezentacije

Udruženje Kvarner Wines oformljeno je prošle godine u Vrbniku okuplja vinogradare i proizvođače vina iz vinogradarske regije Kvarner koja obuhvaća vinogorja Opatija – Rijeka – Vinodol, Krk, Rab, Cres – Lošinj i Pag. Udruženje je neformalnog oblika i čine ga Udruga „Žlahtina vinogradari i proizvođači vina“, Udruga za zaštitu, očuvanje i promociju autohtonih proizvoda i izvornih običaja „Kvarnerska kvaliteta“ i Zadruga vinara Proizvođačka organizacija „Vina Kvarnera“. Cilj njihova udruživanja je promocija vina dobivenih od autohtonih kvarnerskih vinskih sorti, edukacija o kulturi stola koja se provodi kroz brojne okrugle stolove, predavanja i znanstvene skupove kao i promocija proizvoda s područja Kvarnera.


Svi ste pozvani u Rijeku 27. i 28. svibnja na istraživanje eno-gastro užitaka Kvarnera s pogledom na more, vidimo se!


---

Tekst i foto: Irena Lučić, diWine PortalComments


bottom of page