top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Autohtone sorte u fokusu MoslaVina festivala


Manifestacija „Festival vina – MoslaVina Kutina 2024. i izložba vina izvornih hrvatskih sorti“ održat će se 30. put u Kutini 24. i 25. svibnja 2024. godine u organizaciji Turističke zajednice grada Kutine i Udruge vinogradara i voćara Moslavine „Lujo Miklaužić“ Kutina.

 

Ponosni na vinsku baštinu i autohtone sorte grožđa

Ovo je prilika za promociju moslavačkih vinara, autohtonih sorti vina, kulture pijenja vina te utjecaja na jačanje suradnje unutar regije i umrežavanje turističkih dionika s ciljem kreiranja inovativnih turističkih sadržaja. Tako će se u petak 24. svibnja u 16 sati  održati panel rasprava na temu „Sadašnjost i budućnost autohtonih sorti sa aspekta eno – gastro turizma“, nakon koje će uslijediti svečano otvaranje Festivala u 17:30 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana. Tom će se prilikom dodijeliti diplome vinarima, plakete i nagrade najbolje ocjenjenima, a nakon zajedničke zdravice prezentirat će se moslavačka vina i hrana te će se obići izlagači. Svoja vina predstaviti će 18 izlagača i Udruga Kvarner.

 

Posebnost ove manifestacije u odnosu na druge jest izlaganje i njegovanje vina izvornih hrvatskih sorti, čime se pomaže našim proizvođačima u promicanju ponude vina izvornih sorti grožđa.  Autohtone hrvatske sorte vina predstavljaju bogatstvo i raznolikost vinogradarske baštine Hrvatske. Izvor su ponosa za hrvatske vinare i kulturno nasljeđe koje se njeguje i promiče potičući tako očuvanje i valorizaciju vinske baštine naše zemlje. Vinsku radionicu na tu temu autohtonih sorti vina održat će Hrvoje Košutić u 19:30 sati.


Dok ispijate koktel sa škrletom okušajte svoje znanje u pub kvizu Moslavina Wine Wisdome

Subotnje popodne, 25. svibnja, započet će Gala tastingom – dijagonalnim kušanjem različitih sorti i godišta Vina Košutić i pjesničkom priredbom Grozdovi i stihovi. Izlagači otvaraju svoje štandove, a program će osigurati atraktivnu zabavu uz Paint&Wine, koktel i škrlet radionice, a moći ćete saznati i kako je jedna moslavačka vinska etiketa stala uz bok najboljim hrvatskim kupažama.

 

Uz dobre kapljice neće nedostajati ni glazbene zabave jer će sve posjetitelje u petak zabavljati Parni valjak i The Juky & Saxente, a u subotu Sanja, Marinko i Zec sa najvećim hitovima grupe Novi fosili i Prima Bend. Koncerti su besplatni za sve posjetitelje. Detaljan program pronađite ovdje: https://festivalvina-kutina.hr/program/ 

 

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Sisačko – moslavačkog župana Ivana Celjaka, Grada Kutine  Croatia osiguranja d.d.


---

PR i foto: Waves komunikacije, Nives Polovina Barun

 

Comments


bottom of page