top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Čarobni Poletti Xmas za „ufuravanje“ u božićno raspoloženje


Piero Poletti i gramofon iz 70-tih
Piero Poletti i gramofon iz 70-tih

Crno vino ukusnije je ako ga pijete uz glazbu Jimija Hendrixa ili Rolling Stonesa, a i bijelo ima svoje glazbene miljenike, pokazalo je istraživanje škotskih znanstvenika na Sveučilištu Edinburgh. Stručnjaci su otkrili da okus cabernet sauvignona jača kad se pije uz "jaku i tešku glazbu". Na drugoj strani, chardonnay bolje prija uz "poletne i osvježavajuće" melodije.

Na temu sljubljivanja vina i glazbe diWine Bar odlučio je provesti svoje vlastito istraživanje. U pomoć smo pozvali renomiranog istarskog vinara Petera Polettija – najboljeg DJ-a među vinarima i najboljeg vinara među DJ-ima, koji već dugi niz godina prakticira spajanje vina i glazbe.


Radionica sljubljivanja vina i glazbe
Radionica sljubljivanja vina i glazbe

Čarobna večer pod nazivom Poletti Xmas sastojala se od radionice sljubljivanja vina, hrane i glazbe namijenjene predstavnicima medija i vinskim profesionalcima, te od druženja namijenjenog ljubiteljima vina koji su uz Poletti malvaziju, teran i ukusne plate imali priliku uživati u zvucima biranih vinila koje je Piero puštao tijekom večeri. Bilo je to svojevrsno „ufuravanje“ u božićno raspoloženje i zaista – te večeri u diWine baru nije nedostajalo čarolije, smijeha i ozarenih lica.


Malvazija Classica sljubljena je sa pjesmom How Deep Is Your Love
Malvazija Classica sljubljena je sa pjesmom How Deep Is Your Love

Na radionici predstavljena su četiri vina, koja su udruženim snagama prezentirali otac Piero i sin Matteo Poletti, nasljednik ugledne vinarije koja je ove godine proslavila čak 180 godina postojanja. Piero je okupljenima objasnio temeljne principe sljubljivanja vina i glazbe: „Kada biram glazbu uz neko vino, to vino zamislim kao osobu. Zapitam se je li staro ili mlado, je li muško ili žensko, kako izgleda, je li nježno i elegantno ili pak snažno i robusno. Tada mi spontano u glavi dolaze ideje za pjesme koje bi takva osoba slušala, odnosno koje pašu s određenim vinom.“


Merlot koji voli Rolling Stonese
Merlot koji voli Rolling Stonese

Prvo vino, Malvazija 2021 sljubljena je sa zalogajima od mozarelle u umaku od vrhnja i jogurta sa koricom limete, uz koje smo slušali Fresh od Cool And The Gang i klasik Tea For Two od Nat King Colea. Nešto ozbiljnija, odležana Malvazija Classica i brie sljubljeni su sa pjesmom Bee Geesa How Deep Is your Love. Već na trećem vinu, Merlotu 1842, kupaži iste sorte iz dvije različite godine (2016 i 2018) sljubljenom sa delikatesnom paštetom od tune, razvila se živa diskusija oko prikladne pjesme, obzirom da su i okupljeni uzvanici prihvatili „igru“ i počeli sami predlagati idealne spojeve merlota i glazbe. Piero je ovo vino spojio sa pjesmom Misty legendarne Arethe Franklin, što je zaista bio izvrstan match, no oduševila nas je i kombinacija sa Wild Horses od Rolling Stonesa koju su predložili vinska legenda Željko Suhadolnik i novinar Nikola Zoko. Posljednje vino, Cabernet sauvignon sljubljeno je uz nezaobilaznog Barry Whitea i pjesmu Baby Blues.


Atmosfera u diWine Baru
Atmosfera u diWine Baru

U nastavku večeri, gosti diWine Bara popunjenog do zadnjeg mjesta uživali su u biranim pjesmama od 1920-tih do 1980-tih, te u duhovitim Pierovim anegdotama iz vremena kada je radio kao DJ. Bila je to uistinu večer za pamćenje i možemo se samo nadati da će postati tradicionalna.


Malvazija Poletti u redovnoj je ponudi diWine Bara
Malvazija Poletti u redovnoj je ponudi diWine Bara

Vinarija Poletti uzgaja vinovu lozu na 9ha vlastitih vinograda, a u ponudi ima ukupno sedam vinskih etiketa čije je zajedničko obilježje beskompromisna kvaliteta. "Ako želiš raditi vino, neka bude onakvo kakvo bi i sam želio piti." - prisjeća se Piero riječi svoga oca, koji ga je u ranoj dobi uveo u svijet vinarstva. Upravo su te riječi bile glavna motivacija Peteru u vrijeme socijalizma kada je vinarstvo Istre (i ostatka Hrvatske) patilo od nametnutog sindroma visokih prinosa i niske kvalitete. Jedan je od prvih vinara koji se odvažio proizvoditi kvalitetno vino po visokoj cijeni, što je u početku dočekano sa podsmijehom od strane kolega i prekupaca, a sama obitelj pretrpjela je financijski vrlo izazovno razdoblje. Zato si danas vinarija Poletti može priuštiti da, primjerice, njihov Cabernet sauvignon odležava pet godina u podrumu, a zatim bude nagrađen na svjetskom natjecanju The Global Cabernet Sauvignon Masters 2020 kao peti najbolji Cabernet Sauvignon u svijetu. Osim ka ekološkom vinarstvu, obitelj se sve više okreće prema vinskom turizmu. Zajedno sa suradnicom Jasnom Matić prije nekoliko godina renovirali su staru kuću u srcu Poreča i pretvorili je u eno-gastro hram pod nazivom Wine & Food Casa Manzolin. Ideja je proizašla iz ljubavi prema vinu i hrani, koji se savršeno ljube, a mi vam svakako preporučujemo posjetiti to fantastično mjesto što prije. U međuvremenu, svi ste dobrodošli uživati u Poletti vinima koja su dostupna na čaše u zagrebačkom diWine Baru---

Tekst i foto: Irena Lučić

Comments


bottom of page