top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Carska vina u centru Zagreba


Sinoć su u prostorijama HKD Napredak, Bogovićeva 1, predstavljene vrhunske etikete vinarije Carska vina Grgo Vasilj iz Međugorja. Ova vinarija svoje korijene vuče još iz 19.stoljeća, a modernu proizvodnju i izlazak na tržište započeli su 1994.godine. Grgo Vasilj poznati je hercegovački vinar, a zajedno sa sinom Andrijom postigao je brojne uspjehe koje su prepoznali kupci i stručnjaci. Prve nagrade ova obitelj dobila je još početkom prošloga stoljeća - 1912.godine.


Na 22 hektara vinograda prosječno godišnje proizvedu oko 80.000 litara vina. Predstavljenih sedam vina iz premium linije još uvijek nije moguće kupiti na hrvatskom tržištu (nadamo se da će se ta nepravda uskoro ispraviti :)) dok su Žilavka i Blatina Fine Edition već prisutne kod nas, na veselje hrvatskih kupaca. Po riječima Andrije Vasilja, u kreiranju vina koriste konzultacije poznatih hercegovačkih enologa Tihomira Prusine, Hrvoja Augusta i Darka Šimića.


Prezentacija koju je vodio sommellier Tomo Jakopović počela je sa Carskom žilavkom PREMIUM iz 2020. U ovom vinu je 99% žilavka, dok preostalih 1% čine tradicionalne hercegovačke sorte bena i krtošija. Po reakcijama publike ovo vino je sve do prezentiranja crnih sorti imalo najviše glasova za favorita, pa čak i kada je kao treća predstavljena sjajna Carska žilavka Gregorius limited edition također iz 2020.godine

. Oko te etikete razvila se živa diskusija: da li čuvati ili plasirati na tržište mlado. Naime, Gregorius ima odlične kiseline i PH vrijednost, te su mnogi prisutni vinski znalci primijetili njegov potencijal starenja i vinaru preporučili čuvanje u podrumu još najmanje 2-3 godine. Za tu ideju zainteresirao se i sam vinar, Andrija Vasilj, te nam je obećao kako će dio boca svakako ostaviti na čuvanju.


Inače, čak pet od sedam predstavljenih vina nose imena po djeci Andrije Vasilja: Sophia, Gregorius, Nika, Jeanne (Iva) i David. Vasilji osim domaće blatine, preferiraju i svjetski cabernet sauvignon. Tako smo imali priliku kušati rose Niku, upravo od te sorte, čisti cabernet sauvignon u etiketi Jeanne, te cuvee David u kojem je zastupljen 50%-50% zajedno s blatinom. U petom vinu po redoslijedu predstavljanja - Carskoj blatini premium edition 2018 - zastupljeno je 90% blatine, te po 5% trnka i cabernet sauvignona. Opći je zaključak da sva crna vina po svojim sadašnjim parametrima imaju potencijal za višegodišnje odležavanje.Andrija Vasilj naglasio je obje komponente u stvaranju dobrih vina: rad u vinogradu i podrum. "Morate imati dobru sirovinu. Ove godine na naših 22 hektara ubrali smo 120 tona odličnog grožđa a to je preduvjet da preciznim radom u podrumu dobijete ovakva vina". Upravo je preciznost epitet koji se može pripisati svim vinima iz kušane linije, a mnogi su uzvanici ostali uistinu iznenađeni i oduševljeni winemakingom na razini izvrsnosti.Valja napomenuti kako Carska vina Grgo Vasilj proizvode i rakije u manjim količinama. Imali smo priliku probati lozovaču i višnjevaču - iz asortimana u kojem se još nalaze orahovača i travarica. Manji catering je nabavljen u kućnom obrtu "Mrvica".


---

PR: Vjeko Madunić

FOTO: Marko Čolić

0 views

Comments


bottom of page