top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Cork Croatia – brend koji stvara čuda od korištenih vinskih čepova


Ivana Pranjić, Cork Croatia
Ivana Pranjić, Cork Croatia

Kada pušu vjetrovi promjene, jedni grade skloništa, a drugi vjetrenjače“ – uzrečica je koja najbolje opisuje novi val malih craft dizajnera kojima je lockdown poslužio kao odskočna daska za ulazak u privatno poduzetništvo. Jedna od njih je i Ivana Pranjić, vlasnica obrta Cork Croatia, brenda koji je danas predstavljen okupljenim predstavnicima medija u zagrebačkom diWine baru, uz „tekuću“ podršku ekoloških vina Glavica.


Cork Croatia, dizajnerski proizvodi od recikliranog pluta
Cork Croatia, dizajnerski proizvodi od recikliranog pluta

Tijekom lockdowna, kao i svi, vino u kojem i inače uživam, pila sam kod kuće, a plutene čepove sam skupljala u zdjelu. Baš kada mi je moj dragi prijatelj Antun Glavica poslao karton svog vina i kada sam u zdjelu ubacila još jedan čep, to je bila svojevrsna kap koja je prelila čašu – čepovi su se rasipali i ja sam shvatila kako je sada trenutak da od njih napravim nešto lijepo, o čemu sam već dugo maštala“ – priča Ivana o svojim počecima.


Ivana Pranjić, vinar Antun Glavica i Irena Lučić - vlasnica zagrebačkog diWine Bara
Ivana Pranjić, vinar Antun Glavica i Irena Lučić - vlasnica zagrebačkog diWine Bara

Ostalo je povijest… Ivana danas ima puno narudžbi za svoje ručno rađene plutene stvarčice, među kojima su privjesci, podlošci za čaše, unikatni nakit, stalci za vinske čaše, pa čak i igre poput domina ili križić-kružića. Naručitelji su često tvrtke ili čak vinarije, koje ovim kreativnim poklonima daju dodatni touch svojim poklon-paketima. Ali Cork Croatia proizvode naručuju i privatni kupci, za, primjerice, rođendanske poklone, koje Ivana može izraditi sa personaliziranim crtežima ili natpisima. Svi Ivanini prijatelji i poslovni suradnici uključili su se u ovaj upcycling biznis, pa za nju i sami prikupljaju čepove nakon što popiju vino.


Moslavački eko vinar Antun Glavica
Moslavački eko vinar Antun Glavica

Razlog zbog kojeg je upravo ovaj brend popraćen vinima Glavica, nije samo prijateljstvo između Ivane i vinara Antuna, već i njihova nit poveznica – ekološka osviještenost. Naime, Antun Glavica vinar je nove generacije i prvi moslavački vinar koji posjeduje strogi biodinamički certifikat Demeter. No, osim što stvara izvrsna vina, Antun je jedan od vinara koji ne slijedi tuđe stope, već sam utire puteve za budućnost, koja je u svakom slučaju zelena.


Mini-ovan Ogi brine se za red u vinogradu :)
Mini-ovan Ogi brine se za red u vinogradu :)

Eksperimentalno je u dijelu vinograda zasadio piwi sorte, visokootporne na gljivične bolesti, koje nije potrebno prskati i dobio izvrsne rezultate. No, moramo naglasiti kao se, uz Antuna, za zdravlje vinograda brinu i mini-ovan Ogi, dvije ovce zvane Gregor 1 i Gregor 2, te jato gusaka i pataka koji svi zajedno pasu travu i brinu da loza bude zdrava i prozračena. Kao istinski vizionar, savršeno balansira između vinske avantgarde i tržišnih očekivanja. Stoga, sva vina koja proizvede – oko 15.000 boca godišnje – vrlo brzo proda.


Podrum Glavica
Podrum Glavica

Osim same vinarije, smještene u blizini Repušnice, obitelj Glavica ovdje je odlučila razviti sveobuhvatno ekološko seosko gospodarsko. Osim kušaonice, koja je već u funkciji, i impresivnog podruma sa amforama i arhivom ukopanom u pod, u planu je obnova nekoliko malih kućica koje će uskoro postati smještajne jedinice i turistima omogućiti višednevno uživanje u moslavačkom kraju.


Predstavljene vinske etikete
Predstavljene vinske etikete

Na prezentaciji u diWine Baru Antun je predstavio četiri etikete – Škrlet 2021, Graševina 2020, Marmor Collis 2021, kupažu 6 piwi sorti te premijerno Frankovku 2020 koja je prezentirana u en primeur varijanti i koju čeka još nekoliko godina odležavanja.


PIWI kupaža Marmor Collis od veljače se nalazi na vinskoj karti diWine Bara
PIWI kupaža Marmor Collis od veljače se nalazi na vinskoj karti diWine Bara

„Pijem i recikliram“ može postati i vaš moto! Naime, proizvode Cork Croatia, osim putem web stranice, možete pogledati i kupiti u zagrebačkom diWine Baru u Ilici 93, kao i u sklopu Projekta Ilica Q'ART koji se održava četiri puta godišnje. A ako kod kuće imate viška plutenih čepova, slobodno ih donesite do diWine Bara i usput popijte čašu izvrsnog Glavica Marmor Collisa ili Škrleta, koji se od veljače nalaze na barskoj vinskoj karti.


Prijatelji Antun i Ivana
Prijatelji Antun i Ivana

I za kraj, kao što bi Ivana rekla: „Živi bili, vino pili!“ Budućnost je - uz pretpostavku da imamo dovoljno vina - čini se, ipak svijetla, kreativna i zelena <3


---

PR i Foto: Irena Lučić, diWine Portal

コメント


bottom of page