top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Čuček u Kini, Rastepena krvavica i Buncek-dog


Uršula Tolj uživala je na Adventu kod Matije
Uršula Tolj uživala je na Adventu kod Matije

Svi ovi neobiči nazivi iz naslova, poslastice su koje vas očekuju u najveselijem zagrebačkom dvorištu u Tkalčičevoj12, u kojem je danas službeno započeo Advent kod Matije. Jučer je u svjetlucavom dvorištu održana 'generalna proba' kojoj su nazočili Uršula Tolj s kćerkom Ewom, Zoran Vakula sa suprugom Lavandom i Mirta Zečević s kćerkom Karlom.


Dvorište u Tkalčićevoj 12 krase neobični ukrasi
Dvorište u Tkalčićevoj 12 krase neobični ukrasi

U strogom centru Zagreba, točnije u dvorištu Tkalčićeve 12 započeo je Advent kod Matije. Osmislio ga je popularni je zagrebački ugostitelj Matija Nikolić pretvarajući naoko jednostavno gradsko dvorište (u kojem se nalazi njegov lokal Wok by Matija) u pravu blagdansku čaroliju! U dvorištu će se tijekom cijelog Zagrebačkog Adventa, moći uživati u domaćoj hrani, kvalitetnom kuhanom vinu, ali i odličnoj zabavi.


Celebrityji i gastro novinari okupili su se jučer na "generalnoj probi" Adventa kod Matije
Celebrityji i gastro novinari okupili su se jučer na "generalnoj probi" Adventa kod Matije

Volim Advent i uvijek ga posvećujem brojnim zaljubljenicima u moju gastro ponudu. Nekad sam kuhao na klasičnim kućicama, a ove godine sam upregnuo svoje pomagače Brko & Brko te s njima osmislio poseban Advent, i to u dvorištu našeg lokala u Tkalči” - kaže Matija i dodaje kako je Brko 1 njegov tata Nikola, a Brko 2 punac Antun. Oni zajedno već godinama rade odlične, domaće suhomesnate delicije, koje su odlučili poslužiti i na ovogodišnjem Adventu! Upravo zbog njihovih posebnih proizvoda Avent kod Matije su gastroljupci ocijenili kao Gastro senzaciju Zagrebačkog Adventa!

Brko #1
Brko #1

Ma mi smo vam Brko i Brko i Šmrko” - našalio se Brko 1, tata Nikola dodajući - “Kad pogledate ugostiteljsku ponudu na Adventu, većina kućica nudi isto - kobasice, kuhano vino, peciva... Kako znamo što znači pojesti dobro, fino i domaće, mi smo iznajmili od Matije samo 8 kvadrata kako bismo kuhali, pekli i servirali fine domaće delicije. Dođite, probajte, vidjet ćete razliku!

Advent kod Matije, osim divnog blagdanskog ugođaja nudi i čitavu lepezu tradicionalnih okusa serviranih na drugačiji način. Uz standardnu ponudu zimskih Wokova, brenda Wok by Matija, na ovom mjestu možete pojesti različite vrste 'sendviča' u kojima se sljubljuju nevjerojatni okusi.


Čuček na indijski
Čuček na indijski

Čuček na Indijski, Kineski ili Zagorski?

U finom mekanom tartaruga pecivu nalazi se piletina s dodatkom začina karakterističnih za Kinesku, Indijsku ili tradicionalnu zagorsku kuhinju. Čuček na Indijski tako je spoj curry umaka, povrća, piletine i sira, vrlo ukusan i aromatičan. Čuček na Kineski je nešto intenzivnog okusa, a piletini bez antibiotika Međimursko pile, koju Matija koristi u svim svojim wokovima je dodan Szechuan umak i kineski začini,povrće i sir. Čuček na Zagorski je kombinacija piletine, špeka, domaćeg povrća i sira s tradicionalnim Zagorskim začinima. Uz Čučeka na bilo koji način se odlično kombinira čaša aromatičnog vina kojeg na ovom mjestu možete popiti i na čaše.


Rastepena sarma
Rastepena sarma

Tradicija na moderan način!

U Adventsko vrijeme, kad i službeno počinje zima, navikli smo jesti tradicionalne i intenzivne spojeve kao što su kobasice, buncek, krvavice s kiselim zeljem. Adent kod Matije nudi posebnu ponudu tartaruga sendviča u kojima se nalazi 'rastepena krvavica', 'rastepena sarma', buncek dog, ali i Brko i Brko kobasica među kojima je domaća, kranjska, češnjovka, vepar, kranjska sa sirom.

Slasno pečenje!

Za ljubitelje pečenja, Brko i Brko spremaju i posebno iznenađenje! U okviru ovog dvorišta svakog će dana peći buncek, rolanu vratinu i odojke koje ćete moći pojesti direktno s ražnja. Sve će se sljubiti s kuhanim vinom po domaćoj recepturi.

Svakog ćemo dana kuhati naše domaće kuhano vino po posebnoj recepturi” - kaže nam Matija i otkriva da dodaje kuhanom vinu anis, šumsko voće, limetu, prah aronije što mu daje specifičnu aromu. Za one koji vole hladno piće u ponudi Adventa kod Matije je preko 20 domaćih rakija, ali i hit piće i ove zime kuhani Rebel gin kojem Matija dodaje domaći sok od jabuke.


A u koji će delicijama uživati najmlađi?

Advent kod Matije osmislio je posebnu ponudu za najmlađe. Klincima je na meniju Polidog za kojeg se koristi Poli hrenovke – lokalne proizvodnje Perutnine Ptuj PIPO Čakovec, izrađene od 90% najkvalitetnijeg pilećeg mesa, ne sadrži gluten i ima Halal certifikat, dodajući joj sastojke koji je pretvaraju u poseban zalogaj. Kao desert su fine fritule prelivene čokoladom, vanilijom ili jagodom, a za piće je veliki izbor prirodnih sokova ili kuhani punč (bez alkohola).


Advent kod Matije traje sve do 01.01.2023, a čarolija dvorišta počinje svaki dan u17:00 sati i traje sve do ponoći. Od 19:00 sati pa sve do 23:00 sata, svakog dana za odličnu atmosferu bit će zadužen drugi DJ s istom zadatkom - dvorište ispuniti zvukovima popularnih božićnih hitova uz koje će se i zaplesati! Kako će to izgledati Matija je pokazao jučer na 'generalnoj probi' u ovom veselom dvorištu u kojem su se okupili brojni novinari i gastroljupci te Uršula Tolj s kćerkom Ewom, Mirta Zečević u društvu kčeri Karle i Zoran Vakula sa suprugom Lavandom.


--- PR: Alma Premerl Zoko

Foto: Nikola Zoko


Komentáře


bottom of page