top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Destilerija SUZA osvojila brojne nagrade

Nedaleko Opatije, u srcu Matulja, s prekrasnim pogledom na Kvarnerski zaljev, nalazi se „Suza Croatian Craft Distillery“, jedinstvena destilerija u vlasništvu Borjana i Tina Suzića, koja priča priču o predanom radu, domišljatim idejama i njegovanju obiteljske proizvodnje!


Likeri Fiuman i Fiumanka pričaju priču o obiteljskoj tradiciji
Likeri Fiuman i Fiumanka pričaju priču o obiteljskoj tradiciji

Ovih dana posebno je veselo u destileriji, jer su braći stigle brojne nagrade. Naime, na 22. Smotri domaćih rakija Istre, održanoj u Humu 29.10.2022., Suza Croatian Spirit je sudjelovala s 8 predanih uzoraka, koji su okrunjeni s čak pet zlata (Teraneo, Medica,Viljamovka,Brusnica, Barrique Šljivovica), dva srebra (Gin i Biska) te jednom broncom (Borovička). Najveća zvijezda, ujedno i nositeljica Velike zlatne povelje je kultna Barrique šljivovica koja je na poseban način osvojila žiri i publiku.

Obitelj Suzić
Obitelj Suzić

Obiteljska tradicija

Kad se ima djedovinu, obiteljsku tradiciju, vrijedi je njegovati i nastaviti, pogotovo u današnje doba kada se sve više ljudi vraća zemlji, kada se domaći proizvodi, uzgojeni s ljubavlju i strašću, sve više cijene. Jedna takva priča je i priča o obitelji Suzić koja nas vraća u osamdesete godine prošlog stoljeća, a koju danas nastavljaju braća Borjan i Tino. Tada je tata Slavko, profesionalni vatrogasac, iz hobija u njihovoj kući u Bregima počeo peći rakiju. Priroda kojom su i dan danas okruženi, jer destilerija i kušaonica Suza nalaze se uz sam rub Parka prirode Učka, nadahnula je Slavka Suzića da se počne baviti pčelarstvom. Nakon što je nekoliko godina kasnije od gospođe Bauer sa Sušaka dobio recept za medicu, potražnja za tim alkoholnim pićem počela je rasti i posao se počeo širiti. Slavko, vjeran svom vatrogasnom poslu nije mogao „na dvije strane“, pa su posao odlučili preuzeti Borjan i Tino. U početku su radili preko očevog OPG-a, a potom su 2006. godine otvorili firmu Suza T.B. paralelno radeći i svoj, stalni posao. Ali, kako se kaže da ne valja „sjediti na dva stolca“, jer se ne možeš do kraja, iskreno posvetiti poslu, braća su shvatila da se nalaze na prekretnici, odnosno da moraju birati: ili jedno ili drugo. Odluka je pala na destileriju pa tako danas nude 23 proizvoda, rakija i likera spravljenih prema vlastitim, originalnim recepturama, od domaćih, što vlastitih sastojaka ili iz otkupa, ali provjerenih hrvatskih uzgajivača i proizvođača. Zadivljuje da su postigli i zaokruženu cjelinu. Naime, u vlasništvu Borjana i njegovog partnera i kuma Igora nalaze se desetak godina i četiri ugostiteljska objekta.

Borjan Suzić, suvlasnik destilerije
Borjan Suzić, suvlasnik destilerije

Uspješni i kao ugostitelji

Na samom Korzu u centru grada, restoran Štorija koji nudi i veganska jela a odnedavno i veganski, vegetarijanski, riblji i mesni megapopularni Poke Bowl. Bistro Paris na Šetalištu Joakima Rakovca s odličnim pizzama, fenomenalnim steakovima, a trenutno traje mjesec vrganja, odnosno prigodni se meni mijenja s obzirom na sezonu te u Matuljima – Marijana s odličnim marendama, pizzama, domaćom tjesteninom, a od nedavno s bogatom ponudom Poke Bowlova te Pivnica Cont koja je koja je najstarija kavana-slastičarna od 1888.u Rijeci i koja još uvijek posluje. Na ovoj se adresi mogu kušati različite vrste iva, odlične marende, zasladiti dan kultnom Riječkom kremšnitom te čuti zanimljivosti u muzeju gulaša koji se nalazi u sklopu pivnice. Braća su nedavno u Bregima otvorili shop i kušaonu „Suza Croatian Craft Distillery“ u koju, uz najavu mogu doći grupe od 10 do 30 osoba. Najprije će svakog gosta oduševiti predivan pogled na Kvarnerski zaljev te otoke Cres i Krk, a potom, rustikalno uređena kušaonica jer Borjan je i strastveni kolekcionar starina koje su povezane s povijesti Rijeke i okolnih krajeva. Na policama i zidovima nalaze se ne samo „oldtimeri“ alkoholnih pića, nego i stare slike, soda boce opatijskih i riječkih hotela, ručni radovi, gobleni, zidni satovi, Candy perilica i sušilica rublja stara sedamdesetak godina – koja još uvijek radi, sedamdeset dvije godina stari američki hladnjak Whitenhouse koji hladi „k’o lud“...

U kušaonici se mogu degustirati svi nagrađivani likeri, rakije te ostala pića iz njihove ponude, razgledati destilerija uz priču o povijesnom vremeplovu Rijeke i okolice, kreirati i kotlati gin (te ga ponijeti kući), te kušati domaći proizvodi lokalnih proizvođača. Ne treba zaboraviti i odlične spritzeve od likera Fiuman i Fiumanka koji, kao i sve u obitelji Suzić, imaju svoju priču koja je sačuvana za buduće naraštaje. Naime, na etiketama su stare slike Borjanovih i Tinovih predaka. Nonić je bio pravi gospar iz Dubrovnika, a baka Fiumanka. Ljubav je bila vrlo burna, pa naglo prekinuta, ali njihovi likovi i dalje žive na etiketama likera.

Bajkoviti pogled iz destilerije
Bajkoviti pogled iz destilerije

Svaki detalj u kušaonici, na etiketama boca i malom muzeju starina u prizemlju obiteljske kuće pričaju priču o prošlim vremenima povijesti Rijeke, obitelji Suzić koja cijeni tradiciju ali i stremi ka novim vremenima koja će jednog dana ostati Leanu i Leni, zasad školarcima, djeci Borjana i supruge Alenke koja mu pruža potporu u sve razgranatijim i uspješnijim poslovima.


---

Tekst: Alma Premerl Zoko, Modni ALMAnah

Foto: Nikola Zoko

Kommentarer


bottom of page