top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Eko vina Slavka Kalazića predstavljena u Zagrebu

U Češkoj besedi u Zagrebu, u režiji Vjeke Madunića, predstavio nam se jedan od vodećih baranjskih vinara - Slavko Kalazić. Omanja vikendica s pripadajućim vinogradom mjesto j njegovog prvog susreta sa vinskom pričom te početak interesa za vinarstvo. Usputni hobi ovog inženjera elektrotehnike kroz nekoliko je godina prerastao u strast, a zatim i u posao.


Prvo zemljište na Banovoj kosi Slavko kupuje 2004. i 2005. te ondje sadi prve vinograde. Osim neizostavne graševine tu će se naći i pinot sivi, chardonnay, traminac, sauvignon, rajnski rizling, pinot bijeli, te tri crne sorte: cabernet sauvignon, pinot crni i frankovka. Već prva berba 2007. je u Hrvatskom zavodu za vinarstvo i vinogradarstvo ocijenjena izuzetno dobro: prema rješenjima Zavoda, na tržište je iz te berbe izašlo sedam vrhunskih vina, od prijavljenih deset. Slijedeća 2008. je bila berba sa punim urodom i od tada kreće uspješna priča vinarije koja je ponosna vlasnica preko stotinu zlatnih odličja, kako na domaćim tako i na svjetskim vinskim natjecanjima.


Već 2010. Slavko Kalazić odlučuje krenuti putem ekološkog vinarstva. Ekološki je certifikat, prema pravilima, dobiven četiri godine kasnije. Danas je taj trend znatno rašireniji i popularniji, zbog svijesti vinara o tome kako je vino nastalo ekološkim tretmanom najbolja nagrada kako potrošačima tako i samom vinaru. U svom, sad već desteljetnom iskustvu ekološkog uzgoja vinove loze, Slavko iskreno priznaje kako je često morao intuitivno reagirati, ne znajući pouzdano kakav će biti krajnji rezultat. Međutim, u njegovom slučaju, to su redovito bila pozitivna iskustva.


Nije bila rijetkost da njegova vina na tržištu imaju i preko 17% alkohola, kao izravni rezultat terroira, a traminac iz 2017. kojega smo probali kao predzadnje vino imao je čak 19.2% ukupnih alkohola! Grožđe za ovo vino je brano krajem 9. i početkom 10.mjeseca. Zlatne je boje kao rezultat maceracije, dok je ekstreman alkohol posljedica visokih nakupljenih šećera u bobici. Unatoč tome je skladno zaokruženo i užitno. Inače, traminac iz ranijih berbi bio je šampion Beowine-a 2012., pobjednik u Slovačkoj, šampion našega GAST-a.


Na prezentaciji je predstavljeno ukupno osam vina. Nakon početnih Sauvignona i Graševine iz 2021. godine, za koja smo utvrdili da su suha, svježa i iznimno pitka, došli smo do robusnog pinota sivog iz 2018 godine, za kojeg je grožđe je macerirano 12 sati, uz naknadno 18-mjesečno odležavanje u velikim drvenim bačvama od 2500 litara. Sve to rezultiralo je izvrsnom aromatikom u kojoj se savršeno prepoznaje sorta. Vino je punjeno u teške, reprezentativne burgundijske boce. Chardonnay 2018. ponosno je pokazao svoje sjajno uklopljene kiseline, izrazitu aromatiku i slast koja poziva na čašu više.


Pinot crni 2012. pokazao je kako je upravo sada u najboljoj formi. Cabernet sauvignon 2017. sa 13.5% alkohola je bran u dva navrata, prije pune zrelosti i kao prezrelo grožđe. Rezultat je moćno vino tamne boje i jakog tijela, u kojem se uz svježinu osjete i prezrele note. Vrhunac prezentacije ipak je bio završni Cabernet sauvignon iz 2008. godine, desertno poluslatko vino s aromama suhoga voća. Skladno, zaokruženo, punih tanina traži i dvije, a ne samo čašu više!


Nova vinarija na širem području Zmajevca sa najsuvremenijom opremom, dugogodišnji uposlenik, agronom Samir Nađ i vječna znatiželja Slavka Kalazića jamci su da ćemo i ubuduće iz ovoga dijela Baranje dobivati kvalitetna i vrhunska vina u tri proizvodne linije: Classic, Silver i Premium.


---

PR: Vjeko Madunić

Foto: Irena Lučić, Marko Čolić

Comments


bottom of page