top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Ekologija i biodinamika – budućnost vinarstva i maslinarstva


Vina Glavica predstavila je vina od piwi sorti
Vina Glavica predstavila je vina od piwi sorti

U Zagrebu je 10. prosinca održana prva regionalna izložba ekoloških, organskih i biodinamičkih vina i maslinovih ulja pod nazivom VinEko, koja je okupila dvadesetak vinara i maslinara iz Hrvatske i regije. Izložbu su zajedničkim snagama organizirale tvrtke diWine j,d,o,o, i Indugraf d.o.o. s ciljem skretanja pažnje javnosti na sve važniji trend ekološke i biodinamičke proizvodnje u poljoprivredi, naročito u proizvodnji vina i maslinovih ulja. Manifestaciju su posjetili brojni vinski profesionalci, sommelieri, predstavnici HoReCa sektora, ali i velik broj ljubitelja vina željan dobre vinske kapljice.Da je ekološka i biodinamička proizvodnja važan trend u poljoprivredi najbolje su primjerom pokazali sami izlagači. Vinari i maslinari Bolfan vinski vrh, Chresno, Eko gospodarstvo Zdolc, Ker-vin, Kosovec, Kota olive oil, M-enostavno dobra vina, Opus vina, Povratak winery, Prvo hrvatsko ekovino Čegec, Santei Natural Wines, Kmetija Šumenjak, Veralda, Vina Glavica, Vina i ulja Šuran, Vina Lunika te Vino Lovrec predstavljanjem svojih visokokvalitetnih proizvoda pokazali su kako prirodno i zdravo itekako može (istovremeno) biti ukusno i lijepo.


Mladen Jakopović, Dijana Posavec, Željko Šturlić, Irena Lučić
Mladen Jakopović, Dijana Posavec, Željko Šturlić, Irena Lučić

Na svečanom otvorenju, organizatorica izložbe i direktorica tvrtke diWine j.d.o.o. Irena Lučić kazala je kako se nada da je ova izložba samo prva u nizu, te da vjeruje kako će VinEko dogodine okupiti još više izlagača iz Hrvatske i regije. Ravnatelj narodnog sveučilišta Dubrava, Željko Šturlić, dao je svoju podršku ovom projektu kao domaćin izložbe, dok je Dijana Posavec, ravnateljica centra Rudolf Steiner naglasila važnost ove manifestacije, obzirom na sve veći broj ekoloških i biodinamičkih proizvođača vina i maslinovog ulja. Izložbu VinEko otvorio je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, istaknuvši njen značaj za vinare, maslinare, ali i poljoprivredu Hrvatske u širem smislu, koja ima za cilj do 2030. godine u potpunosti prijeći na ekološku proizvodnju.


Predavači Zmago Petrič, Dijana Posavec, Sergij Stanicich
Predavači Zmago Petrič, Dijana Posavec, Sergij Stanicich

Veliku pažnju posjetitelja privukla su i stručna predavanja, tijekom kojih se razvila konstruktivna diskusija praćena nizom praktičnih pitanja. Prvo predavanje pod nazivom „O biodinamičkoj poljoprivrednoj praksi, biodinamičkoj proizvodnji vina te certificiranju Demeter standarda“ zajedno su održali dr.sc. Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera, Zmago Petrič, direktor Guerila wines & Petrič d.o.o., Slovenija i Sergij Stancich, savjetnik Biodynamic Federation Demeter International.


Nenad Trifunović
Nenad Trifunović

Predavanje „Prirodna vina u ugostiteljstvu i na tržištu - pomodni trend ili održiva budućnost?“, održao je Nenad Trifunović Vinopija, nastojeći odgovoriti na važno pitanje pozicioniranja vina iz ekološke i biodinamičke proizvodnje.


Letina Inox predstavila je dinamizator - mješalicu za biodinamičke pripravke
Letina Inox predstavila je dinamizator - mješalicu za biodinamičke pripravke

VinEko izložbu krasio je bogat popratni program. Posjetitelji su tako imali mogućnost uživati u živoj glazbi dua Swing That Blues, te sudjelovati u nagradnoj tomboli. Veliku pažnju posjetitelja privukla je i ponuda sponzora izložbe. Tvrtka Letina Inox predstavila je svoj dinamizator – mješalicu za biodinamičke pripravke, koji je razvijen upravo u suradnji s Centrom Rudolf Steiner. Tvrtke Green Cakes i Panonis prisutnima su približile ponudu svojih zdravih kolača i ekoloških suhomesnatih proizvoda kojima je uistinu bilo teško odoljeti.Za potpuni doživljaj i još veće uživanje u izvrsnim vinima i maslinovim uljima, posjetitelji su imali priliku razgledati izložbu Hrvatske udruge kreativnih amatera koja je pokazala svoje predivne radove izrađene na platnu napravljenom od tropa grožđa.


---

Tekst: Irena Lučić, diWine Portal

Foto: Nikola Zoko留言


bottom of page