top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Film "Okusi prije svega" proglašen najboljim vinskim filmom

Destinacijski film Turističke zajednice Zagrebačke županije "Okusi prije svega", koji gledatelje upoznaje s bogatom eno-gastronomskom ponudom vinskih cesta, na svečanoj dodjeli nagrada Zagreb Tour Film Festivala u petak 14. listopada proglašen je najboljim vinskim filmom.


U konkurenciji od 106 filmova i radova audiovizualne produkcije koja promovira turizam u aspektima turističke destinacije, stručni žiri kojeg čine relevantni domaći i svjetski stručnjaci, dodijelio je upravo ovom filmu nagradu najboljeg promotivnog turističkog filma u kategoriji eno-gastro turizma.


Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije
Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije

Destinacijski film Okusi prije svega pripremali smo s ciljem da našim gostima, posjetiteljima Zagrebačke županije približimo neraskidivu vezu vinskih cesta i gastronomije koja se ovdje njeguje stoljećima. Zagrebačka županija poznata je destinacija za uživanje u lokalnoj gastronomiji i svježim, autohtonim namirnicama koje prirodno nadopunjuju ponudu vinskih cesta. Iznimno smo ponosni što naš rad, u turističkoj zajednici Zagrebačke županije prati sjajne rezultate naših vinara, dobitnike brojnih međunarodnih priznanja za prepoznatljivu izvrsnost vina.“ - izjavila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Ivana Alilović.


Uz finale Art&Tur festivala u Portugalu, ovom nagradom vinske ceste Zagrebačke županije, sami vinari ali i restorani i proizvođači domaćih proizvoda koji ih prate, ostvarili su prepoznatljivost u međunarodnoj konkurenciji najboljih turističkih filmova svijeta. Priprema vinjaka, briga o vinovoj lozi prve ekološki certificirane vinarije Zagrebačke županije ili okusi tradicije – sve vas to čeka u najboljem vinskom filmu.


Spomenka Saraga i Ivana Alilović
Spomenka Saraga i Ivana Alilović

Produkcija filma prepuštena je Martini Miličević, višestruko nagrađivanoj producentici turističkih filmova. „Glavni glumci u destinacijskom filmu Zagrebačke županije, sami su vinari. Bez pripreme, ponosno su stali pred kamere i pokazali ono istinsko što mogu ponuditi posjetiteljima. Smatram da je to i najiskreniji oblik promocije, doživljaj koji zaista očekuje svakog posjetitelja. Konceptualno htjeli smo pokazati kako destinacijski vinske ceste obuhvaćaju i nezaboravnu prirodu koja ih okružuje, bogatstvo svježih namirnica dobavljivih u uskom krugu županije te da je za istraživanje svijeta vina, potrebno samo krenuti.“ - kazala je Miličević.


Film nas vodi kroz pripremu vinjaka obitelji Šoškić, proizvodnju iskrenih vina obitelji Tomac, inače prve ekološki certificirane vinarije na području Zagrebačke županije koja je nedavno završila s gradnjom impresivne nove vinarije. U filmu ćete vidjeti i bajkovitu kuriju Nespeš, na zelinskoj vinskoj cesti gdje se danas smjestila vinarija Litterarii. Nositelji tradicije vinskih cesta Zagrebačke županije su obitelji koje generacijama proizvode vina, poput vinarije Kos.

U vinogradarskoj kući Braje pratimo pripremu domaćeg plešivičkog copanjeka, a slobodne domaće životinje na Žumberačkim obroncima podsjetnik su da iskrena vina Zagrebačke županije prati i izvornost namirnica koje se nađu na jelovnicima prepoznatih restorana.---

PR&Foto: TZ Zagrebačke županije

Commentaires


bottom of page