Krajem lipnja posjetili smo prvu farmu Green Angusa i sudjelovali na revolucionarnom eventu u vinariji Tomaz. Riječ je o predstavljanju Murari Green Angus projekta, odnosno, o Black Angus govedima koji se hrane konopljom.
Tvrtka Hemp Histica u selu Murari podno Motovuna, posjeduje farmu na kojoj uzgaja konoplju. Uz uzgoj konoplje uzgajaju i Black Angus goveda koja su vlasnic uvezli od licenciranih irskih uzgajivača. Radi se o najvećoj farmi Black Angusa u Istri i o jedinoj farmi u svijetu koja je u prehranu svojih goveda uvela konoplju.
„Imamo dvjestotinjak grla, od toga su većinom Black Angusi, a imamo i istarske boškarine i magarce s kojima smo prvobitno krenuli. Uz standardnu prehranu, većinski dio nadohrane radimo s konopljom što je prema prvim analizama pokazalo jako pozitivni utjecaj na kvalitetnu i nutritivnu vrijednost mesa.“ - pojasnila je direktorica farme Rafaela Babić.
Idejni začetnik cijelog projekta i stručni savjetnik Karlo Kovačić istaknuo je kako je riječ je o projektu na svjetskoj razini jer, koliko znaju, nitko u svijetu goveda ne hrani konopljom. „Krenuli smo s idejom da pokušamo revitalizirati stočarstvo u ovim našim krajevima. Odlučili smo s konopljom razvijati gastronomiju. Uključivanjem konoplje u prehranu grla pokušat ćemo dobiti veću koncentraciju omega 3 masnoća i tako povećati kvalitetu mesa. S obzirom da konoplja ima veliki proteinski udio u biomasi, utjecat ćemo na sam razvoj strukture mesa. Krajnji cilj ovog projekta je terapeutsko meso.“, kazao je Kovačić.
Ova priča predstavlja spoj tradicionalne izvrsnosti Black Angus pasmine i suvremenih metoda uzgoja koje koriste industrijsku konoplju kao ključnu komponentu prehrane goveda. Rezultat toga je meso iznimne kvalitete, bogatog okusa i visoke nutritivne vrijednosti. Cijela proizvodnja odvija se u Istri, podno Motovuna u malom mjestu Murari. Jedna od ključnih karakteristika mesa Black Angusa je mramornost, odnosno izbalansirana količina intermuskularnog masnog tkiva koja mesu pruža sočnost i bogat, maslačan okus. Provedenom analizom pokazalo se da je meso goveda hranjenog konopljom još bogatije Omega-3 i Omega-6 masnim kiselinama čime ono postaje još bogatije nutritivnim vrijednostima. Uzgoj Black Angus goveda hranjenih konopljom osigurava ne samo visokokvalitetno meso, već i etički održiv pristup poljoprivredi. Goveda su velik dio godine na slobodnoj ispaši, hrane se prirodnom travom, žitaricama i konopljom, što osigurava idealni balans okusa i teksture, a istovremeno doprinosi očuvanju okoliša. Cijeli projekt i podršku od samoga početka pružila je i Agencija za ruralni razvoj Istre AZZRI, pogotovo oko posebnih rezova steakova.
Nakon kratkog posjeta farmi uputili smo se prema istarskoj vinariji Tomaz. Otvorena u listopadu prošle godine, osim vrhunskim vinima može se pohvaliti ukusno uređenim, modernim interijerom i zapanjujućim pogledom na pitoreskni Motovun. Upravo su rijeka Mirna, istarsko tlo i motovunske šume bile inspiracija i razlog specifičnosti vina Tomaz koja su rezultat predanog rada, ljubavi i odricanja cijele obitelji.
Renomirani hrvatski chef David Skoko pripremao je večeru od 4 slijeda u kojoj je cilj bio sljubiti steakove Black Angusa s teranima vinarije Tomaz. Nakon izvrsnog carppacia posluženog uz pjenušac, uslijedio je prvi slijed - Green Frikando sa skutom u kombinaciji s laganim pjenušcem Pier blanc de noir. Zatim je poslužen Green Denver steak s fažoletima koji je nadopunjavao delikatni Rose teran Flaminio 2023. Green Pikanja s radičem i teran Barbarossa 2020 bili su treći slijed, a večera je završila Green Entractom s melanzanom i teranom Superior 2020.
Meso je bilo pripremljeno na vrlo jednostavan način i u svojim prirodnim aromama, a degustaciju mesa doživjeli smo jednako životopisno kao i degustaciju vina. Svaki nam je slijed pokazao kako pričamo o zaista kvalitetnom mesu.
„Ovo je jedan korak prema naprijed, nikad još realiziran. Omogućavanje konoplji da svojim konzumentima pruži svoj maksimum kroz pozitivne masnoće u mesu. Ja sam samo zagrebao po površini ovog projekta i danas smo napravili pretpremijeru kušanja tog mesa koje se još uvijek na tržištu nikad nije pojavilo, nigdje u svijetu.“, uzbuđeno je izjavio chef David Skoko koji na projektu surađuje od samih početaka.
Ovo je čvrsti korak prema mijenjanju gastronomske ponude u Istri i ostatku Hrvatske, a Hemp Histica postala je pravi svjetski pionir u otkrivanju uključivosti konoplje u unapređenje kvalitete mesa Black Angus goveda.
---
PR: Andrea Pančur
Foto: Creative studio Mosaic, Irena Lučić
Pripremila: Irena Lučić, diWine Croatia
Comentarios