top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Hrvatski vinari briljirali na TEXSOM-u 2022


Croatian Wine Alliance, grupa globalnih i američkih timova koji promoviraju hrvatska vina, sa zadovoljstvom prenosi vijest da su hrvatski vinari dobili veliki broj nagrada na TEXSOM Awards, ocjenjivanju koje je održano u svibnju ove godine. Dok je samo devet hrvatskih vinarija prijavilo vina, dodijeljeno je ukupno devet nagrada koje pokazuju visoku kvalitetu hrvatskog vinarstva.


Oduševljeni smo što suci i sommelieri u TEXSOM-u prepoznaju kvalitetu hrvatskog vinarstva i veselimo se što ćemo hrvatske autohtone sorte predstaviti na TEXSOM Expo-u u kolovozu” - rekla je Mirena Bagur, osnivačica Croatian Premium Wine Imports, Inc., uvoznika i internetskog trgovca sa više od 70 hrvatskih vina isporučenih u većinu američkih država, i liderica Croatian Wine Alliance - zajednice distributera i vinara koji zajednički djeluju s ciljem širenja znanja o hrvatskim autohtonim sortama, od kojih su mnoge bile zastupljene na TEXSOM-u, a očito su dobro prihvaćene od strane američkih sudaca.


Vinarije i nagrade su:

  • Judges’ Selection - Odabir sudaca: Vinarija Fakin, Istra za Malvaziju Istriana 2020


Srebro:

  • Vinarija Rizman, Komarna: za Tribidrag 2017 (aka Zinfandel)

  • 2 Saints Hillsa: Komarna, Dingač, Black plavac Mali 2017; Posh 2019

  • Vinarija Terra Madre, Komarna: Plavac Mali Barrique 2016

Bronca:

  • Vinarija Black Island, Korčula: Merga Victa Pošip 2019

  • 2 Saints Hills: Mala Nevina 2021., Istra; Sv Roko Plavac Mali 2016, Komarna

  • Vinarija Testament, Šibenik: Dalmatian Dog Babić 2017


Počašćeni smo što je naša malvazija istarska nagrađena Sudačkom selekcijom na TEXSOM-u, a to je velika potvrda da je naš rad s ovom domaćom sortom, koja općenito ima visoku reputaciju u Europi, konačno prešla ocean i potvrdila svoju poziciju u Sjedinjenim Državama “ - rekao je Marko Fakin, vlasnik i vinar u motovunskoj Vinariji Fakin. “Hrvatsko vinarstvo je u svom najboljem izdanju i koristim ovu priliku da pozovemo američke suce i sommeliere da se upoznaju s brojnim autohtonim sortama iz svih hrvatskih vinskih regija.”


The Journal of Wine Economics pohvaljuje TEXSOM Awards zbog sposobnosti da razlikuju kvalitetu i ponudi dosljednost ocjenjivanja iz godine u godinu. Sažetak je da visoka razina sudaca, njihovo široko iskustvo i globalna perspektiva, dovode do selektivnije i smislenije raspodjele medalja. Rezultate pogledajte ovdje: https://texsom.com/results/


O TEXSOM Awards 2022

TEXSOM Awards i TEXSOM Retreat zajednica su koja čini događaj. S 40 sudaca, 29 članova TEXSOM Retreata, 75 članova produkcijskog tima i 2036 ukupno prijavljenih, 2022 Awards postao je jedan od najdinamičnijih u povijesti natjecanja. TEXSOM Awards raspoređuje prijave za nagrade prema kategoriji pića, mjestu podrijetla i vrsti. Medalje se dodjeljuju na temelju zasluga kao bronca, srebro, zlato, platina i izbor sudaca. Od ocjenjivanih radova, suci su dodijelili 1.541 medalju: 70 medalja za sudačku selekciju, 70 platinastih medalja, 91 zlatnu medalju, 608 srebrnih medalja i 702 brončane medalje.


Jedinstvena među svim ostalim natjecanjima vina i pića, TEXSOM Awards nudi priliku iza kulisa pod nazivom TEXSOM Retreat za jedinstveno tržište dobitnika nagrada. Sudionici Retreata su profesionalni profesionalci odabrani postupkom prijave, koji dobivaju mentorstvo od iskusnih pisaca i novinara o stvaranju profesionalnih bilješki o degustaciji koje će prikazati nagrađivane sudionike u promocijama Featured Wine na web stranici TEXSOM-a i na društvenim mrežama tijekom cijele godine. Unošenjem prijava u TEXSOM Awards, sudionici podupiru obrazovanje i rast ovih budućih stvaratelja okusa i imaju koristi od povećane izloženosti ovoj ključnoj publici. Sudjelovalo je ukupno 45 sudionika: 29 polaznika iz 17 država i 16 mentora.


Croatian Wine Alliance – javno-privatna suradnja

Predvođen Croatian Premium Wine Imports, Inc., internetskom trgovinom koja isporučuje preko 70 autohtonih hrvatskih vina u SAD-u, ovaj savez organizacija diljem svijeta ujedinjeni su u podizanju svijesti o vrhunskim hrvatskim vinima, uključujući Vina Hrvatske


---

PR: Mirena.Bagur, CroatianPremiumWine.com

Foto: Texsom


Comments


bottom of page