top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Jestivo cvijeće i mikrobilje uzlazni su trend u gastronomiji


U sklopu Eko Marketa u trgovačkom centru Wastegate City u organizaciji Udruge biofila Hrvatske i portala za gastronomiju Gric Gric u subotu 16. ožujka održana je radionica „Jestivo cvijeće i mikrobilje“. O blagodatima jestivog cvijeća i mikrobilja govorio je predsjednik Udruge biofila Hrvatske prof. dr. sc. Albert Marinculić koji je sudionicima radionice predstavio cvijeće koje se na jednostavne načine svakodnevno može upotrijebiti u gastronomiji.Bojan Hohnjec i prof. Albert Marinculić
Bojan Hohnjec i prof. Albert Marinculić

Cvijeće na stolu, ali – u tanjuru

Temu o jestivom cvijeću otvorio je jaglac. Jeste li znali da upravo to mirisno cvijeće možete koristiti kao dodatak mnogim slasticama? Srebrenka se najčešće koristi za lagane proljetne salate, dok cvijet koji krasi mnoge livade, obična tratinčica, svoju mirisnu ulogu može pronaći kao sastojak medu. Tu su  i maćuhice i maslačak koji su fantastični sastojci za keks s limunom.

Od jestivog cvijeća spomenuta je i potočnica, cikorija, dragoljub, ali i tulipan čije se latice mogu upotrijebiti u salati od tri vrste graha. Latice nevena mogu oplemeniti omlet, dok se latice dalije odlično sljubljuju u namazu od svježeg sira. Predivni cvjetovi fuksije mogu se koristiti u hladnoj salati od piletine, cvjetovi zijevalice dodatak su u proljetnom pestu, a kraljica cvijeća – ruža, neizostavni je dodatak ukusnim salatama s maslinovim uljem. Video s radionice možete pogledati OVDJE.Okruženi smo svijetom jestivog cvijeća. Ono se nalazi u našem vrtu, na livadama, pašnjacima u šumama, no moramo voditi računa o količini koju beremo i gdje beremo cvijeće. Naglasak stavljam na ovo gdje nešto beremo, jer je itekako važno o tome voditi računa kako ne bi konzumirali štetno cvijeće, odnosno bilje koje je pod utjecajem pesticida i drugih štetnih sastojaka. Imate li mogućnost za uzgoj cvijeća ili mikrobilja u svom vrtu, iskoristite tu mogućnost. Dakako, s obzirom na brigu o okolišu i očuvanje prirode, količine koje beremo neka uvijek budu u granicama naših osobnih potreba. Ponekad nam je za pripremu jela dovoljan samo jedan cvijet. Razmišljajmo o majici prirodi i njezinom očuvanju.“ – pojasnio je gosp. Albert Marinculić sudionicima radionice.Predstavljene su i prednosti korištenja mikrobilja koje je za gastro radionicu ustupila Valentina Merz, vlasnica OPG-a Etix Eko koji se isključivo bavi ekološkom proizvodnjom povrća. Kako je istaknula Valentina, mikrobilje je bogato mineralima, vitaminima, ali i antioksidansima. Mnoge su prednosti njegove primjene u gastronomiji, od nutritivnih vrijednosti pa do neizostavnih dekoracija za razna jela i pića. Važno je da se mikrobilje uvijek svježe koristi kako ne bi izgubilo svoja svojstva.Zvijezde radionice – maćuhice i ljubice

Chef Bojan Hohnjec, urednik portala za gastronomiju Gric Gric, pripremio je tri vrste namaza i laganu proljetnu salatu koje je oplemenio cvjetnim notama i mikrobiljem. Maćuhice, ljubičice, cvijet kineskog kupusa i mikrobilje crvene rotkvice savršeno su upotpunile male ukusne zalogaje koji su oduševili sudionike radionice. Jestivo cvijeće za radionicu ustupio je OPG Ljubičin vrt.


S količinama jestivog cvijeća i mikrobilja u gastronomiji ne treba pretjerivati. Savršeno izbalansirano jelo ono je čemu treba težiti. Upravo sam takvo gastro iskustvo nastojao prenijeti u namazima koje smo poslužili na radionici. Jestivo cvijeće i mikrobilje upotrijebio sam kao idealnu završnu notu okusa i mirisa. S obzirom na pozitivne kritike posjetitelja, mislim da sam u tome i uspio. U konačnici, željeli smo jestivo cvijeće i mikrobilje približiti gastroljupcima, jer smatramo kako ta tema itekako zaslužuje više pažnje.“ – zaključio je chef Bojan Hohnjec.Jestivo cvijeće i mikrobilje u gastronomiji nude ogromne mogućnosti. No, treba znati koje se bilje smije i u kojim količinama konzumirati. Treba se možda malo i odvažiti te kušati cvijeće i mikrobilje u gastro zalogajima ili napitcima, no jednom kad se ti okusi upoznaju, nova ljubav je stvorena…


Na radionici je najavljena suradnja OPG-a Ljubičin vrt, OPG-a Etix Eko i portala za gastronomiju Gric Gric pa uskoro možete očekivati i nove radionice, ali i recepte s jestivim cvijećem i mikrobiljem na www.gric-gric.com te YouTube kanalu Gric Gric.RECEPTI ZA NAMAZE:

Namaz od šunke purećih prsa

0,25 kg šunke purećih prsa

0,25 kg maslaca

0,15 kg kiselih krastavaca

sol, bijeli papar, curry

U kuhinjskom mlincu (multipraktik) usitnimo šunku s kiselim krastavcima, začinimo solju, bijelim paprom i curryem. Kad šunka i krastavci postanu žitka masa postupno dodajemo rastopljeni maslac i miješamo dalje dok se sve ne pretvori u jednoličnu masu. Prebacimo u posudu za posluživanje i ohladimo na par sati u hladnjaku. Posipati cvijećem ljubičice.


Namaz od poriluka i kravljeg sira

0,2 kg svježeg poriluka

0,2 kg svježeg kravljeg sira

sol, bijeli papar, muškatni orašičić

Očišćeni i oprani poriluk narežemo na kockice i kratko ga prokuhamo. Promijenimo vodu te ga skuhamo. Kad je kuhan ohladimo ga i meljemo u kuhinjskom mlincu sa svježim sirom te sve začinimo. Posipati cvijećem kineskog kupusa.


Namaz od poriluka i kupusa

0,2 kg svježeg poriluka

0,15 kg svježeg kupusa

2 češnja češnjaka

majoneza

sol, bijeli papar

Očišćeni i oprani poriluk narežemo na kockice i kratko ga prokuhamo. Promijenimo vodu u kojoj se poriluk kuhao te ga do kraja još par minuta skuhamo. Kada je poriluk kuhan, ohladimo ga i meljemo u kuhinjskom mlincu sa sitno narezanim svježim kupusom. Začinimo i dodamo malo češnjaka te meljemo dok se sve ne pretvori u jednoličnu masu. Na kraju sve povežemo s malo majoneze. Posipati natrganim mikrobiljem crvene rotkvice. Sve namaze možemo poslužiti na svježem kruhu ili nekom ukusnom pecivu.


---

Tekst/foto: Tonka Hohnjec, Gric Gric

 

Commentaires


bottom of page