top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Jubilarni 30-ti Vinski razgovori održani uz vina Barun


"Zašto se netko vrati iz Francuske da bi kopao vinograde u Krašiću?" - pitanje je koje je kreator i voditelj vinskih razgovora Tomislav Stiplošek prvo postavio svom gostu Josipu Barundiću, na druženju održanom u Barcaffe Akademiji u utorak, 15. veljače.


Joseph-Stephane Špoljar Barundić svoj je odgovor, umjesto riječima, dao vinima koje je donio na kušanje na ovu edukativnu interaktivnu vinsku radionicu. Priča o vinariji otpočela je tako uz slasne gutljaje Manzoni Elegance Extra brut, pjenušac nastao od sorte manzoni, križanca rajnskog rizlinga i bijelog pinota, čijim se uzgojem može pohvaliti malo koji vinar u Hrvatskoj. Barundićev manzoni raste u vinogradima na 340m nm/v u kojima prevladava laporasto tlo, uz reducirane prinose od svega 700-800 grama po trsu. Pjenušac je proizveden primjenom tehnike 5-dnevne kriomaceracije, koja omogućuje preciznu vinifikaciju uz minimum dodanog sumpora, nakon čega je uslijedilo školovanje na finom talogu uz primjenu battonagea, te boravak u boci u trajanju od 3,5 godine. Uslijedio je Le Rosé, pjenušac od crnog pinota, nešto jednostavnije strukture, maceriran 11-14 sati prije odležavanja u boci.


Nakon pjenušaca, ovaj divan vinski niz nastavila su mirna Graševina 2020 (12,5% alk, maceracija 5 dana, battonage tehnika i 12-mjesečno odležavanje u boci) i Manzoni 2020 (13% alk, sedmodnevna maceracija i odležavanje u boci). Uslijedio je školski primjer crnog pinota, pod nazivom Marquis sa 13% lijepo uklopljenih alkohola, odležavan pet mjeseci u rabljenim barrique bačvicama od crnog i francuskog hrasta (u omjeru 50-50%).


Na kraju smo se ipak vratili pjenušcima, koji upravo i čine glavni trend razvoja ove vinarije, i to u velikom stilu - Amoureux Muscat Extra sec jedan je od rijetkih muškatnih pjenušaca na hrvatskom tržištu. Odležavan 12 mjeseci na kvascima, uz dodatak ekspedicijskog likera od prosušenih bobica koji ga dovodi do 15-18 grama ostatka šećera, s lakoćom oduševljava ljubitelje slađih vina. Moram priznati - oduševilo je i nas :)


Iza branda Vina Barun osim Josipa stoji i vrijedna supruga Mara, a u obiteljski posao sve se više uključuju i djeca - budući enolog, a danas student agronomije Josip, Tomislav i Anamarija. Iako je odrastao u francuskoj Nici, uz oca koji se bavio hortikulturom i hobistički vinom, Josip se odlučuje na povratak u rodnu Hrvatsku s namjerom da obnovi obiteljske vinograde. Rezultat te velike ljubavi, znanja i truda danas se prostire na ukupno 5ha vinograda (uz dodatnih 1,7ha u zakupu) i odražava u godišnjoj proizvodnji od oko 30.000 boca (pretežno pjenušaca) od kojih se oko 85% proda kroz HoReCa kanale, a preostalih 15% na kućnom pragu. Vinariju, smještenu u krašićkoj Dolini kardinala, može posjetiti odjednom maksimalno 20 osoba uz obaveznu prethodnu najavu.


Josip Barundić trenutno je još uvijek zaposlen, te ističe kako uspjeha njegove vinarije ne bi bilo bez ogromne pomoći njegove obitelji. Za očekivati je da će za koju godinu, kad se Josip po odlasku u mirovinu u potpunosti posveti vinariji, nasadi narasti na 10-ak hektara uz udvostručenje današnje proizvodnje.


Publiku Vinskih razgovora Josip je osvojio neposrednošću i jednostavnim pristupom u komunikaciji. U ugodnom ambijentu Barcaffe Akademije i uz fine zalogaje praćene Breadclub kruhovima od pira i heljde, rado smo komentirali vina. Tako je za pjenušac Amoureux Muscat Đurđica Marković zaključila kako je to vino za doručak, ručak i večeru, a stilistica Alma Premerl Zoko, na tragu svoje struke, dodala kako bi to trebalo biti službeno piće svih modnih događanja. Irena Lučić iz diWine projecta, komentirala je crni pinot riječima: "Ovo je tipični školski primjer crnog pinota. Valja sjesti i uživati u njemu - nema dalje!". Sunčana Barušić, nekadašnja urednica Dobre hrane, zaključila je kako su sva vina stilski prepoznatljiva - iako vrlo sortna, u svakom se osjeti potpis vinara.


"Iznimno sam zadovoljan što smo konačno našli adekvatan prostor koji nam je ustupila Barcaffe Academia, idealan za ovakva druženja oko stola, s puno svijetla i puno ugodnih trenutaka...", rekao je Tomislav Stiplošek te s puno emocija nastavio: "Posebno sam ponosan što su ovo bili jubilarni, 30. Vinski razgovori i čini me izuzetno sretnim što ta priča ima svoj život i što ljudi uvijek vole doći i uvijek mogu naučiti nešto novo. Ovaj put smo doveli Josipa Barundića, vinara s kojim se družim već 10 - 15 godina; uostalom, njegovo prvo predstavljanje javnosti je bilo kod nas u TV emisiji koju smo tada radili, tako da se ovime sve jako lijepo zaokružilo. Zahvaljujem kolegama koji nas podržavaju, dolaze i eto.. Idemo dalje; vidimo se na idućim Vinskim razgovorima."


U međuvremenu, Stiplošeka i njegov tim možete pronaći u "Našoj priči" by Flâneur, u Kamaufovoj 22; gdje za vas od ponedjeljka pripremaju promotivnu ponudu Barun vina.---

Tekst: Irena Lučić, diWine portal

Foto: Rene Karaman


Comments


bottom of page