top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Kraljevski vinogradi u Češkom domu


Proteklog je ponedjeljka u Zagrebu započeo jesenski ciklus vinskih prezentacija "Vrijeme je za..." pod redateljskom palicom Vjeke Madunića. Nakon ljetne "suše", s radošću smo dočekali gostovanje zadarske vinarije Kraljevski vinogradi.


Priča započinje davne 1066. godine kada je kralj Petar Krešimir IV darovao zemljište iznad dijela Petrčana i naselja Punta Scala benediktinskoj redovnici Čiki, koja je ondje na temeljima stare crkvice sagradila benediktinski samostan. Od tada pa sve do kraja II. svjetskoga rata benediktinke su obrađivale zemlju i uzgajale vinovu lozu. Iako su 1996. godine ponovno ušle u posjed te zemlje, tada na njoj loze više nije bilo. 2010. g. Zoran Pantalon, današnji direktor vinarije, zajedno sa svojim ortacima iznajmio je zemljište od zadarskih Benediktinki. Započelo je čišćenje i duboko zaoravanje krškog terena, a uskoro i sadnja trsova. Dvije godine kasnije ovdje je ubrano prvo grožđe.


Vinarija danas posjeduje mali podrum, kušaonicu i vrhunski restoran. Na 23 ha u Punta Scali zasađeno je 180.000 trsova, dok dodatnih 15ha u zadarskom Zatonu broji njih još 120.000. Od sorti, ovdje su zastupljeni plavac mali, crljenak kaštelanski, syrah, merlot, pošip, chardonnay, muškat žuti, sauvignon, pa čak i - žilavka! Vinarija je orijentirana na HORECA sektor, uz značajan izvoz u Njemačku, Austriju, Island te Japan.


Prezentaciju u zagrebačkoj Českoj Besedi vodio je sommellier Tomislav Jakopović, koji nas je stručno proveo kroz osam predstavljenih etiketa. Kušanje je započelo s bijelim sortama: Pošip 2021, Pošip barrique 2020 i Žilavka 2020. Pošipi su pokazali majstorsku dorađenost, sklad i potencijal starenja, kao i tipičnu sortnost koju prepoznajemo kod pošipa zadarskog zaleđa. Mineralna, užitna i pitka vina, izvrsnog balansa. Žilavka je, jasno, od samog početka izazivala znatiželju, kao netipična sorta zadarskoga kraja, no prisutne je na prvi gutljaj očarala svojom senzornom raskoši i pokazala svoj puni potencijal.


Rosei, oba kupaže plavca malog i crljenka, sa razlikom u ostatku šećera, pokazali su neočekivano snažna tijela. Prava foodie vina koja bez imalo oklijevanja možemo poslužiti uz ozbiljnija mesna jela.


Crveni blok započeo je premijerom Cuveea 2019 (plavac, merlot i syrah). Iako mu je zaista potrebno još malo odležavanja (puštanje na tržište očekuje se idućeg proljeća) pokazao je već sada dobar potencijal i lijepu, zaokruženu strukturu. Uslijedili su po mnogima favoriti večeri: Plavac mali 2017 i Crljenak 2016 - sjajno uravnotežena vina, nešto lakšeg tijela od onoga što smo naučili očekivati od spomenutih sorata. Izvrsno pogođena tržišna niša i vina koja zovu na gutljaj više.


Zanimljiv detalj je oduka vinarije da za sva vina koriste staklene čepove. Svakako sjajno rješenje za ugostitelje, i vrlo elegantna zamjena za navojni čep, čak i u kućnoj upotrebi. Hoće li se spomenuti čepovi pokazati kao dobra odluka kod odležavanih vina, pokazat će - kao i u većini slučajeva - vrijeme.


---

Tekst: Irena Lučić, diWine Portal

Foto: Marko Čolić, Irena Lučić


Comments


bottom of page