top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Luko Paljetak - pobjednik 2. Večeri pjesme i vina


Pjesma dubrovačkog pjesnika Luke Paljetka „Berba“, dobitnica je nagrade „Vinum et poeta“, 2. Večeri pjesme i vina, u organizaciji požeškog ogranka Matice hrvatske i Veleučilišta u Požegi. Večer se održala u romantičnoj sjenici kod Nastavne baze Veleučilišta iznad Vetova, 2. listopada 2020.


Na početku programa nazočne je pozdravila Ljiljana Marić, predsjednica požeškog ogranka Matice hrvatske: - Zadaća Matice hrvatske nije samo da čuva i promovira hrvatsku kulturu i baštinu, nego da pridonosi i gospodarskom napretku naše domovine. U Zlatnoj dolini okruženi smo prekrasnim gorama i Bogom danom zemljom za uzgoj vinove loze, a samim time i za proizvodnju vrhunske vinske kapljice. Jedan od najljepših načina da promoviramo to bogatstvo jest upravo poezija, stoga smo spojili te dvije stvari u prekrasnu večer i manifestaciju - Vinum et poeta. Pozdrave u ime Veleučilišta uputila je i prodekanica dr. sc. Brankica Svitlica istaknuvši da su se uspjeli profilirati u instituciju koja je danas prepoznatljiva po dobrim vinima. - Dobro vino brzo se popije, dobra pjesma dugo traje, a jedno bez drugog ne idu – zaključila je prodekanica.


Kako je Luko Paljetak doživio berbu u svojim pobjedničkim stihovima?

BERBA

Grožđe je zrelo, sad ga treba gniječit,

pripremite se, djevojke, u badanj

nitko tko nije vječit

ne smije stupit, jer će kletva nada nj

pasti, a na nas poljubac od rose

jutarnje što vas skriva kao velo,

raspustite sad kose,

obnažite se, do bedara tijelo

okupajte u viru slatkog soka,

jer bez vas nema nit će bit pijanstva;

u vinu je dubòka

mudrost, u vinu sva su prostranstva

i zvjezdoznanstva sva i sva izgnanstva

i sve samoće i šutnje i riječi,

vi pripadnice članstva

zanosnog , koje srce srcem liječi.

Grožđe je zrelo, sad ga gazit treba,

djevojke, kao što što nȃs gaze bozi,

šaljući sada s neba

blagoslov svakoj vašoj nagoj nozi,

jer ondje gdje se jedna s drugom spaja

penje se loza sve do vrata raja.

„Pjesma “Berba“ je rapsodična, zvonka, ritmična, jednom riječu maestralna“ – objasnio je dr.sc. Krešimir Bagić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji je uz Ivana Babića i Lanu Derkač bio član Prosudbenog povjerenstva za odabir najbolje neobjavljene pjesme na temu vina i vinograda. Na natječaj, objavljen u Vijencu 18. lipnja ove godine, pristiglo je čak 130 pjesama 91 autora, a u najuži krug, uz Paljetka, ušle su i pjesme Tomislava Marijana Bilosnića, Zvjezdane Čagalj, Vere Grgac, Božice Jelušić, Enesa Kiševića i Zorana Krušla. - U pjesmama na sva tri narječja ispisivane su zdravice, napitnice i ode vinu, lozi, druženjima, prijateljstvu, s obiljem sinonima, a pojedini pjesnici pokušali su svojim stihovima dočarati okuse pojedinih vinskih sorti – nastavio je dr. Bagić.


Pored Paljetkovih nagrađenih stihova, posjetitelji su mogli čuti i stihove Enesa Kiševića, članova Prosudbenog povjerenstva te prošlogodišnje pobjednice Lidije Bajuk. U glazbenom dijelu programa nastupila je požeška Klapa sv. Lovro te splitski glazbenik i šansonjer Darko Matičević koji je uglazbio i otpjevao stihove Luke Paljetka.


Paletu izvrsnih vina Veleučilišta u Požegi predstavio je mr.sc. Josip Mesić, pročelnik Poljoprivrednog odjela: na stolovima su se našli Chardonnay, Sivi pinot, bijeli cuvée Vražjak, crveni cuvée Vučjak, Merlot i Muškat žuti, koji je oduševio ženski dio publike, dok je zvijezda večeri bio – Sivi pinot!


U očekivanju predstavljanja vina Veleučilišta iz Požege i vinske poezije u Zagrebu, evo i nekoliko vinskih stihova Enesa Kiševića iz zbirke „101 vino od vina“:

„Nikad ne kudi vino

tko s vinom zore čeka –

vino i najlošije kad je

bolje je od lošeg čovjeka.“

---

PR: Veleučilište u Požegi

Foto: Josip Mesić; Veleučilište u Požegi

0 views

Comments


bottom of page