top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Magnum Monday - pjenušci i čvarci najavljuju Salon pjenušavih vina i Vinski univerzum Zagreb

Magnum Monday zanimljiv je naziv za događanje kojim su predstavljeni podjednako zanimljivi vinski projekti koji nas očekuju početkom 2020. godine u Zagrebu. Riječ je o dva prijateljska slovensko-hrvatska vinska sajma - već uhodanom 4. Salonu pjenušavih vina i novom festivalu za mlade pod nazivom Vinski univerzum.


Prezentacija Magnum Monday koncipirana je kao radionica sljubljivanja i to - ni manje ni više nego - pjenušaca i čvaraka. Osmislila ju je i moderirala prof. Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb i organizatorica Vinskog univerzuma Zagreb.


Sve se dogodilo 03.12.2019. godine u ugodnom ambijentu Vuglec brega gdje su predstavnici raznih vinskih medija i partneri događanja, uz vodstvo sommeliera Darka Lugarića, predstavnika Hrvatskog sommelier kluba, naslijepo kušali 4 pjenušca te ih spojili s dvije vrste čvaraka i s pogačicama -čvarkušama.


Pred samo kušanje, Darko Lugarić objasnio je kategorije pjenušavih vina prema ostatku šećera te, tijekom kušanja i interaktivne radionice, vodio uzvanike kroz sljubljivanje na stručan, ali lako razumljiv način. Pjenušci koji su se kušali sa čvarcima, bili su predstavnici hrvatske i slovenske pjenušave scene, izlagača na zagrebačkom festivalu: Sanabor Pallidia, NV i Monte Classico (NV, Monterosso), Jasminka (NV, Vuglec) i Blanc de Blancs (Šember, 2013).


I dok su neki pjenušci bili suviše nježni, a drugi odveć slatki za čvarke, među ponuđenim kombinacijama pronašli smo i neke koji su se izvrsno sljubili i u koje smo se naprosto - zaljubili. Svatko od nazočnih imao je svoju najbolju kombinaciju, a zabave i konstruktivne rasprave nije nedostajalo.


Nakon „aperitivnog“ kušanja, uslijedio je bogat ručak s domaćim specijalitetima - goveđom juhom, buncekom, krvavicama i kobasicama uz zelje i restani krumpir te repnjak. U svakom smislu, bio je to ponedjeljak za pamćenje. Preostaje nam još samo da s veseljem zamišljamo kakva nas divna vinska iznenađenja očekuju na nadolazećem Salonu pjenušavih vina i na Vinskom univerzumu.


Tekst: Irena Lučić za Wine&Only

Foto: Julio Frangen

1 view

Comments


bottom of page