top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Martinjska meša - jedinstveno Martinje u Dravskim peskima!


Prema tradiciji, 11.11. na dan Svetog Martina krsti se mlado vino koje je završilo fazu alkoholnog vrenja, a gradovi i sela diljem Lijepe naše obilježavaju taj simboličan trenutak u skladu sa lokalnim običajima i tradicijama. Na prostoru područja Dravski peski koje obuhvaća općine Ferdinandovac, Kalinovac, Kloštar Podravski i Podravske Sesvete većina vina proizvedena je na pjeskovitom tlu, a upravo to im daje užitnu mineralnu notu i čini ih jedinstvenima. Zrijući pod zrakama toplog podravskog sunca, vinogradari su vlastiti osjećaj pretočili u „rajski nektar“ te vam pripremaju jedinstvenu Martinjsku mešu koju jednostavno morate doživjeti.


Popularno mjesto u kojeg prvi dođe Sv.Martin je podravski restoran Royal obitelji Koren, jedan od prvih restorana na ovom području, koji svojim interijerom podsjeća na one stare, šarmantne gostionice i već dugi niz godina je prepoznat kao mjesto izvrsne hrane, dobrog provoda i kvalitetnih vina. U Martinjskom tjednu ondje se organiziraju degustacije mladih i starih vina u restoranu, svira živa glazba koja uveseljava goste i podiže atmosferu, a na meniju se nižu delicije, uglavnom iz vlastite proizvodnje. No glavni spektakl u ovom dijelu godine upravo je Martinjska meša, odnosno tradicionalni ritual krštenja mošta.


"Kako je i red kod svakog krštenja, mošt ima svoju kumu i kuma koji moraju položiti neke zakletve, a da im posao ne bude lagan, trebaju se upoznati sa svim biškupima, tamburašima te ispiti čašu do dna (sa svakim posebno). Potom se biraju 3 fiškuša koji brinu da čaša u niti jednom trenutku nikom ne bude prazna tijekom trajanja meše. Da gostima ne bude hladno, na peć i drva paziti mora „pećikurec“ čiji je zadatak da u kapelici uvijek bude toplo" - objasnio nam je Ivica Koren, vlasnik restorana Royal i vinarije Koren.


"Naravno, kada se popije, gosti počnu „brbljati“, a za mir pod mešom zadužen je „vunbacitelj“ koji će svakoga kazniti ispijanjem čaše do dna ili ga izbaciti van (ali, to se nikad ne dogodi!)." - dodaje veselo ljubazni domaćin koji nakon proslave Martinjske meše na stolove iznosi tradicionalne Martinjske specijalitete i fina vina - pet etiketa ove vinarije: Graševina, Kerner, Chardonnay, Sauvignon i Frankovka.


Iako je Podravina jedno od najmanje razvijenih regija kada su u pitanju Hrvatska vina, objektivno tvrdimo da se ovdje može naći nekoliko izvrsnih proizvođača - među kojima je svakako i Ivica Koren - koji su specifična obilježja terroira uspješno pretočili u boce. Izražena mineralnost specifična za pjeskovita tla, glavno je obilježje ovih vina, koje im daje nevjerojatnu pitkost i užitnost te pruža široku paletu mogućnosti za sljubljivanje s različitim vrstama hrane.


Sve u svemu, kada vas put nanese u Podravinu, restoran Royal bi se svakako trebao naći na itineraru. A ako se na posjetu ovom kraju odlučite upravo ovih dana, u vrijeme Martinja, očekuje vas pregršt smijeha i dobre zabave zahvaljujući upravo Martinjskoj meši. Živjeli!


---

PR: Modni ALMAnah, Alma Premerl Zoko

Foto: Nikola Zoko

0 views

Comments


bottom of page