top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Miraz ženama!


Dvanaesti po redu Women's days by modniALMAnah - vikend namijenjen isključivo ženama, kojeg je osmislila stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko - proteklog se vikenda održao u Delnicama.


Iz bogatog programa u kojem su se našle beauty&health radionice, šetnje prirodom, skijanje i obilazak znamenitosti, mi (ponovo) izdvajamo zanimljive eno-gastro priče.


Prva je vezana za Popovićev mlin, koji se nalazi u najstarijoj ulici u Delnicama već 86 godina. On je ujedno bio i prva stanica ovog vikend putovanja. Unutrašnjost mlina sačuvana je u potpunosti, pa je prolazak kroz mlin bilo prekrasno povijesno putovanje o bračnom paru Franciki i Josipu Mihalčiću, koji su se vratili iz Amerike u rodne Delnice kako bi sagradili ovaj mlin. Od tada, pa sve do danas, prvi električni mlin na ovom području, u vlasništvu je Mihalčića. Mlin radi, ali ne melje brašno, pa je za prvu radionicu s poznatom gastro blogericom Marinom Obradović (Priče jedne kuhače) 'Kako napraviti zdrav kruh' brašno stiglo iz susjedne županije, točnije iz Karlovca. Odlična kvaliteta različitih vrsta brašna Karla, tvornice Žitoproizvod, za Marinu su bila prava inspiracija pa je grupi podijelila različite zadatke s Karla brašnom, a sebi je namijenila pirovo kako bi napravila kruholač - jako ukusan pirov kruh sa sušenim rajčicama i dvije vrste češnjaka.


Sutradan je vesela ženska ekipa krenula prema Platku - popularnoj goranskoj planini koja skijašima pruža mogućnost skijanja s pogledom na more, a ne-skijašima prekrasnu turističku rutu kojom se laganom šetnjom možete popeti do vidikovca Radeševo. Obje su grupe na vrhu Platka Boombar likerima nazdravile prekrasnom vikendu.


Nakon zabavnog, ali i zahtjevnog dana na snijegu svi su jedva dočekali večeru na Petehovcu, koji je osim po krasnoj poziciji poznat i po odličnoj hrani. Što se te večeri našlo na stolu? Odlična juha od gljiva ubranih u Gorskom kotaru uz što se savršeno uklopila netipična graševina Enosophije. Bijelo vino Trs No.5 iz berbe 2020, dobilo je naziv po tome što se graševina, kao najzastupljenija sorta, nalazi na svakom petom trsu hrvatskih vinograda. Putem mobilne aplikacije s etikete Trsa No. 5 može se očitati posebno skladana glazba koja, kako kažu, poboljšava okus vina. Uz lovački gulaš od jelena ili vepra (prema izboru), Enosophijini prezenteri MarkoJovanović i Hrvoje Sarić na originalan su način poslužili Frankovku Miraz 2018, bogato i moćno vino, odnjegovano u bačvama od slavonskog hrasta što mu daje poseban šarm i privlačnost.


U nedjelju je ženska delegacija posjetila kultnu destileriju rakije Kuća prirode Kotač u Lokvama u kojoj je Vid Arbanas, ispričao priču o tome kako se pije aperitiv, a kako digestiv tijekom obroka. Također, bila je to prilika za kušanje zlatom nagrađene rakije Papru, obogaćenu sa čak 14 goranskih trava i 4 vrste goranskog korijenja.


Bio je to svakako vikend za uživanje! Ukoliko se želite pridružiti nekom od narednih ženskih putovanja, informacije potražite na portalu ModniALMAnah.


---

PR: Alma Premerl Zoko, Modni ALMAnah

Foto: Nikola Zoko

Comments


bottom of page