top of page
 • Writer's pictureIrena Lučić

Moslavački škrlet osvojio SarajevoNedavno održani 17. Sarajevo Wine Fest u hotelu Holiday okupio je preko 70 izlagača, proizvođača vina i prehrambenih proizvoda iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Mađarske te Italije. Festival je organiziran uz pokroviteljstvo Grada Sarajeva, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Hrvatske gospodarske komore, Razvojne banke FBiH, Visit Sarajevo, službene vode Leda, Mezyma, Espumisana, New life Turkeya, hotela Garden City Konjic.


Udruga Bregovita Hrvatska bila je jedan od izlagača na festivalu, čije je sudjelovanje organizirano uz podršku Hrvatske gospodarske komore. Predstavnici Udruge bili su Boris Drenški iz vinarije Bodren i vinari iz Moslavine, čime je škrlet još jednom prepoznat kao sorta ogromnog potencijala, izvan granica lijepe naše.Dio vina s radionice o škrletu
Dio vina s radionice o škrletu

U sklopu festivala održala se i radionica „Škrlet – najvažnija autohtona sorta kontinentalne Hrvatske“ koju je moderirao vinar Nikica Katić. Nikica je radionicu započeo prezentiranjem Moslavine kao vinske i turističke regije, te je pojasnio sastav tla, klimu i položaje kao bitne čimbenike za proizvodnju škrleta, kako bi sudionicima što bolje približio karakteristike sorte, a zatim su kušana brojni izričaji škrleta:

 1. Vinarija Voštinić - Klasnić – pjenušac Fraktal 2019.

 2. Vina Seletković – Škrlet 2023.

 3. Klet Romić – Škrlet 2023.

 4. Vinarija Ptičar – Škrlet 2023.

 5. Vinarija Florijanović - Selekcija Mons Claudius 2022.

 6. Vina Seletović – Škrlet 2022. barrique

 7. Vinarija Žabić – Škrlet 2022.

 8. Vina Ivanić – Pukli kamen2021.

 9. Vina Kosovec – Škrlet 2018. Selekcija

 10. Vinarija Voštinić - Klasnić – Škrlet 2021. Natur

 11. Vina Glavica – Škrlet 2021. Amfora

Samu degustaciju posjetili su i Josip Pavić državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Hrvatske, Hrvatski veleposlanik Ivan Sabolić, Vanda Babić Galić, savjetnica ministra vanjskih i europskih poslova te Nikica Pažin, ministar savjetnik u Uredu Hrvatske gospodarske komore pri Veleposlanstvu Republike Hrvatske u BiH.Na štandu Bregovite Hrvatske bilo je puno interesa za škrlet
Na štandu Bregovite Hrvatske bilo je puno interesa za škrlet

Nakon radionice, na štandu Bregovite Hrvatske stvorila se velika gužva jer se priča o škrletu brzo proširila te su svi htjeli kušati ovo divno vino. Na štandu su prezentirani škrleti u svim stilovima od pjenušaca, mladih vina, eko proizvodnje te macerati.
Ugodno iznenađenje je bilo vidjeti toliku zainteresiranost za škrlet, posjetitelji su imali želju kušati sva izložena vina i čuti priču o sorti, regiji i vinarijama. Izlaganje na Sarajevo Wine Festu je bila odlična prilika kako bi se ova sorta mogla pokazati i van granica Hrvatske, čime su otvorena vrata za neke buduće suradnje. Potrebno je još puno truda i rada na istome, ali svakako je prvi korak učinjen na što su vinari Moslavine izuzetno ponosni i iskoristili su ovaj festival kako bi se pokazali u pravom svjetlu. Može se zaključiti, bez imalo skromnosti, da je škrlet i ovoga puta bio velika zvijezda. Živi bili, škrlet pili!


---

PR&foto: Ivana Pranjić, Cork Croatia

Comments


bottom of page