top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Najavljen WineRi 2024 - centralno enogastronomsko događanje na KvarneruZa četiri mjeseca u Rijeci će se održati nikad veći, inovativniji i posebniji Međunarodni eno – gastro festival WineRi. Od 2024. organizaciju u potpunosti potpisuje Zadruga vinara Proizvođačka organizacija Vina Kvarnera (Kvarner Wines). Festival će se održati u kongresnom centru Exportdrvo u Rijeci, 8. i 9. ožujka od 14:00 do 20:00 sati.
Prema najavama i rezervacijama na festivalu će izlagati 80-tak izlagača iz 10-tak zemalja (Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Austrija, italija, Njemačka, Francuska...). U suradnji s novootvorenom vinotekom Wine&Co održat će se niz edukativnih radionica, premijera i predstavljanja vinarija. Kao i svake godine festival će imati i humanitarni karakter. S obzirom na veliki interes izlagača a ograničen broj mjesta, pozivamo sve izlagače – vinare, proizvođače rakija i likera, suhomesnatih proizvoda i sireva, čokolare i ulja da nam se što prije jave kako bi osigurali svoje mjesto na festivalu.

 Prvi održani Međunarodni eno – gastro festival WineRi održao se 2017. godine u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka (Guvernerovoj palači) gdje se zadržao i 2018. i 2019. godine. 2021. godine festival je održan na Trgu Riječke rezolucije, a 2022. na Gatu Karoline Riječke. Exportdrvo se u suradnji s Womens Weekendom 2023. godine pokazao kao sjajno rješenje i dobitna kombinacija te vjerujemo da će se suradnja s ovim festivalom nastaviti i u 2024. godini. Na festivalu je kroz godine izlagalo gotovo 300 različitih izlagača a zabilježio je posjet od gotovo 5.000 posjetitelja. WineRi je jedini i najveći eno – gastro festival na Kvarneru koji se održava u Gradu Rijeci, u kontinuitetu od 2017. godine i na taj način obogaćuje opću turističku ponudu Grada Rijeke, specifičnu eno – gastro ponudu i sajamsko – kongresnu ponudu. Djelomičnu organizaciju je Udruženje Kvarner Wines preuzelo u 2023., dok u 2024. u potpunosti preuzima organizaciju kao samostalni organizator sa partnerima i sponzorima. Glavni partneri i sponzori festivala od samoga početka održavanja su Ministarstvo poljoprivrede, Primorsko – goranska županija, Grad Rijeka, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica Grada Rijeke, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, te Gospodarska i Obrtnička komora. Festival redovito uživa potporu, odnosno pokroviteljstvo Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva turizma i sporta i Ministarstva poljoprivrede. Glavni organizacijski partneri festivala su tvrtke Tent Event i dBoki sound.

 Kako bi se promovirala kultura stola i kultura vina, te stavio naglasak na vina od autohtonih sorti vinove loze Udruženje će osim centralnog vinskog festivala WineRi organizirati i niz događanja u Primorsko – goranskoj županiji (Rijeka, Malinska, Punat, Vrbnik, Krk, Novi Vinodolski, Crikvenica, Kostrena, Lovran, Kastav, Matulji, Fužine...), promocijsko – marketinških aktivnosti na festivalima i sajmovima u Hrvatskoj (Zagreb, Osijek, Split, Zadar, Poreč...) i izvan Hrvatske (Slovenija, Austrija, Italija, Mađarska, Srbija, Bosne i Hercegovina...), te slanje vina na međunarodna natjecanja (Decanter, IWC, Vinistra...) i u 2024. godini. Većina aktivnosti umjerena je na brendiranje vina i vinara s Kvarnera ali i same destinacije Kvarner ususret 2026. godini kada je Kvarner Europska regija gastronomije.


---

PR & foto: Kvarner Wines

Comments


bottom of page