top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Nova vinarija obitelji Kos: savršen spoj vina i ugodnog ambijenta


Peta generacija njeguje stoljetnu vinsku tradiciju, a od ranih 90-ih godina potpuno su se posvetili vinarstvu. Jedna njihova bačva doživjela je čak svoja - stoti rođendan. Riječ je o zelinskoj Vinariji Kos smještenoj u srcu Zagrebačke županije, koja je pri kraju s procesom preuređenja i izgradnje modernog, proizvodnog pogona i podruma. Otvaranjem vinarija poput ove u Sv. Ivanu Zelini Zagrebačka županija jača infrastrukturu turističkih proizvoda koji privlače domaće i inozemne turiste.


„Novi pogon proizvodnje vina osjeti se i u čaši“, ističu otac Željko i sin Karlo koji nastavljaju tradiciju svojih korijena kroz Vinariju Kos koja broji čak sedam brijegova vinograda na preko pet hektara. Preci obitelji Kos danas vjerojatno i ne bi prepoznali novootvoreni kompleks koji objedinjuje najnovije tehnologije i stoljetnu tradiciju. Ipak, prilikom projektiranja novog kompleksa posebno su brinuli o očuvanju tradicije, pa su tako u pojedinim dijelovima podruma vidljivi segmenti koje su koristili i njihovi pradjedovi.


Obitelj Kos na okupu
Obitelj Kos na okupu

Ako ima volje, ima i posla, ako ima posla - ima i rezultata“, ponosno ističe Željko Kos, vinar i vlasnik kompleksa koji već sada prepušta dio poslovanja svome sinu jer, kako kaže, on je objeručke prihvatio nastaviti dalje s tradicionalnim obiteljskim poslom, a to je osigurao i svojim obrazovanjem. Uz sina Karla, u svakodnevnom poslu su mu velika podrška i supruga Anita, baka Fanika, sin Matej, kćer Helena te buduća snaha Katarina.


Betonsko jaje novitet je u podrumu Kos
Betonsko jaje novitet je u podrumu Kos

Prezentaciju novootvorene vinarije preuzeo je Karlo, sin koji od malih nogu od oca preuzima vještine i zanat, a time se vidno ponosi. „Podrum je srce proizvodnje, vina ondje fermentiraju, a zatim i dozrijevaju“, objašnjava Karlo, dok prezentira čašu vina mlade berbe koje još i nije spremno za distribuciju, ali je istu ekskluzivno natočio okupljenima. Ono što u svakoj vinariji svakako nismo u mogućnosti vidjeti je betonsko jaje, koje zapravo omogućuje proizvodnju vina različitih stilistika, a primjenjuje se kako bi se postigao što veći efekt maceracije i bogatstvo okusa. Naime, radi se procesu koji se zbiva u bačvi, ili u ovome slučaju betonskom jajetu, poslije berbe kada mlado vino tijekom inicijalnog perioda dozrijeva s kožicom grožđa kako bi pokupilo što bogatije arome.


Kapacitet proizvodnje kreće se između 90 i 100 tisuća litara vina i pjenušaca godišnje, a maksimum do kojeg možemo ići ide i dvostruko više od spomenutih brojki. U proizvodnji kombiniramo stare bačve i novu opremu kako bismo dobili ono najbolje za vaša i naša nepca“, ističe mladi i poletan vinar Karlo Kos te dodaje da je vina njegove obitelji moguće pronaći u mnogim restoranima i vinotekama diljem Hrvatske. Nagrada ne nedostaje pa je čak par etiketa ponosi nositelj međunarodnih i domaćih nagrada.


Vinarija je otvorena vikendom, a preko tjedna su mogući individualni i grupni posjeti, za što smo sigurni da postoji interes, obzirom na mnogobrojne sorte koje ova obitelj proizvodi – „Neka vina odležana su do godinu ili dvije, dok neka odležavaju dulje i od tri godine“, naglasili su prilikom ekskluzivnog posjeta u suorganizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije. Vinski turizam jedan je od perjanica turizma u Zagrebačkoj županiji i upravo projekti poput ovog doprinose jačanju brenda i cjelokupnom značaju turističke destinacije.


Vinska banka jedna je od ideja za koju se nadaju iz obitelji Kos da će zaživjeti u sljedećih nekoliko godina. Upravo tako, radi se o banci u kojoj će kupci moći skladištiti kupljena vina, baš kao što svi mi čuvamo novac i pokretnine u bankama, a tome se i ne čudimo budući da jedna boca kvalitetnog vina može postići cijenu i od nekoliko nula. Osim inovativne ideje vinske banke, koja će biti jedinstveni turistički proizvod u ovome dijelu Hrvatske, planovima obitelji Kos tu nije kraj – u planu su i razvoj ekološkog te biodinamičkog segmenta. Time, ističu, žele zaokružiti cjelokupnu uslugu i smisao, a potpuni prelazak na ekološku poljoprivredu mogao bi biti gotov do 2028. godine.


Vinarija Kos službeno će otvoriti svoja vrata u subotu, 17. lipnja 2023., s početkom u 18 sati, a manifestaciju su simbolično nazvali „KOS Winefest“. Sve okupljene ugostit će na kompleksu koji dijeli lokalna cesta, s jedne strane vidljiv je novi i moderan kompleks, a s druge strane obiteljska kuća i rustikalan objekt s restoranom koji nudi domaća i autentična jela.


---

PR: Ivan Biošić, Reborn

Pripremila: Irena Lučić

Foto: TZ Zagrebačke županije

Comments


bottom of page