top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Održano ocjenjivanje Bag-In-Box vina


Dio uzoraka pristiglih na ocjenjivanje

Graševina 2020. Iločkih podruma, Debit 2021. Dalmacijavina i crni Cuvée Benkovac Badela 1862 bila su najbolja na ocjenjivanju vina u bag in box pakiranju održanom u zagrebačkom Vinskom klubu i zavrijedila titulu zlatnih. Srebrna vina su Bijelo 2021. (mješavina graševine i rizlinga) Dobre berbe, Žlahtina 2021. vinarije Gospoja i Merlot 2018. Dalmacijavina, a brončana Graševina 2021. Đakovačkih vina, Graševina Vezak 2020. Badela 2020. te Vupikova Graševina Terra Vinea 2020. Ocjenjivali su enolog mr. Franjo Francem, sommelieri Tomo Jakopović i Frane Ševo, vinski kritičar i novinar Željko Suhadolnik te urednica časopisa Vinum.in Dijana Grgić.


Na ocjenjivanje su pristigla vina iz sve četiri hrvatske vinogradarske regije. Sva su u kategoriji kvalitetnih, a prema kriteriju s organoleptičkog ocjenjivanja u Centru za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu tri zlatna vina zavrijedila bi i kategoriju vrhunskih.


Ocjenjivački žiri (s lijeva na desno): Franjo Francem, Frane Ševo, Željko Suhadolnik, Dijana Grgić, Tomo Jakopović

Pakiranje bag in box iznimno je praktično zato što slavina ne dopušta ulazak kisika u posebnu vrećicu pa vino tjednima zadržava organoleptička svojstva koja je imalo u trenutku punjenja. Zato je iznimno pogodno za ugostitelje koji žele vino točiti na čaše. Ne trebaju se bojati ni da ga neće istočiti s obzirom da je cijena po litri 20-ak kuna pa i gostu može čaša biti iznimno pristupačna.

Praktično je pakiranje i za domaćinstva, posebno za izletnike. Relativno dugo čuva temperaturu, a i ono što ostane, ponovno se može neko vrijeme čuvati kod kuće.


Zlatna bag-n-box izdanja

Baš smo zbog izletnika, a i drugih ljubitelja gemišta, nakon ocjenjivanja čistih vina probrali i ona s izraženijom svježinom pogodna za dodavanje mineralne vode. Uz precizno točenje "na čašice" svaki je ocjenjivač dobio jednak omjer vina i vode, a odabir najboljih bio je jednoglasan: Debit Dalmacijavina osvojio je prvo mjesto, Žlahtina Gospoja drugo, a Bijelo Dobre berbe treće.


---

PR&foto: iVino, Ana Rogač&Ivo Kozarčanin

Comments


bottom of page