top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Održano prvo ocjenjivanje bijelih kupaža White Blend


White Blend - osvajači zlata

White Blend, prvo ocjenjivanje hrvatskih mješavina bijelih sorata, organizirali su u Esplanade Zagreb Hotelu Ana Rogač i Ivo Kozarčanin, osnivači projekta iVino. Uzorci su stigli iz svih dijelova Hrvatske, od Erduta na istoku do Pelješca na jugu.


Venja 2006. i 2010. Ivana Enjingija iz Kutjeva, Cuvee Blanc Limited Edition 1 od malvazije, chardonnaya, sauvignona i viogniera različitih berbi Morena Degrassija iz Savudrije, Jubilea, mješavina zelenog silvanca iz 2011., chardonnaya iz 2014. i graševine iz 2016. Jasne Antunović iz Erduta, Dragonada 2017. od chardonnaya i bijelog pinota koju je Nikica Katić iz moslavačke Kleti Romić posvetio djedu Dragi i baki Nadi te Draga Riserva 2019., mješavina kujundžuše, pošipa, žilavke, chardonnaya i sauvignona s položaja Vučja Draga vinarije Grabovac iz Donjeg Prološca zlatni su bijeli blendovi s ocjenjivanja White Blend održanog 18. srpnja u Esplanade Zagreb Hotelu.


White Blend - kušači i ocjenjivači

Riječ je o petom specijaliziranom ocjenjivanju u sklopu projekta iVino Ane Rogač i Ive Kozarčanina. Nakon lanjskih uspješnih odabira najboljih hrvatskih mirnih i pjenušavih roséa Drink Pink, mješavina crvenih/crnih sorata Red Blend, pjenušavih vina The Flute Stars te vina u bag-in-box pakiranju u travnju ove godine, na White Blend su pristigli uzorci iz svih krajeva Hrvatske, od Podunavlja do krajnjeg juga, i priznanja su osvojila vina iz sve četiri naše vinogradarske regije.


"Veseli sortna i stilska raznolikost hrvatskih mješavina bijelih sorata, a još više njihova ujednačena kvaliteta. Odraz su terroira, klime, tla i ideje vinara, a ljeto je prilika ljubiteljima vina da ih upoznaju" - rekli su organizatori ocjenjivanja.


White Blend - srebrni dobitnici

Srebrni hrvatski bijeli blendovi su Nagual bijeli 2013., Davora Zdjelarevića od chardonnaya i sauvignona iz Erduta, Cuvee Roberta Kopjara iz okolice Novog Marofa (graševina, manzoni i sauvignon), Clemente Blanc 2019. (chardonnay i bijeli pinot) Ivana Damjanića iz Fuškulina pokraj Poreča, Bijelo 9 2018. kutjevačke vinarije Galić (graševina, chardonnay, sauvignon) i Magdalena 2019. (malvazija i chardonnay) pazinske vinarije Anđelini.


dr.sc. Žarko Stilin

Brončane hrvatske mješavine bijelih sorata su Belica Plovanić 2019. Deana Rubeše iz Kastva, mješavina sorata među kojima su lokalne mejsko, divjaka, jarbola i poznatije malvazija te glera, Mladinin Erdoro Blend One 2021. od rizlinga, traminca, bijelog i sivog pinota s Plešivice, Dišpet 2021. od pošipa, rukatca i malvasije dubrovačke pelješke vinarije Marlais, M&S 2018., muškat, sauvignon i chardonnay vinarije Siber iz Erduta i dva vina vinarije Kutjevo: polusuhi Maximo Bianco 2020. od graševine i traminca te suhi Maximo Oro od graševine i chardonnaya.


mr.sc. Franjo Francem

Vina su ocjenjivali enolozi Nataša Puhelek Puština, mr.sc. Franjo Francem i Dominik Jagunić, sommelier dr. sc. Žarko Stilin, direktor Udruženja Kvarner Wines i promotor vina od autohtonih sorti te organizator vinskih događanja te vinski kritičar Ivo Kozarčanin. Uspjehu ocjenjivanja White Blend puno su pridonijeli vrijedni domaćini iz Esplanade Zagreb Hotela koji su pripremili vina i ručkom okrijepili ocjenjivače nakon višesatnog rada.


---

PR&foto: Ivo Kozarčanin i Ana Rogač, iVino

Comments


bottom of page