top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Održan prvi En Primeur Bregovite Hrvatske


Na prvom En Primeuru Bregovite Hrvatske, održanom 14.3.2024. u zagrebačkom hotelu Esplanade, posjetitelji su kušali 200 novih vina iz 38 vinarija središnje bregovite Hrvatske.

Uz mlada vina prošlogodišnje berbe, predstavljena su i ona starijih godišta, koja tek sada izlaze na tržište. S njima se upoznalo nekoliko stotina hotelijera, ugostitelja, enologa, trgovaca te građana – zaljubljenika u vina.


„Nadamo se da će En Primeur Bregovite Hrvatske postati tradicionalan te da će se svi koji žele, s ovim divnim ljudima i njihovim vinima moći upoznati i u narednim godinama. U Bregovitoj Hrvatskoj vidim ogroman potencijal. Iako je prošla vinogradarska godina bila teška zbog vremenskih neprilika i drugih izazova s kojima su se poljoprivrednici suočili, a vinova loza je zahtjevna kultura, nova su vina Bregovite Hrvatske izvrsna. U Hrvatskoj više nama loših vina. Vinarima Bregovite Hrvatske poručujem: 'Vaša su vina sjajna! Nastavite raditi na njihovoj promidžbi i rezultat neće izostati'“ - kazala je ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivreda Sandra Zokić.En Primeur Bregovite Hrvatske organiziran je kako bi se predstavilo vinsko bogatstvo Središnje bregovite Hrvatske, a ugostitelji potaknuli da njezina vina uvrste u svoje vinske karte.

„Godinama smo svoja nova vina predstavljali na manifestacijama drugih vinskih regija, a ove godine prvi put En Primeur organiziramo samostalno. Bregovita Hrvatska ovo će ljeto proslaviti pet godina postojanja. Sustavno razvijamo vinogradarstvo i vinarstvo Središnje bregovite Hrvatske te radimo na promociji njezinih vina. Na ovom En Primeuru kod mnogih ćete naših vinara, uz veliki trud, rad i stručnost, prepoznati borbenost, kreativnost i inovativnost“ - rekao je Miroslav Polovanec, predsjednik Bregovite Hrvatske, udruge vinara i vinogradara Središnje bregovite Hrvatske koja  ima 105 članova.


Središnja bregovita Hrvatska jedna je od četiriju hrvatskih vinskih regija. Obuhvaća Grad Zagreb i osam županija. Na tom su području smještena vinogorja Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Pokuplja, Moslavine te Plešivice.„Veliki broj novih modernih vinarija u ovom središnjem dijelu Hrvatske postaju omiljena enogastronomska destinacija s autentičnom ponudom jer se tamo uz domaću tradicionalnu kuhinju mogu kušati vina velikog broja autohtonih sorti - pušipela, škrleta, kraljevine i sokola, ali i vrhunski pjenušci. Vjerujemo da će i ovaj En Primeur i nova vina Bregovite Hrvatske potvrditi sve veći značaj ove vinske regije za ukupnu hrvatsku vinsku ponudu“ - kazao je prof. dr. sc. Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam.

Vinari su uz nova vina predstavili i svoje vinarije te prateću turističku i ugostiteljsku ponudu. Naime, iako im je cilj da njihova vina budu dobro zastupljena u barovima, restoranima i hotelima diljem Hrvatske, pa i u inozemstvu, veliku pozornost pridaju prodaji vina na kućnom pragu. Žele da zaljubljenici u dobru kapljicu upoznaju mjesta gdje njihova omiljena vina nastaju, te ljude koji ta vina stvaraju.


---

Pripremio: Tomislav Radić

Snimke: Rikard Jadan

Comments


bottom of page