top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Penine s posebnom energijom i neodoljivi okusi Posavja


Udaljen od Zagreba svega 50-tak kilometara, biser slovenskog Posavja - pitoreskni gradić Krško, puni energijom u svakom pogledu! Na ovom mjestu, u turističkom obilasku možete zaviriti u stigmatiziranu nuklearku, jesti specijaitete krškopoljske crne svinje, osjetiti energiju prirode i pitke vode koja se poslužuje kao 'voda iz pipe' u svim ugostiteljskim objektima, pojesti višestruko nagrađivane Okuse Posavja, saznati kako je u Krško stigla prva čokolada na ovom podneblju te zaviriti u jedinu slovensku Peninoteku!


U Krškom je sve u znaku energije - energija okusa, mirisa, doživljaja, prirode, povijesti.... Kroz energiju se gradi divna turistička priča satkana od lokacija koje treba posjetiti kako bi doživljaj energije ovog kraja bio potpun! Ne kaže se bez razloga da ljubav prolazi 'kroz želudac' - domaćini u Krškom će vam pokazati posebna mjesta na kojima se njeguju Okusi Posavja. Spoj je to ugostiteljskih objekata koji su nedavno dobili i priznanje, oznaku Okusi Posavja, koja potvrđuje njihovu kvalitetu. Ovu nagradu pokrenuli su ugostitelji i drugi ponuđači domaćih sirovina, kulinarstva i vina registriranih i zaštićenih 2020. a uz sam brend energija gastronomije dodatno je dobila na težini uključivanjem Centra za poduzetništvo i turizam Krško zatvarajući tako krug prvog desetljeća suradnje na području razvoja gastronomije u Posavju. Priznanja u obliku plaketa dobilo je šest ugostitelja, 13 vinara i pivara, tržnica, dva gospodarstva i slastičarna. Iako je teško istaknuti najbolje od najboljih, u ovom vodiču otkrivamo nekoliko eno gastro adresa koje smo posjetili i na kojima se u obilasku samog grada može okusiti Posavje na poseban način.


Gostilna Kunst
Gostilna Kunst

Poznat po odličnim 'malcama' (gablecima) ali i odličnoj ponudi specijaliteta od crne krškopoljske svinje te pijetla kopuna zasigurno je restoran Gostilna Kunst. Nalazi se u industrijskoj zoni Krškog,u sklopu posebno dizajniranog hotela, a svim zaljubljenicima u okus Posavja nudi posebno kreirane fine dining tanjure uz koje se sljubljuje lokalno vino. Na ovom mjestu svakako kušajte svinjske obraze s povrćem u svitku od kelja, rižoto s kozicama, paštetu od kopuna uz koju će vam prijati čaša vina iz obližnjih podruma.


Kerin - hiša frankovke
Kerin - hiša frankovke

Poseban doživljaj i vođenu turu kroz stoljetne podrume uz degustaciju vina i zalogaje na kojima se sljubljuju domaće namirnice, omogućit će vam Klet Krško, a ako želite doživjeti domaću atmosferu i čuti prekrasnu obiteljsku priču tu je svakako kuća Frankinje Kerin. Smještena u Straži pri Krškom, 6 km od centra grada, na samoj Gornjedolenjskoj vinskoj cesti s prekrasnim pogledom na grad i cijelo Posavje, vinarija je na poseban način uklopljena u sam vinograd, a domaćini koji će vas dočekati - bračni par Mojca i Lojze Kerin svojim gostoprimstvom će vas naprosto oduševiti. Vođena tura kroz podrum otkriti će kako je tekao razvojni put ove vinarije, a degustacija nekoliko etiketa uz što se sljubljuju i domaći suhomesnati proizvodi nerijetko će završiti pjesmom i zvukom Lojzeove harmonike.


Peninoteka smještena u podrumu dvorca Rajhenburg prezentira etikete mladih vinara ovoga kraja
Peninoteka smještena u podrumu dvorca Rajhenburg prezentira etikete mladih vinara ovoga kraja

Jedinstveni doživljaj mjehurića doživjet ćete i u jedinoj slovenskoj Peninoteci smještenoj u podrumu dvorca Rajhenburg u kojem su nekad živjeli redovnici trapisti. Oni su u Sremiču nad Krškim imali su svoje vinograde sa sortama vinove loze koje su donijeli iz Francuske, a 1895. godine prvi su na ovim prostorima počeli su proizvoditi pjenušce. Doživljaj je prekrasan, tijekom degustacije osjetit ćete energiju višestruko nagrađivanih pjenušaca posavskih vinara a kroz ovu degustaciju vodit će vas jedan od posavskih sommeliera poput Ksenje Kragl.


Dvorac Rajhenburg
Dvorac Rajhenburg

Kad ste u Krškom i želite na ovom mjestu provesti cijeli dan, svakako istražite energiju prirode u koju je uklopljen ovaj grad (uživajte u biciklističkim ili pješačkim rutama, na prekrasnim izvorima pitke vode...) ali energiju kulture. U tom smislu nezaobilazna točka svakako je Grad Rajhenburg koji stoljećima nadzire okolicu sa šezdeset metara visokog kamenog pristaništa iznad ušća potoka Brestanice u rijeku Savu. Zgradu dvorca sagradio je između 1131. i 1147. godine moćni vlasnik posjeda, salzburški nadbiskup Konrad, o čemu svjedoči najstariji, romanički dio građevine. Zgradom i pripadajućim posjedom stoljećima su upravljali ministri koji su po dvorcu dobili ime - Reichenburg, a 1881. redovnici trapisti kupili su Rajhenburg i preuredili ga u samostan, koji je djelovao do okupacije u travnju 1941. godine, kada su njemačke okupacijske vlasti u dvorcu i pripadajućim gospodarskim zgradama osnovale logor za protjerivanje Slovenaca. Godine 1947. raspušten je red trapista, a dvorac nacionaliziran. Godinu dana kasnije, u lipnju je otvoren Odgojno-popravni dom za žene, a kasnije i druge kaznene ustanove. Nakon provedenog postupka denacionalizacije 2004. godine dvorac je u vlasništvu Općine Krško, a potpuno obnovljenom zgradom danas upravlja Kulturni dom Krško. Tijekom raznih događanja (koncerti, kazališne predstave, predavanja...) posjetitelji se mogu upoznati s poviješću dvorca, mjesta i cijelog kraja na stalnim i povremenim izložbama.


---

Tekst: Alma Premerl Zoko, Modni ALMAnah

Pripremila: Irena Lučić, diWine Croatia

Foto: Nikola Zoko

Comments


bottom of page