top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Pietro&Pietro: moć istarskog tartufa


Skupocjene gljive gomoljike poznate su kao prehrambena delicija još od predantičkih vremena i egipatskog faraona Khufua. Filoksen iz Lefkade o njima je napisao pjesmu, u Rimu su se Marko Aurelije i Komod njima koristili kao lijekom. U 14. stoljeću na vjenčanju Karla VI i Izabele Bavarske nazivaju ih crnim dijamantima, na jelovniku su papa u Avignonu i Katarine Medici u Firenci.


Talijanska Alba i francuski Perigord najpoznatije su regije svijeta po lovu i preradi tartufa, a kada je riječ o Hrvatskoj, sinonim za tartufe je Istra. Istarski su tartufi posebni po iznimnom mirisu i okusu, a blagodati plemenitih bijelih i crnih tartufa nalaze, između ostalog, u proizvodima uspješne istarske tvrtke Pietro & Pietro iz Buzeta!

''Kao čuvari istarske tradicije prenosimo tajne o lovu na tartufe, šumi, uvježbavanju pasa, pripremanju autohtonih jela i stvaranju proizvoda vrhunske kvalitete s koljena na koljeno. Priča o našoj tartufarskoj obiteljskoj baštini započinje 1932. godine kad je naš pranono Pietro Černeka kupio svog prvog psa tragača Rena. Reno je s vremenom postao vrhunski tragač za tartufima, a upravo njih dvojica su utabali put kojim uspješno kroči već šest generacija naše obitelji.'' - kažu u ovoj kultnoj Buzetskoj tvrtki i dodaju kako i danas dvije žene - mama Anita i kćer Daniela - svakoga dana u zoru ili predvečerje u pratnji pasa tartufara odlaze u tajanstvenu Motovunsku šumu te šume Buzeštine tražeći skriveno blago.


Poštujući načela tradicije, usklađenosti s prirodom i visokog stupnja kontrole kvalitete nastala je tvrtka Pietro&Pietro u kojoj nastaju proizvodi od isključivo istarskih tartufa. Pod ovim brendom trenutno je moguće pronaći četrdesetak originalnih proizvoda koji su u svakom trenutku spremni za degustaciju, konzumaciju i dopremu do vašeg stola. Među najzanimljivijima su sterilizirani cijele ili sjeckani tartufi, tartufate, kreme i umaci s manjim ili većim udjelom tartufa, autohtoni proizvodi (tjestenina, ulja, salame) obogaćeni tartufima, sirevi ali i čips s tartufom koji je postao apsolutni hit.


Stoga, dragi ljubitelji tartufa, ne časite časa, već požurite kušati ove premium delikatese.


---

PR: Alma Premerl Zoko, Modni ALMAnah

Foto: arhiva Pietro&Pietro


Comentários


bottom of page