top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Plavac mali Hvar Hillsa briljirao na ocjenjivanju vina otoka Hvara


U Jelsi na otoku Hvaru, u nedjelju 29.8.2021., objavljeni su rezultati velikog ocjenjivanja hvarskih vina, 3. Jelsa Summer Wine Tasting. Ocjenjivanje je dio renomiranog projekta ocjenjivanja Vinske zvijezde, a organizira se u suradnji s TZ općine Jelse i udrugom „Hvarski vinari“ tijekom tradicionalne jelšanske Fešte vina.


Na „3. Jelsa Summer Wine Tastingu“ sudjelovali su članovi udruge „Hvarski vinari“, s vinima lokalnih sorti: bogdanušom i ostalim bijelim sortama otoka, te vinima poznate sorte plavac mali kako bi se naglasila važnost izvornih sorti i potaklo vinare da više pozornosti posvete upravo tim sortama. Sva vina bila su pomno posložena za ocjenjivanje prema ostatku šećera, alkoholu i godini berbe i pripremljena za ocjenjivanje na idealnim temperaturama. Budući da je ocjenjivanje bilo „naslijepo“, kapice svih vina su skinute, a boce zamotane.


Ocjenjivanje je bilo podijeljeno na tri kategorije: 1. bogdanuša, 2. ostala bijela vina otoka i 3. plavac mali, a održalo se u vrboskom hotelu Labranda Senses Resort. U komisiji su bili vrsni vinski stručnjaci i znalci – doc.dr.sc. Leo Gracin, enolog; mr. sc. Mirjana Maksimović, vinska novinarka, Milena Zakarić, sommelierka; Mario Kolumbić, sommelier (Resort Maslina), Yvan Esteve, sommelier i vinski trgovac (Starigrad – „Za pod zub“, Hvar); Siniša Šime Matković-Mikulčić, vinski znalac, WSET2 („Secret Hvar Travel agency“, Hvar), Miro Štec, vinski znalac i stastveni „hobby vinar“ (Hvar). Predsjednik komisije bio je enolog, Saša Zec, dipl. ing. agr.


Većina vina osvojila je više od 85 bodova, što na ocjenjivačkom listiću Vinskih zvijezda, prema pravilima OIV (Organisation internationale de la Vigne et du Vin) znači srebrna medalja (tri zvjezdice), a četiri vina ocijenjeno su s 90 i više bodova (četiri zvjezdice – zlatna medalja). U nekim kategorijama odlučivale su nijanse, bod ili pola - ili samo četvrtina boda, što govori o visokoj kakvoći ujednačenosti kvalitete vina. Ukupno je prijavljeno 34 uzorka: 7 bogdanuša, 12 ostalih bijelih vina otoka i 15 plavaca malih.


Slijede rezultati po kategorijama:


Bogdanuše

1. Vina Carić, Bogdanjuša 2020 (88,000)

2. Hvar Hills, Bogdanuša 2020 (87, 80)

3. Pavičić vina, Bogdanuša 2020 (87,40)


Ostala bijela vina otoka

1. Tomić vina, Pošip 2020 (90,40)

2. Hvar Hills, Pošip 2019 (90,30)

3. Ventus vina, Levant cuvée bijeli 2020 (90,00)


Plavac mali

1. Hvar Hills Plavac mali Pharos Maximvs 2013 (90,50)

2. Vina Carić, Veli Visko 2018 (89,00)

3. Vino Leše, Plavac mali 2019 (87,00)


Najbolje ocijenjeno vino - ukupni pobjednik ocjenjivanja: Hvar Hills Plavac mali Pharos Maximvs 2013 (90,50)


Dodjela priznanja najboljim vinarima održala se na popularnoj jelšanskoj Fešti vina, u nedjelju 29.8. gdje su nazočni vinari i gosti mogli kušati vina koja su bila prijavljena na ocjenjivanje. Ovogodišnje je ocjenjivanje pokazalo napredak u kvaliteti hvarskih vina, što je i bila želja organizatora - da svaki vinar, prema osvojenim bodovima na ocjenjivanju naslijepo, realno vidi ocjenu svojih vina i pokuša je podignuti, svake godine na višu razinu, kako bi se i kvaliteta vina na cijelom otoku povećala te istodobno pojačala svijest o zajedništvu i važnosti podrške hvarskih vinara - jedni drugima. Nakon objave ocjena i dodjele priznanja, na jelšanskoj se fešti uživalo i u koncertu Zorice Kondže, naravno, uz gutljaje finih hvarskih vina. Fešta vina završila je točno u ponoć, uz veliki vatromet s kojim su organizatori pozvali posjetitelje da ponovno dođu u Jelsu i sljedeće godine kada će ova popularna fešta proslaviti veliki jubilej – 70 godina!

O projektu Vinske zvijezde

Riječ je o projektu ocjenjivanja vina naslijepo, koji već osmu godinu preporuča vina koja se trenutno nalaze na hrvatskome tržištu. Projekt su pokrenuli 2013. iskusni vinski novinari i ocjenjivači vina - Vitomir Andrić, Željko Suhadolnik i Ivo Kozarčanin. Projekt od 2018. godine vodi tvrtka Zlatne riječi, a partneri su Saša Zec i Marija Vukelić. Objave rezultata ocjenjivanje i opise vina pratite na webu FotoFoodie www.juliofrangenfoto.com , na društvenim mrežama (facebook i instagram) – stranicama Vinske zvijezde, Dani otvorenih butelja, Julio Frangen Foto, Abeceda finih zalogaja te na eno-gastro grupama na facebooku. Medijski partner projekta je horeca časopis Restaurant &Hotel.


---

Foto: Julio Frangen

PR - TZ JELSA & Zlatne riječi, Marija Vukelić, prof.

0 views

Yorumlar


bottom of page