top of page

Podravina iznenađuje ponudom sve boljih vina i kreativnom hranom

Writer's picture: Irena LučićIrena Lučić

Tri grada i bezbroj zanimljivih doživljaja, puno smijeha i zanimljivih sadržaja, neodoljiva priroda i priča o gradovima koji oduševljavaju svojom posebnošću, priroda po mjeri (žena) i fini gastronomski užici - i sve to samo 100-njak kilometara od Zagreba!



Tako bismo ukratko mogli opisati još jedan Women's days by modniALMAnah, koji se prošlog vikenda održao u Podravini. Bilo je to putovanje koje slavi žene i osmišljeno za žene - od stilistice Alme Premerl Zoko koja je program osmislila, žena koje su program prepoznale i s veseljem krenule na putovanje, ali i onih koje su nam na samoj destinaciji pokazale svoj uspjeh i gostoprimstvo u ovom dijelu Hrvatske.


Nevjerojatno ali, popularnu tvornicu čokolade - o kojoj ćemo vam svakako pisati u zasebnom postu - u Križevcima vodi žena, na najveselijem OPG-u ovog kraja je glavna i odgovorna žena, tri žene vode hotel u srcu Koprivnice, jedna je žena na čelu Koprivničkog Komunalca osmislila najzdraviji fast food u Hrvatskoj: Smutek te su, naravno, žene držale beauty radionice tijekom vikenda pokazujući kako svaka žena može biti lijepa, njegovana i zdrava. No krenimo redom...

Ovo hedonističko putovanje je počelo u Križevcima, u tvornici čokolade prikladnog naziva - Hedona. Priču o čokoladi i ručno rađenim pralinama ispričala nam je direktorica Alemka Lončar. Kako je to bila prva stanica nakon napornog radnog tjedna, šećer je podignut na zdrav način i to Corina Gold funkcionalnom čokoladom s polifenolima koja se proizvodi samo u ovoj tvornici.


Samo nekoliko kilometara dalje grupa je upoznala još jednu uspješna Križevčanku - Jasminu Rakić Horvat - koja nam je širom otvorila vrata svog bajkovitog OPG-a Seoski turizam Rakić, poznatog po odličnoj hrani i zabavi. Na stolu su se tako našle prave delicije - od zlevanke s koprivom, domaćeg sira u bučinim košticama, finih slanih i slatkih štrudli.

Baza putovanja bila je Koprivnica, prekrasan, pitoreskni gradić koji u ovom tjednu (4.11.) slavi svoj 665.rođendan! Koprivnica se smjestila između pobrđa Bilogore s južne strane, obronaka Kalnika s jugozapada i močvarnih terena koje je stvorila rijeka Drava. Kroz grad prolazi istoimeni potok po kome je Koprivnica i dobila ime, a suvremena gastronomija grada u fokus stavlja upravo koprivu, pokazujući njen puni potencijal u prefinim slanim i slatkim specijalitetima. Neke od njih za nas je pripremila Nikolina Lončar, članica Hrvatske gastro reprezentacije, iz hotela Zlatan koji je bio domaćin ovog putovanja. Zanimljivo je da i njega vode tri žene, među kojima je i Nikolina. Uz fine delicije s koprivom, savršeno se sljubila Stručić Graševina 2020 koja je na ovogodišnjem Decanterovom natjecanju ovjenčana brončanom medaljom. Ovo vino, macerirano na bobicama te školovano u drvenoj bačvi, ima mirise atipične za klasičnu graševinu, te nam nudi slatke arome vanilije i orašastih plodova, blago ogrnutih u začinsko ruho mrkve, celera i peršina. U ustima bogato i sočno, mekih alkohola i finih kiselina. Graševinu, kao i druga vina na ovom putovanju predstavila je Irena Lučić, voditeljica udruge Vinoljupci.

Jutro je započelo uz službeno piće eventa Detox.hr funkcionalne, prirodne napitke, nakon čega je uslijedila prekrasna beauty rutina. Kako je tema ovog izleta bilo putovanje, popularni beauty brend The Body Shop osmislio je radionicu na temu putnih pakiranja idealnih za toaletne torbice. Nakon toga, vizažistica Jasmina Puškar Kutleša pokazala nam je kojih 7 Max Factor proizvoda svaka žena treba imati ove modne sezone, te kako se na brz i jednostavan način našminkati - na putovanju. O tome kako stres i znojenje staviti pod kontrolu saznali smo od Nikoline Antolović, koja nam je predstavila prirodom nadahnute dezodoranse u kremi i roll-onu.

Nakon jutra ispunjenih ženskim beauty temama, vrijeme je bilo za obilazak Podravkinog Muzeja Prehrane koji priča priču o tradiciji proizvodnje hrane na ovom području. Vodič kroz postav muzeja. Vjekoslav Indir ispričao nam je priču o prvoj juhi u kocki i vrećici, najpopularnijim Podravkinim proizvodima - marmeladi i Vegeti, te usporedio to s današnjim remenom kad gotovo svaka domaćica ima barem nekoliko Podravkinih proizvoda u svojoj kuhinji.


Da se u Podravini dobro kuha (i jede) pokazala nam je još jedna superžena - članica uprave tvrtke Komunalac, Dubravka Horvat, koja nam je servirala ručak na gradskoj tržnici. Da, dobro ste pročitali - gradska tržnica u Koprivnici krije prekrasnu gastro oazu Smutek, koji je zamišljen kao zdravi fast food u kojem se svaki dan može pojesti nešto svježe pripremljeno od proizvoda s tržnice. Što se našlo na našem stolu stolu toga dana? Uuuuh, svašta nešto fino: sendvič s placa, salate od ječmene kaše, prosa, hajdinske kaše, wok i megapopularna zlevanka od koprive (tražio se komad više, ali doslovno! - na kraju smo ih sve pojeli :))

Prekrasno sunčano poslijepodne proveli smo u šetnji Koprivnicom u društvu vodiča Nikole Barbarića, koji je u jednom trenutku zastao kod nekadašnje koprivničke tvrđave (u obliku je četverokuta s ugaonim bastionima iz 16. stoljeća) čija je vrata otvorio ni manje ni više nego - dželat, pričajući priču o Renesansnom festivalu koji se tradicionalno održava u Koprivnici svakog ljeta. Dan je završio Curaprox radionicom tijekom koje nam je stomatologica dr.Kaja Gmaz ispričala sve o pravilnoj njezi zubi tijekom putovanja



Za večeru na kraju uzbudljivog dana, na stolu su se našle prave delicije u režiji Nikoline Lončar - pureći file s domaćim širokim rezancima u umaku od koprive, jastučići od koprive punjeni marelicom sa sladoledom od buče... po mnogima najbolji desert koji su ikad probali

Nakon dva podravska grada, Križevaca i Koprivnice, nedjelja je bila u znaku prirodnih ljepota ovog kraja. Prije istraživanja Dravskih pesaka (kojeg karakterizira prirodni fenomen - pustinja podno Papuka i moćna Drava), Garnier je u fokus stavio jedan super proizvod i za putovanje - kruti šampon rađen od najboljih prirodnih sastojaka pakiran u 100% recikliranoj ambalaži.

Dravski Peski su apsolutni prirodni fenomen u Hrvatskoj. Fini sitni pijesak jednostavno mami na istraživanje, u čemu nam je pomogao direktor Turističke zajednice područja Dravski peski, Alen Janći. Ne krijući ljubav prema svom poslu, ali i kraju u kojem živi, Janći nas je u obilasku Dravskih pesaka poveo na kratku plovidbu Dravom, te nam predstavio jedinstveni event ususret Martinju - Martinjska meša - koja je održana u podrumu restorana Royal u Kloštaru Podravskom.



Na stolu restorana Royal našle su se domaće delicije sljubljene s pet vinskih etiketa vlasnika Ivana Korena, među kojima je bilo teško odabrati najbolju. Redom su se kušali kerner, graševina, chardonnay, sauvignon blanc i frankovka. Sve redom izvrsna vina koje odlikuje visoka mineralnost - posljedica pjeskovitog tla - a koja vinima daje neodoljivu pitkost i užitnost. Da su vina ovog kraja posebna, potvrdili smo i u vinariji Šipek u kojoj nam je vlasnik vinarije Matej Šipek ispričao priču o Plamenki - najstarijoj živućoj sorti vinove loze na svijetu.

Intenzivan, ali jako zabavan ženski vikend, deveti po redu Women's days by modniALMAnah je završio. Ali Alma nam, nasreću, najavljuje još dva vikenda i jedno jednodnevno putovanje do kraja godine: ušće Neretve (19.11.-21.11.), Sljeme (12.12.) te advent u Istri (17.12. - 19.12.). Detalje o putovanjima potražite na stranici Modni ALMAnah i prijvite se čim čim prije!


---

PR: Modni ALMAnah, Alma Premerl Zoko

Foto: Nikola Zoko

0 views

Kommentare


bottom of page