top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Predstavljanje projekta autohtonih sorti vinove loze i uređenja Plepelić dvora u Vrhovcu


U kuriji Plepelić dvor u Vrhovcu, u srijedu 05.02.2020. održan je stručni skup o revitalizaciji autohtonih sorata vinove loze te aktivnostima koje su pripremljene za razvoj lovstva i vinarstva u ozaljskom kraju, kao i novoj namjeni kurije. Naime, kurija, koja je nekad bila u vlasništvu obitelji Zrinskih i Frankopana, od prošle godine darovnicom Ministarstva državne imovine postala je vlasništvo Grada Ozlja, Na toj lokaciji, uz eksperimentalni vinograd predviđeno je smjestiti budući Istraživačko – edukacijski centar za vinarstvo i lovstvo, s muzejskim zbirkama vinarstva i lovstva.


U suradnji sa Agronomskim fakultetom u Zagrebu, Grad Ozalj od 2016. godine provodi projekt identifikacije i revitalizacije autohtonih sorata Ozaljsko - vivodinskog vinogorja. U brojnim, još uvijek očuvanim, stoljetnim vinogradima evidentiran je velik broj starih, gotovo isčezlih sorata. Genetičkim analizama utvrđeno je sedam novih, genetički unikatnih (autohtonih) trseva jedinstvenih samo za ovo vinogorje te nekoliko izrazito rijetkih sorata interesantnih za daljnja istraživanja. Autohtone sorte potvrđene su na području Vrhovca, Vivodine, Fratrovaca ozaljskih te Svetičkog Hrašća.


U okviru projekta, organizirano je podizanje eksperimentalnog vinograda u Vrhovcu, u kojem je u svibnju 2019. godine posađeno prvih 50 trsova nekoliko dosad utvrđenih autohtonih i rijetkih sorata.


Uz voditelja projekta doc.dr.Domagoja Stupića, gosti na predstavljanju bili su dr.sc. Maja Žulj Mihaljević, Zavod za genetiku, oplemenjivanje bilja i biometriku te prof.dr.sc. Darko Preiner, predstojnik zavoda za Vinogradarstvo i vinarstvo. Sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu sudjelovali su još i prof.dr.sc. Nikica Šprem, Zavod za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju, (prodekan za znanstvenu infrastrukturu i pokušališta AF u Zg) i prof.dr.sc. Ivan Vnučec, Zavod za specijalno stočarstvo, (prodekan za organizaciju i kvalitetu AF u Zg).


Kronologiju aktivnosti vezanih za Plepelić dvor je predstavila gradonačelnica mr.sc. Gordana Lipšinić, a prisutnima su se obratili i predsjednici ozaljskih vinarskih udruga Stjepan Čulig i Lovra Guštin, te Ivan Valčić iz Lovačkog društva Zec Vrhovac, koji su bili i odlični domaćini.


Tekst/foto: PR Grad Ozalj, Irena Lučić za Wine&Only

0 views

Comments


bottom of page