top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Predstavljanje Vina Nuić u Zagrebu


U ponedjeljak, 08.11.2021. u Zagrebu predstavljena su vina hercegovačkoga vinara Josipa Nuića. Sommelier Tomo Jakopović imao je pune ruke (i usta), posla da najprije testira, a onda nam i predstavi slijed od čak deset vrhunskih vina ove vinarije, koji predstavlja tek dio repertoara .ove uspješne vinarije iz Crnopoda kraj Ljubuškog.


Atmosfera na predstavljanju, kako to obično viva, sa svakim je vinom sve više rasla, kako bi naposlijetku kulmirnirala Trnjakom iz 2016 godine. Već je prvo kušano vino - Grk iz 2020. - dobilo veliki kompliment: "sad Lumbarda više nema što tražiti". Čak i ako uzmemo u obzir da je ova izjava pomalo pretjerana, ona svakako govori o kvaliteti spomenute etikete grka - sorte koja je minimalno zastupljena izvan same Korčule. U svakom slučaju riječ je o hvalevrijednom i uspješnom pokušaju da ova sorta pronađe svoje mjesto i u hercegovačkom kršu.


Za Pošip, također introduciran sa Korčule, zaključili smo da je riječ ozbiljno strukturiranom vinu kojeg obilježava visoka sortnost. "Ovo vino je spremno za tržište, a vremenom samo može postati još bolje"- zaključio je Tomo Jakopović. Općeniti je zaključak da su sva četiri početna bijela vina (grk, žilavka, pošip i žilavka selekcija ) elegantna, zaokružena i možda čak i uspješnija u odnosu na, kasnije predstavljena, crna vina.


Žilavku selekciju 2020 najbolje je komentarom rezimirao legendarni hrvatski vinar Ante Ledić: "Moj dojam je da je žilavka izuzetno kvalitetna sorta koje nažalost još nema u drugim vinskim područjima Hrvatske. Volio bih da se u perspektivi sa ovog malog hercegovačkog teritorija proširi Hrvatskom i da zauzme puno veće mjesto u ponudi, posebice na Jadranu".


Vrhunska Blatina iz 2016. izazvala veliku pozornost, ali i oprečna stajališta prisutnih kušača, a diskusija je odvela u smjeru usporedbe sa drugom prezentiranom blatinom: onom barikiranom iz 2017. Važan zaključak je kako blatina zapravo ne može biti monosorta, jer treba oprašivača, koji su u ovom slučaju krkošija i bena. Uz neke manje zamjerke na visinu cijena. zaključak je da su obje etikete dobro ukomponirana vina, spremna za tržište.


I na kraju...Trnjak 2016. kojega se u vinariji može nabaviti za 35KM. Riječ je o možda najpotentnijoj sorti mediterana, za koju nije poznato kakve bi rezultate mogla dati sjevernije od Dalmacije (no svakako bi valjalo istražiti). Vino je višedimenzionalno, pravi reprezent hercegovačkoga tla i flore. Može još dugo trajati, pokazuje moć i eleganciju, koja je neke od prisutnih potaknula da citiraju velikog Belu Hamvaša: "Na koncu će ostati samo njih dvojica Bog i vino".


Vinarija Nuić, smještena na predjelu Orlovac u Crnopodu, je najsuvremenije dizajnirana (Bečki arh.studio Spitzbart&partners) građevina u Hrecegovini sa najboljom vinarskom opremom, velikom dvoranom za barike, arhivom, vinotekom i ponudom smještaja u vinskim apartmanima. Uz postojećih 7 ha, na novoočišćenim terenima dobivenih melioracijom krša, koji kilometar dalje nalazi se još 28 ha vinograda, a od proljeća kreće sadnja novih nasada na unajmljenom zemljištu nekadašnjega kombinata Ljubuški na površini od dodatnih 9 hektara. Uistinu impozantno. Vina se najviše prodaju u BiH , Hrvatskoj i Srbiji a značajna količina se izvozi u zapadnu Europu. Ako vas put nanese prema Međugorju, vinariju Nuić preporučujemo kao nezaobilaznu vinsku stanicu.


---

PR: Vjekoslav Madunić

Foto: Marko Čolić

0 views

Comentarios


bottom of page