top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Predstavljen projekt Plešivičko vinogorje


Projektom zajednice na Plešivici vraća se dug pradjedovima, a ostavlja nešto vrijedno djeci i unucima!


Projekt "Plešivičko vinogorje", koji uključuje postupak dokapitalizacije ovog trgovačkog društva do kraja godine, osnovanog s ciljem unapređenja vinogradarstva i vinarstva na Plešivici, predstavljen je brojnim uzvanicima okupljenima u nekadašnjoj zadruzi na Plešivici.


Željko Pavković, inicijator projekta
Željko Pavković, inicijator projekta

Poduzetnik i inicijator obnove Željko Pavković, kazao je kako je propašću zadnjeg organiziranog udruženja vinogradara - Poljoprivredne zadruge Plešivica - sva vrijedna imovina, vinogradi, kao i upravna zgrada, dovedena u pitanje. Osim toga, postojala je realna mogućnost da sve to otkupi vanjski kupac, koji bi ovdje napravio logistički centar za distribuciju vina sa etiketom Plešivice, što bi vrijedne plešivičke vinare vratilo desetljećima unatrag. Projekt je u samom startu podržalo 10 ulagača, koji su prikupili ukupno 2.150.000 kn, a cjelokupnu inicijativu podržali su Grad Jastrebarsko i Zagrebačka županija.


Za projekt zajednice minimalni ulog već od 15.000 kn

Prema riječima Željka Pavkovića, želja svih ulagača je da ovo bude jedinstven projekt u Hrvatskoj, u kojeg će se uključiti čitava lokalna zajednica. Sbi su pozvani uključiti se, bilo da se radi o izradi poslovnog plana, marketinških aktivnosti, izrade koncepta, odnosno provođenja projekta. Priča je koncipirana na principu udjelničara, pri čemu minimalni udio iznosi 15.000, a maksimalni 375.000kn.


Osnivanje tvrtke Plešivičko vinogorje, umjesto zadruge osnovane davne 1979. godine, a kojoj je prijetio stečaj, nije projekt koji za cilj ima isključivo postizanje dobrih poslovnih rezultata, već ima puno veću ulogu u krugu šire zajednice. "To je briga o naslijeđu koje smo dobili od svojih pradjedova, a koje na ovaj način ostavljamo svojoj djeci i svojim unucima" - istaknuo je Pavković.


Agronom Željko Gregorić, koordinator aktivnosti projekta
Agronom Željko Gregorić, koordinator aktivnosti projekta

Dobra poslovna prilika

Koordinator aktivnosti, agronom Željko Gregorić objasnio je prisutnima na koji je način zamišljena suradnja sa vinogradarima i vinarima, te dodao kako je važno pravovremeno započeti s planiranim aktivnostima, kako bi sve bilo spremno za berbu 2023. Upravo će savjetovanje i pomoć vinogradarima i vinarima, kako postojećima tako i onima novima, koji se žele okušati u uzbudljivom svijetu vina, biti jedna od aktivnosti. Već ove godine vinarima će se pružati pomoć kod otkupa i prodaje grožđa.


Direktor tvrtke Plešivički vinogradi Boris Lacković, kazao je da prema poslovnim planovima, očekivani rast ulaganja u prvih deset godina je minimalno od 1,5 do 2 puta, što daje prinose na ulaganja od 15 do 20 posto godišnje. Dodao je kako je projekt izvrsna poslovna prilika, koja je "na stolu" svim zainteresiranim ulagačima još svega par mjeseci - do siječnja 2023.


Poslovni plan projekta "Plešivičko vinogorje" obuhvaća osam koraka, od kojih je prvi i najvažniji - otkup zemljišta i podruma s opremom ukupne površine 7.884m2 ukupne vrijednosti 2.125.571 kn - već učinjen. Slijedeći korak je povezivanje vinogradara i vinara, te organizirani otkup grožđa. A zatim slijede rekonstrukcija zgrade, obnova vinograda, pokretanje vinoteke (ne samo na Plešivici, već i u drugim hrvatskim gradovima), proizvodnja vlastitih pjenušaca i vina, te osnivanje Centra za komunikaciju i izmjenu informacija.


Arhitekt Otto Barić
Arhitekt Otto Barić

Podrum, vinoteka i wine bar

Pred tvrtkom su veliki i ambiciozni planovi. Želja im je od postojeće zgrade izgrađene početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a čiji veliki podrum pamti i bolje dane, stvoriti reprezentativni objekt namjenjen promociji plešivičkih vina koja su u međuvremenu snažno napredovala. Arhitekt Otto Barić kaže da bi uskoro trebala krenuti njegova rekonstrukcija, nakon ishođenja građevinske dozvole. U samom prostoru predviđene su tri zone: vinski podrum, središnji prostor u prizemlju u kojem će biti vinoteka, wine bar i kušaonica, odnosno prostor za predstavljanje vinara te prostor za poslovne sastanke i urede na katu. Dugoročno, šuška se i o hotelu, iako su ti planovi, ipak, predviđeni u nekoj kasnijoj fazi.


Dožupan Damir Tomljenović izjavio je kako projekt podržava Zagrebačka županija, koja vjeruje u razvoj vinogradarske i vinarske Plešivice. Naime, na Plešivici, koja je postala i turistički prepoznatljiva po svojim vinima, nekada je bilo čak 2300 ha vinograda, a danas ona broji svega 400 ha. Glavni razlog ovog velikog pada je nestanak organizatora proizvodnje u okruženju.


Zvonimir Novosel, gradonačelnik Grada Jaske
Zvonimir Novosel, gradonačelnik Grada Jaske

Gradonačelnik Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, kazao je kako je svjestan da projekt, iza kojega je stao i Grad, neće dati instant rezultate, ali da vjeruje kako će to u konačnici biti uspješna gospodarska priča. Stoga su jaskanski gradski vijećnici jednoglasno koncem prošle godine podržali inicijativu za spas tradicije uzgoja vinove loze na Plešivici.


Uključite se!

I vi ste pozvani uključiti se u projekt - novčanim udjelom, idejom, promocijom ili nekim drugim vidom podrške. Ovo je rijetka prilika za ulaganje, kojom možete postati suvlasnici tvrtke od velikog značaja za gospodarski razvoj ovoga kraja. Vidimo se na Plešivici!


---

Tekst: Marinko Petković, diWine Portal

Foto: Irena Lučić, diWine Portal

Comments


bottom of page