top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Premijerno kušanje Graševine Velika berba 2011 s dodirom Jadrana


Dan uoči četrnaestog izdanja zagrebačkog VinoCOMA, održano je premijerno kušanje Graševine Velike berbe 2011 s dodirom Jadrana u organizaciji Iločkih podruma.


Početak ove krasne vinske priče vraća nas u 2011. godinu, koja je za vinare bila po mnogočemu posebna. Naime, da bi vinova loza dala željene rezultate potrebna joj je adekvatna količina sunčanih sati, topline i vode tijekom faze vegetativnog rasta te dovoljna količina niskih temperatura tijekom dormantne faze koja osigurava vinovoj lozi pravilan rast i razvoj u proljeće tijekom njenog buđenja. Svaki vinar će se sa osmijehom prisjetiti 2011. godine koja je ispunila sva očekivanja u svijetu vinogradarstva i vinarstva. Pa je tako i enologinja Iločkih podruma, gđa Vera Zima prepoznala ove izvrsne uvjete i zaključila kako je pravi trenutak za pomicanje granica popularne iločke Graševine. Nakon trogodišnjeg odležavanja u 570 godina starom podrumu, gđa Zima organizirala je slijepo kušanje za svoje kolege, koji su svi redom bili oduševljeni rezultatom.


U kolovozu 2018. godine 1100 butelja ovog vina uranja se na dodatno dozrijevanje u Jadransko more. Točnije, na mjestu gdje izvire vrulja, u uvali Ike, starog ribarskog mjesta pored Opatije. Butelje su uronjene na 22 metra dubine na kojima je stabilna temperatura od 7C.


Iako je vino odležalo u moru svega godinu dana, radi se o vrlo uravnoteženom, mineralnom vinu u kojem se svakako osjeti dodir mora, ponajviše kroz dominantnu aromu soli. Zbog svog specifičnog okusa, ovo vino možda neće odgovarati svačijem nepcu, ali nema sumnje da se radi o vrhunskom vinu koje je kadro iznenaditi i zainteresirati čak i najrazmaženije vinoljupce. Naš je favorit ipak Graševina 2011 u varijanti bez morskog odležavanja. Ovo suho, kompleksno i skladno vino, vrlo elegantne strukture uistinu nas je očaralo. Osim Velike berbe, u kontinentalnoj i "morskoj" varijanti, imali smo prilike kušati i dva arhivska vina iznenađenja - Graševinu iz 2008 godine te Rajnski rizling iz 2006 godine.

Naše pohvale idu, ne samo vinu, već i samoj organizaciji prezentacije. Elegantni Matis pokazao se kao lokacija dorasla vinskim predstavljanjima na visokoj razini, dok su prezentacijski govori bili zanimljivi i poučni.


Sve u svemu krasna vinska priča za privesti kraju 2019.godinu - ili možda za započeti novu 2020.? Naime, određena količina butelja puštena je u prodaju i dostupna je putem direktnih narudžbi. Požurite po svoje primjerke u Iločke podrume i započnite novu godinu sa stilom.


Tekst: Klara Pelemiš za Wine&Only

Foto: PR Iločki podrumi

1 view

Comments


bottom of page