top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Press berba - udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika


U petak, 11.9. u Brodskom Stupniku održan je zabavno-edukacijski događaj za novinare - berba novinara, popularno nazvana „Press Berba Brodski Stupnik“.


Iako je dugogodišnja tradicija ovoga kraja za vrijeme berbe napraviti veliko slavlje u čast loze i njezinih plodova koji nam donose vrhunska vina, ove je godine „velika berba“ (35. Stupnička berba grožđa) morala biti otkazana zbog poštivanja epidemioloških mjera. To ipak nije bio razlog da se o berbi ne piše – iz osobnog iskustva. Stoga je, prema ideji tvrtke Zlatne riječi, organiziran događaj u kojemu su se dvije ekipe novinara (domaći i gosti) okušali u branju, prema strogim pravilima berbe, jer je pobrano grožđe odmah išlo u preradu.


Natjecale su se ekipe pod imenom suorganizatora „TZ općine Brodski Stupnik“ i „TZ Brodsko-posavske županije“, nakon što im je upute za branje dao enolog vinarije Galić, Alen Zadravec. „Važno je brati pravilno (i po normi za svaku sortu), ali nije najbitnije da netko bude prvi, nego da se bere kvalitetno grožđe - treba uvijek brati zdravo grožđe, bobica mora doći neoštećena do vinarije, u protivnom može doći do oksidacije ili truleži. Za berbu su posebno važne kvalitetne škare kojima se spretno može rezati i „ući u lozu“, a najvažnije je da ne ostane „neobrana grožđa“. Ako na lozi ostane grožđa, posao se nije dobro obavio i tu se odbijaju minute (dobiju se penali). Kad se kašete napune, berači ne nose grožđe, nego dolaze nosači. Svatko radi svoj posao!„


Nakon detaljnih uputa, berba je krenula, a iskusnijom i boljom pokazala se ekipa Brodsko-posavske županije, u kojoj su bili „domaći“ berači, koji su pobijedili. Njihove su kašete bile punije, a imali su i manje zaostaloga grožđa na trsevima. Nagrade je dodijelio hotel Stupnički dvori - poklon bon za noćenje s doručkom i korištenjem SPA bila je prva nagrada, a utješne nagrade su bile butelje vrhunskih vina Galić za sve sudionike. Uspješna novinarska berba „zalila se“ finim Galićevim pjenušcem, a Stupnički dvori počastili su goste ručkom s oznakom standarda „Okusi graničarskog Posavlja“: na jelovniku je bila legirana juha od graševine, pačja prsa na posteljici od celera te fantastične tačkrle s domaćim pekmezom od šljiva.


Direktorica TZ općine Brodski Stupnik, Mateja Pejanović bila je iznimno zadovoljna ovim događanjem i istakla: „Trudimo se stalno razvijati, raditi na diversifikaciji proizvoda, a to je definitivno naš eno-gastro turizam. Mislim da je ova press berba doista lijepa akcija, dolaskom novinara iz regionalnih medija povećava se vizibilitet i čuje se o našem vinogorju i izvan granica Brodsko-posavske županije“.


Gosti su zaključili da je Brodsko-posavska županija jedan od (još uvijek) neotkrivenih bisera s jedinstvenim gastro-identitetom koji poziva da ga se otkrije, upozna, zavoli u svim godišnjim dobima. Jesen u vinogradima je posebno lijepa, osim ukusnih plodova odiše najtoplijim jesenjim bojama te poziva na što dulji boravak u prirodi. Iskoristite ovu toplu jesen i provedite vikend u Stupničkim dvorima, koji, osim fine hrane i vina nude i hektare brežuljkastih puteva (kroz vinograde, voćnjake, uz ribnjake) za rekreaciju, hodalje, šetnje - daleko od gradske vreve i svakodnevnoga stresa.

1 view

Comments


bottom of page