top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Pretpremijerno kušanje novih etiketa vinarije Belaj


Nisam mislila da se istom vinarijom moguće oduševiti dva puta, ali evo, dogodilo se 😊. Vinariju Belaj imala sam sreću i čast upoznati u njihovim samim počecima, u godinama nakon osnutka 2011. godine, kada sam i saznala za zanimljivu priču o ruskoj obitelji Belay koja je na putovanju kroz Istru naišla na zapušteni dvorac Belaj i odlučila ga kupiti shvativši da nose isto prezime. Od tada, pa sve do danas, Zhan Belay, vlasnik i manager vinarije i sin moćnog ruskog financijera Olega Belaya, uspješno vodi ovu sjajnu vinariju, ostvarujući iz godine u godinu sve bolje rezultate.


Dvorac Belaj u blizini Pazina, najočuvaniji je ladanjski dvorac u Istri i zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. Uz dvorac, u trenutku kupnje nalazili su se stari, ali očuvani vinogradi, a uz njih su posađeni i novi nasadi. Tako se Belaj vinogradi danas prostiru na ukupno 12ha površine, od čega su 2ha pod nasadima crnog pinota i merlota, a preostalih 10 pod malvazijom i chardonnayem. Vinariju, osim Zhana, vodi mali, ali moćni tim ljudi, među kojima su poznati enolog Toni Batel, te aktualni sommelierski viceprvak Hrvatske Josip Orišković. Godišnje, uz ogromnu brigu o vinogradima, podrumu i vinu, organiziraju do maksimalno petnaest ekskluzivnih privatnih evenata. Uz pravovremenu rezervaciju i puno sreće, jedan od njih može biti i vaš, a možda će vas donekle utješiti i podatak da je svoj red čekao i slavni Stjepan Hauser, koji je upravo ovdje snimao svoj spot za Intermezzo Cavalleria Rusticana.


I evo, dosta godina kasnije, oduševljavam se ovom vinarijom po drugi put, tijekom divne prezentacije osam Belaj etiketa, od kojih su neke premijerno, pa čak i predpremijerno kušane u Vinskom klubu Tome Jakopovića u srijedu, 18.02. Od našeg prvog susreta do danas, promijenilo se mnogo toga. Vinarija je jasno definirala svoj stil i smjer, pa se u svakom vinu osjeća prepoznatljivi pečat vinarije te terroir kojim dominira bijelo pjeskovito tlo. Kroz vina nas je proveo sommelier Josip Orišković, uz pomoć, ne jednog, već dvojice kolega – suvoditelja i domaćina Tome Jakopovića i Maria Meštrovića koji je vrlo aktivno komentirao prezentaciju iz publike. Uz spomenuto sommeliersko „sveto trojstvo“ moram spomenuti i velikog vinskog znalca Ivu Kozarčanina, koji se također našao među prisutnima. U svakom pogledu, večer za pamćenje!


Prva tri kušana vina bile su malvazije 2020, 2019 i 2016, od čega su zadnje dvije selekcijske etikete koje se puštaju na tržište samo u izabranim godinama, a grožđe im dolazi upravo iz ranije spomenutih, očuvanih vinograda u blizini dvorca, koji datiraju iz 60-tih godina. Sve malvazije redom imaju prepoznatljivi burgundijski stil, a u vinima se osjeća mineralnost Bijele Istre i velika slast. Vina su školovana u velikim hrastovim bačvama, uz primjenu battonagea. Imaju dobar potencijal za čuvanje, što je najbolje pokazala Malvazija 2016, koju je pomogao kreirati veliki Gianfranco Kozlović, a koje je u prodaji ostalo još svega 200 boca.


Uslijedio je Belaj Blend, kombinacija 30% chardonnaya i 70% malvazije iz 2020. godine, šest mjeseci školovana u hrastovim bačvama i preostalih 6 mjeseci u boci.


Chardonnay 2020 i Chardonnay selekcija 2020 po mnogima su najbolja bijela vina kušana te večeri. Za razliku od baznog (ako se ta riječ uopće smije upotrijebiti za ovo vino) Chardonnaya koji je školovan samo u slavonskom hrastu, Selekcija – za koju grožđe dolazi s najboljih položaja – je odležavana po trećinu godine u američkom, francuskom i slavonskom hrastu, a zatim još godinu dana u boci. Zaista divno vino kojeg odlikuju snažna kralježnica, kremoznost i mineralnost.


Došao je red i na crnjake… Crni pinot iz 2019. godine školovan 12 mjeseci u slavonskom hrastu, donio nam je, tik pred proljeće, bogat okus jeseni kroz svoje dominantno zemljane note. Ovdje nikako nije riječ o mainstream vinu, obzirom da terroir Istre dominira nad sortnošću što ga uvelike razlikuje od kontinentalnih primjeraka crnog pinota.


Merlot 2019 školovan je 30 mjeseci u hrastovim bačvama. Ima još puno prostora za napredak, pa je svakako prilika za sve koji svoju arhivu žele upotpuniti ovim divnim primjerkom. Odlikuju ga nešto grublji tanini. Iako, također, spada u netipično vino, odlikuju ga lijepa sortnost i izraženi terroir.


Kupaže merlota i pinot noira iz 2019. i 2017. godine, pod nazivom Merlot Noir, dočekale su nas na samom kraju prezentacije i potpuno nas oduševile. To su bezvremenska, prava dionizijska vina, koje odlikuju predivne arome, svileni tanini i tijelo koje je istovremeno snažno i elegantno. Bez daljnjeg, ova vina predstavljaju veliku vrijednost za kolekcionare, samo je pitanje kako izdržati i ne otvoriti ih 😊


Kako kaže stara kineska poslovica: „Ako se nešto dogodi jednom, dogodilo se slučajno. Ako se dogodi dvaput, dogodit će se i treći put“. Ne preostaje mi drugo, nego čekati da me vina Belaj ponovo oduševe, za što, nadam se, neću opet morati čekati godinama. Jer…sad sam već pomalo i zaljubljena <3


---

Tekst: Irena Lučić, diWine Portal

Foto: Nikola Zoko

Comments


bottom of page