top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Prosecco i dijamanti – gala večera za pamćenje


14. i 15. listopada u zagrebačkom hotelu Dubrovnik, u organizaciji udruge Vinoljupci i Talijansko hrvatske gospodarske komore, održan je vinski sajam Prosecco Days. Dvadeset talijanskih proizvođača Prosecca DOC prezentiralo je ukupno više od 60 vinskih etiketa, koje su s podjednakim užitkom kušali hrvatski vinski profesionalci i ljubitelji vina.Najatraktivniji dio sajma bila je gala večera pod nazivom „Prosecco&Dijamanti“ na kojoj su osim sa ukusnim sljedovima hrane, pjenušci sljubljeni sa skupocjenim svjetlucavim kamenčićima. Na popisu izabranih 70-ak gostiju našla su se i neka poznata imena hrvatske filmske scene poput, Roberta Zubera i Silvije Jonjić, kao i glumica Nela Kocsis. Dijamanti nisu slučajno izabrani kao tema ove večere - najdragocjeniji i najsjajniji kamen najbolje dočarava vrijednost koju prosseco ima za Talijane: uspoređuju ga i nazivaju dijamantima u čaši.


Prisutne su kratkim govorom pozdravile organizatorice večere i Prosecco Days sajma, Irena Lučić iz udruge Vinoljupci i Andrea Perkov, direktorica Talijansko hrvatske gospodarske komore. Nakon njih, prisutnima se obratio i veleposlanik Republike Italije u zagrebu, Nj.E. g. Pierfrancesco Sacco, koji je na večeru došao u pratnji supruge.Na meniju se našlo čak sedam vrhunskih pjenušavih vina. Kao piće dobrodošlice poslužen je Prosecco Astoria Velere Extra Dry Rosé. Uz prvi slijed hrane - pršut, gorgonzolu i svježe voće – pijuckao se De Stefani Prosecco DOC 0.15 Brut. Uz istarske tagliatelle sa tikvicama i tartufima poslužen je Baccio Della Luna Prosecco DOC Brut. Kao pratnja glavnom jelu – ramsteku u umaku od tri vrste papra, sa zelenim njokima i mimosa salatom – savršeno se uklopio Riccardo Prosecco DOC di Treviso Brut. Uz tortu od tri vrste čokolade sljubljen je Prosecco DOC Consorzio di Tutela – vino koje je nemoguće kupiti obzirom da se proizvodi isključivo u svrhu ekskluzivnih vinskih prezentacija i gala manifestacija. Za kraj, kao vina iznanađenja, poslužena su dva Prosecca DOC vinarije Valdo Spumanti – najvećeg proizvođača pjenušca u svijetu - Tenuta La Maredana Prosecco Treviso DOC Brut i Tenuta La Maredana Prosecco Treviso DOC Millesimato Brut Rosè 2020. Za dobru hidriranost uvaženih gostiju pobrinuo se Romerquelle, voda-partner Prosecco Days sajma.Zahvaljujući partnerima večere, zlatarnicama Rodić, uzvanici su imali priliku poslušati kratko, ali vrlo edukativno predavanje o dijamantima. Po završetku večere, uz još pokoji gutljaj pjenušca, prisutne predstavnice ljepšeg spola imale su priliku isprobati i fotografirati se sa dragocjenim nakitom, što je definitivno bio higlight večeri.


Za savršenu glazbenu kulisu večeri pobrinuo se Darko Gulić - Gula, jedan od ponajboljih hrvatskih jazz gitarista, koji je u svojoj bogatoj karijeri imao prilike surađivati sa renomiranim glazbenicima poput benda Zadnja Stanica, Big banda Hrvatskog glazbenog zavoda, Novim staromodnim orkestrom, Zdenkom Kovačiček, Duškom Lokinom, grupom Mačke, Agram Dixie Bandom kao i u brojnim drugim glazbenim projektima.Sve u svemu, bila je to večera za pamćenje. Nadamo se skorašnjem ponovnom susretu sa dijamantima – u obliku nakita, i u obliku opojnih vinskih mjehurića.


---

PR: Irena Lučić, Vinoljupci

Foto: Nikola Zoko

0 views

Comments


bottom of page