top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Prvi EnPrimeur Bregovite Hrvatske stiže u EsplanaduEn Primeur Bregovite Hrvatske održat će se u hotelu Esplanade Zagreb u četvrtak 14. ožujka 2024. godine. Tridesetak vinarija vinske regije Središnja bregovita Hrvatska predstavit će mlada vina, tj. ona prošlogodišnje berbe, te vina starijih godišta koja tek izlaze na tržište. Posjetitelji će moći premijerno kušati čak 150 vina.


Miroslav Polovanec, predsjednik udruge Bregovita Hrvatska i vinar vinarije Polovanec
Miroslav Polovanec, predsjednik udruge Bregovita Hrvatska i vinar vinarije Polovanec

Riječ je o prvom En Primeuru na kojem se Bregovita Hrvatska predstavlja samostalno. Naime, do sada su se neka njezina vina predstavljala na En Primeurima drugih vinskih regija. „Izuzetno smo ponosni na ovu novu manifestaciju koju pripremamo, te uzbuđeni zbog vina koja će na njoj doživjeti svoje premijere. Središnja bregovita Hrvatska obuhvaća devet županija zahvaljujući čemu se može pohvaliti šarolikom paletom vina te nizom autohtonih sorti među kojima su škrlet, pušipel i kraljevina. Na naš En Primeur pozivamo vinoljupce svih dobi. U Bregovitoj se Hrvatskoj kaže da se mlada vina piju s mladim prijateljima, ali, vjerujte mi, ni oni stari neće biti zapostavljeni“, kazao je Miroslav Polovanec, predsjednik udruge Bregovita Hrvatska i vinar vinarije Polovanec.
Potvrđuju to i članovi udruge Bregovita Hrvatska koji s nestrpljenjem iščekuju otvaranje butelja vina koja su godinama njegovali u vinskim podrumima. „Uz pušipel Classic prošlogodišnje berbe na En Primeuru ćemo predstaviti pušipel Prestige berbe 2021. Riječ je o vinu s posebnog položaja koje se njegovalo na poseban način. Vino je godinu dana odležavalo u drvenim bačvama, a kako bi u potpunosti dozrelo, najmanje šest mjeseci je trebalo biti u boci. Samostalan En Primeur Bregovite Hrvatske dat će nam priliku da stručnu javnost i građane još bolje upoznamo s onime što radimo. U vinu i vinarstvu se ne smije žuriti. Zato mi polako radimo na povećanju količina vina, posebno onih starijih“, kazao je Zdravko Dvanajščak iz vinarije Dvanajščak Kozol iz Međimurja.
Vinari Bregovite Hrvatske spremni su i na eksperimente. Nadaju se da će se ti eksperimenti svidjeti vinskoj publici. „Uz dva mlada škrleta na En Primeuru ćemo predstaviti i Unikat, škrlet kasne berbe kojim smo ispisali povijest hrvatskog vinarstva. Za škrlet se mislilo da može biti samo svježe, lagano vino, a mi smo Unikatom dokazali da može biti i izvrsno predikatno vino. U Esplanadi ćemo predstaviti i Red, bordošku kupažu crnih vina koja spaja vina iz Dalmacije i Moslavine. Taj spoj daje željene alkohole, punoću i paprene mirise“, rekao je Tomislav Voštinić iz vinarije Voštinić Klasnić iz Moslavine.
Vinska regija Središnja bregovita Hrvatska obuhvaća pet vinogorja: Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Pokuplja i Moslavine te Plešivice. En Primeur Bregovite Hrvatske u Esplanadi će trajati od 13 do 19 sati. Kušanje vina do 16 sati rezervirano je za enologe, ugostitelje, trgovce te druge posjetitelje profesionalno vezane uz vino, a drugi dio manifestacije je namijenjen građanima – zaljubljenicima u dobru kapljicu. Dodatne informacije potražite na: https://bregovitahrvatska.hr/

 

 ---

PR: Krešimira Rendulić, Prorsus, za Bregovitu Hrvatsku


Commentaires


bottom of page