top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Putovanje Italijom u središtu Zagreba


Nermina Muzaferija, Sanja Muzaferija, Antonio Ciccarelli i Jelena Šimić-Valentić

U ugodnom ambijentu Pupitres Wine and Coffee bara u središtu Zagreba, koji uspješno vodi sommelierka Jelena Šimić Valentić, u petak je – pod egidom „Ususret Pink Dayu" – održana prezentacija deset vina talijanske vinske grupacije Piccini 1882.


Obzirom na činjenicu da su na Pink Day festivalu gostovali samo s roséima (Torre Mora Etna Rosato DOC 2021, Tenuta Moraia Maremma Toscana DOC Rosato 2021 i Piccini Prosecco Rosato Venetian Dress), predstavnici vinarije Piccini iskoristili su priliku da dan prije događaja vinskim profesionalcima i medijima predstave djelić svoje, uistinu reprezentativne, vinske palete.


Kušanje je vodio Antonio Ciccarelli, desna ruka vlasnika vinarije Marija Piccinija, uz pomoć dugogodišnje suradnice Nermine Muzaferije. Zagrebačku prezentaciju organizirala je novinarka i direktorica Pink Day Festivala, predsjednica udruge WOW/Žene i vino Sanja Muzaferija, uz pomoć već spomenute sommelierke Jelene Šimić Valentić. Na prezentaciji su sudjelovali ugledni hrvatski vinski stručnjaci, sommelieri, vlasnici restorana, vinoteka i wine barova, kao i predstavnici medija, koji su imali priliku kušati sjajan niz od deset etiketa:


Tenuta Moraia Maremma Toscana Vermentino DOC 2021 (organsko)

Tenuta Moraia Maremma Toscana Vermentino DOC Brut NV (organsko))

Torre Mora Etna Bianco DOC Scalunera 2021 (organsko)

Valiano Chianti Classico DOCG Poggio Teo 2019 (organsko)

Regio Cantina Aglianico del Vulture Riserva DOCG Campo del Melograno 2016

Geografico Chianti Classico DOCG Contessa di Radda 2018

Villa al Cortile Brunello di Montalcino DOCG 2017

Piccini Rosso d’Italia Pinocchio NV

Piccini Toscana IGT lèggerò appassimento Solco 2020

Piccini Chianti Riserva DOCG Collezione Oro 2019


Predstavnici vinarije s ispričali su pokoju

crticu iz duge i zanimljive povijesti ove vinske kući koja se opravdano ponosi tradicijom u vinarstvu kroz pet naraštaja, kao i o svojim vinima koja na svim krajevima svijeta izazivaju oduševljenje i divljenje.


Tvrtku karakteriziraju ponajprije obitelj, terroir i tradicija s jasnom vizijom i pogledom usmjerenim na budućnost, a ključna riječ u ovoj vinarskoj obitelji svakako je strast, kao i nastojanje da vrhunska vina prodaju po poštenoj i korektnoj cijeni.


Prva generacija: „Nije važno ni što ni koliko radiš, nego koliko strasti unosiš u svoj rad“

Osnivač ove vinske dinastije, Angiolo Piccini, priču je započeo prije gotovo 150 godina, davne 1882., u slavnoj regiji Chianti, zajedno sa svojom suprugom Marijom Teresom Totti. Angiolo je započeo proizvodnju vina u klasičnoj boci obloženoj slamom, tzv. „fijaski“, na samo 7 hektara vinograda. S vremenom je kupio još zemlje a vina su bivala sve boljima, da bi se već 1909. opravdano ponosio pravim vinskim dosezima i uspjesima.


Druga generacija: „Sve što radimo danas, u budućnosti će biti prošlost. Zato danas moramo misliti na budućnost.“ Sinovi Mario i Arturo naslijedili su očev posao, ali i obiteljsku strast i predanost vinu koja s godinama nije nimalo jenjavala. Premda su dvadesete godine prošlog stoljeća bile izuzetno teške i izazovne obzirom na Veliku depresiju, Piccini vina uspjela su se po prvi puta probiti na inozemno tržište, ponajprije u Austriju i Njemačku, koje su i danas njihovi vjerni kupci i obožavatelji. Ovaj je naraštaj obitelji uspješno preživio i izazove drugog svjetskog rata, ponajprije zahvaljujući Marijevoj golemoj energiji, nesavladivom temperamentu i vječnom optimizmu.


Treća generacija „Vrijedi stvarati samo vina u koja istinski vjeruješ.“ Mario i supruga Maria Assunta u braku su dobili četvero djece, od kojih je najmlađi Pierangiolo, rođen 1934., nakon smrti oca 1963. godine preuzeo obiteljski biznis. Zajedno sa suprugom Marcellom Sammichieli, koja je danas predsjednica grupacije Piccini 1882, nastavlja s dinamičnim razvojem tvrtke. Vizionarski, ali uz svesrdno poštivanje i naslanjanje na obiteljsko nasljeđe, Peirangiolo na tržište dosljedno plasira vrhunska vina po prihvatljivim cijenama. 1995. U obiteljskom je posjedu oko 200 hektara od kojih oko 75 u neposrednoj blizini Siene, u samom srcu proizvodnje Chiani Classica.


Četvrta generacija „Nasljeđe je velika privilegija, ali i obveza da se ozbiljno posvetimo nastavku ispisivanja obiteljske povijesti na najbolji mogući način. Poglavlje po poglavlje, berbu po berbu, uvijek se naslanjajući na prošlost ali okrenuti budućnosti.“ Od 2004. godine izvršni direktor, CEO grupacije, Mario Piccini, vodi kompaniju uz pomoć sestara Martine i Elise. Danas grupacija obuhvaća 5 vinarija, a to su Fattoria di Valiano, Tenuta Moraia, Villa al Cortile, Torre Mora i Regio Cantina, te spada u sam vrh ne samo toskanskih, nego i talijanskih vinskih brendova u svijetu.


Uz vodstvo Marija i sestara, Martine i Elise, danas se u posao uključila i peta generacija obitelji – Marijeva djeca Ginevra, Benedetta i Michelangelo. Grupacija Piccini danas proizvodi 16 milijuna boca godišnje i izvozi vino u 80 zemalja svijeta.---

PR: Sanja Muzaferija

Foto: Rene Karaman

Comments


bottom of page