top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Radionica jestivog cvijeća u WestgateuJestivo cvijeće dodaje nove slojeve okusa i arome kulinarskim jelima s velikim spektrom intrigantnih varijacija. Neko cvijeće ima sladak okus, dok drugo kiselkasto, pikantno. Neko uobičajenog biljnog okusa dok je neko prihvatljivo gorko. Bez obzira na okus cvijeće daje vizualnu privlačnost kreativnim jelima.


Upravo će o tome biti riječi na interaktivnoj radionici "Jestivo cvijeće i mikrobilje" u organizaciji Udruge biofila Hrvatske  i portala za gastronomiju Gric Gric koja koja će se održati u subotu, 16. ožujka u 13.30 sati u trgovačkom centru Wastegate City u sklopu Eko marketa. O blagodatima jestivog cvijeća i mikrobilja govorit će predsjednik Udruge Albert Marinculić, dok će ukusne zalogaje pripremati chef Bojan Hohnjec, urednik portala za gastronomiju Gric Gric.Radionica je zamišljena kao spoj predavanja i gastronomske prezentacije kako bi se posjetiteljima pružila prilika da se upoznaju s jestivim cvijećem i mikrobiljem te načinima njihove upotrebe u kulinarstvu. Osim kvaliteta svojstvenih samom jestivom cvijeću kad se koristi u jelima i jelovnicima, upotreba cvijeća zapravo je nešto više od samog gastro iskustva, jer ono djeluje na sveukupni doživljaj i emocije.


Danas sve veći broj ljudi bira jela na biljnoj bazi, a jestivo cvijeće je ono što ih čini još privlačnijima. Također, budući da dolaze u duginim nijansama, mogu se odabrati oni koji će poboljšati specifične sheme boja. Lako se uklapaju u boje koje odgovaraju temi nekog događaja poput svadbe, rođendana ili nekog drugog specifičnog susreta.
Jestivo cvijeće u svakom obroku, od doručka do večere

Jedan elegantno jednostavan način korištenja jestivog cvijeća na jelovniku za doručak je dodavanje zapanjujućih nota citrusne begonije jelima od svježeg jogurta. Drugi je da omletu dodamo cvjetove povrća iz našeg vrta, npr. kopra. Što kažete na ukusne jestive i vrlo atraktivne cvjetove kadifice u zdjeli zobene kaše? Tu svakako moramo napomenuti i neopisivo lijepi maslac sa sitnim laticama različitog jestivog cvijeća. Zamislite salatu bogatu cvjetovima boražine, dragoljuba i cvjetova krastavca. Zašto ne biste napravili svoj vlastiti kućni čaj, koristeći jedinstvenu mješavinu jestivog cvijeća.


Vrlo atraktivan je i mali buket jestivog cvijeća na serviranom pečenom mesu. Za slijed od juhe, svoj consomme možete uljepšati bijelim cvjetovima jestivih malih karanfila. Dodatak kao što je kristalizirana maćuhica učinit će posebnim svaki desert, zar ne? Jestivo cvijeće zarobljeno u kockici leda daje prekrasan izgled koktelima i veliki spektar novih kreacija okusa i boja.


O svemu tome te još mnogim drugim zanimljivostima moći ćete čuti na radionici 16. ožujka. Pridružite nam se, razgledajte i Eko market, ulaz je slobodan.Prvi Festival malih biofila

O ekologiji se uči od malih nogu. Zaštita prirode svima bi nam trebala biti primarna zadaća. O tome će biti riječ na 1. Festivalu malih biofila koji će se održati istog dana s početkom u 14 sati. Tema prvog izdanja festivala posvećena je pčelama, a najmlađi će imati priliku naučiti kako napraviti hotel za solitarne pčele i lagunu za muhe lebdjelice.


Prijave na radionice još su otvorene. Svoje najmlađe prijaviti možete na biofili22@gmail.com.


---

PR: Tonka Hohnjec za Gric Gric

Comments


bottom of page