top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Rijeka, grad u kojem sve više teče – vino!


Zvončari, zaštitni znak Kvarnera, obilježili su početak WineRI festivala
Zvončari, zaštitni znak Kvarnera, obilježili su početak WineRI festivala

Zahvaljujući naporima udruge Kvarner Wines i podršci regionalnih i lokalnih turističkih zajednica Kvarner i njegovo urbano središte – grad Rijeka – sve se više profiliraju kao značajne destinacije enogastro turizma.


Dokaz tome je nedavno održani međunarodni eno-gastro festival WineRI koji se u Rijeci redovito održava još od 2017. godine. Ove godine WineRi održan je u hali Exportdrva, 10. i 11. ožujka, te je okupio više od 70 izlagača s više od 350 etiketa vina iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Primorsko – goransku županiju predstavili su članovi Udruženja Kvarner Wines: OPG Ružić s vinom Jarbola, OPG Rubeša s vinima Plovanić (Belica), Vinska kuća Pavlomir, Kuća vina Ivan Katunar, Poljoprivredna zadruga Vrbnik, Vinarija Šipun, Poljoprivredna zadruga Gospoja, Katunar Estate Winery i Vinarija Nada.


Okupiti na jednom mjestu reprezentaciju vinske regije Kvarner pokazatelj je uspješnosti festivala koji ujedno nudi i najvrijednije s hrvatskih polja te spaja zeleno i plavo. Izuzetno mi je drago da će se poseban naglasak staviti na vina od autohtonih sorti jer je upravo Kvarner najbogatija vinska regija u Hrvatskoj po pitanju vina od autohtonih sorti.“ - istaknuo je zamjenik primorsko – goranskog župana Petar Mamula.


Organizator festivala i aktualni predsjednik udruge Kvarner Wines Anton Katunar iskazao je svoje zadovoljstvo što Rijeka i Kvarner imaju ovaj sjajan vinski festival, koji je postao mjesto okupljanja Kvarnerskih vinara i prijatelja iz Hrvatske i susjednih zemalja i polako postaje festival vina od autohtonih sorti Kvarnera i Jugoistočne Europe, odnosno naglasak je stavljen upravo na vina od autohtonih sorti vinove loze. Zahvalio je svim pokroviteljima i sponzorima na podršci i pozvao svih na festival.


ambasadoriceVinske ambasadorice Kvarnera - sommelierke Ines Matić Matešković, Lucija Matijević, Monika Neral, Martina Škarica i Marinela Mrkonja
ambasadoriceVinske ambasadorice Kvarnera - sommelierke Ines Matić Matešković, Lucija Matijević, Monika Neral, Martina Škarica i Marinela Mrkonja

Vino i žene vole Kvarner

Najavnu radionicu festivala „Decanteri s Kvarnera“ moderirale su ambasadorice brenda Kvarner Wines i vrsne sommelierke Ines Matić Matešković, Lucija Matijević, Monika Neral, Martina Škarica i Marinela Mrkonja. A kako se ove godine WineRi poklopio s prvim Women's Weekendom koji se istovremeno održao u Exportdrvu, organiziran je zajednički afterparty u organizaciji portala Stilueta.net.


Oživljavanje prostora Exportdrvo koji polako postaje središnje kongresno sajamsko središte, upravo zahvaljujući ovom i drugim događanjima pokazatelj je da Rijeka postaje između ostalog i kongresno – sajamski grad i razvija se kao turistička destinacija i izvan ljetnih mjeseci. I ove godine na samo jedan metar nadmorske visine, na novoj lokaciji u prostoru Export drvo predstavit će se eno – gastro ponuda regije i Hrvatske, a ovakve su manifestacije dobar motiv dolaska domaćih i stranih turista u naš grad.“ - zaključio je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Dobra hrana i dobro vino idu rukom pod ruku, a svaki turist želi isprobati autohtonu ponudu. Ovaj festival je upravo ono što je Kvarneru nedostajalo – centralni eno – gastro festival na kojem su okupljeni proizvođači, koji postaje motiv dolaska na kvarner i budi želju da nakon festivala posjetitelji posjete zastupljene proizvođače. Izlagači nisu jedni drugima konkurenti jer na turističkom tržištu Kvarnera ima dovoljno prostora za sve, a ovo je prilika da se proizvođači i ugostitelji približe jedni drugima. Osim toga, Turistička zajednica Kvarnera kontinuirano radi na promociji autohtonih proizvoda pa će i na ovaj festival dovesti studijske grupe novinara kako bi se upoznali s autohtonim proizvodima Kvarnera i s brendom Kvarner Wines.“ napomenula je direktorica Turističke zajednice Kvarnera dr.sc. Irena Peršić Živadinov.


Sa predstavljanja obnovljene Vinopedije u riječkom RiHubu
Sa predstavljanja obnovljene Vinopedije u riječkom RiHubu

Obnovljena Vinopedia

No, tu nije kraj dobrim vinskim vijestima iz Rijeke. Nekoliko dana nakon WineRI festivala stiže i vijest kako je upravo u riječkom RIhubu predstavljena obnovljena stranica Vinopedia. Započela je s radom 2008. godine kada je enolog Ivan Sokolić pokrenuo internetsku stranicu Vinopedia s ciljem da znanja koja je sakupio i stekao kroz svoj dugogodišnji rad u sektoru vinarstva, učini dostupnim svima koji su zainteresirani za te teme. Od tada do danas stranica bilježi milijunsku posjećenost, što njegove nasljednike Bojanu Matešin i Jadranka Sokolića navodi na potrebu da se stranica i dalje nadograđuje, ali i uredi u novom mediju. Ovakav afirmativni stav ulijeva povjerenje i svima onima koji su pozvani na suradnju. U najužem timu su Tomislav Negulić, vlasnik tvrtke NEGACTiVE, obrt za IT usluge i edukaciju, Tomislav Pavlešić, dipl. ing. agr. s Odjela za biotehnologiju, Mario Staver, dr. sc. profesor stručnog studija i Danijela Kramarić, vrhunska hrvatska sommelierka, vlasnica restorana Plavi podrum u Voloskom.


Na Internetu postoji mnogo stranica koje se segmentarno bave vinima. To znači da se bave ili kušanjem vina ili proizvodnjom ili promocijom vinskih destinacija. Ova je stranica zamišljena kao sveobuhvatna, kao stranica na kojoj će se moći naći odgovor na svako pitanje vezano uz vino. Malo ambiciozno, ali kako se kaže: „Kad krećeš u projekt - misli. Ako misliš, misli veliko jer razlika koju trošimo na ostvarivanje velikih i malih ciljeva je mala.“


Kroz stranicu će se promovirati prvenstveno autohtona hrvatske sorte grožđa, jer kao turistička zemlja moramo ponuditi autohtoni proizvod. Stranica pruža i mogućnost oglašavanja zanimljivih, na degustacijama visoko ocijenjenih, vina iz naše zemlje.


---

PR i foto: Kvarner Wines, Stilueta.net

Pripremila: Irena Lučić, diWine portal

Comments


bottom of page