top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Sjajna vina Coletti predstavljena u Vinskom klubu


U skladu s vizijom sommeliera Tome Jakopovića, voditelja i suvlasnika Vinskog kluba u Zagrebu, da će se u tom prostoru kušati, prodavati i prezentirati samo visokokvalitetna vina, u srijedu, 15. prosinca 2021. održana je prezentacija vinarije Coletti. Franjo Kolarić jedan je od najzanimljivijih mladih vinara Plešivice, prije svega zbog svog pristupa proizvodnji vina, kao i zbog specifične ljubavi prema sivom pinotu kojeg je doveo do savršenstva. Od vinara-početnika koji je unazad deset godina radio manje-više isto što i njegovi plešivički susjedi, Franjo Kolarić odrastao je u vinara s vizijom i na tržište stavio neka od ponajboljih vina kontinentalne Hrvatske. Dokaz da se ulaganja u edukaciju i podrum uvijek isplate.


Na prezentaciji smo kušali ukupno jedanaest vina, podijeljenih u tri segmenta kušanja: Na početku posvetili smo se takozvanim starim plešivičkim sortama (pod čime podrazumijevamo šipelj, belinu i plavec žuti) – u mirnoj i pjenušavoj varijanti. Lagana, lepršava i pitka vina, idealna za vruće ljetne dane ili za funkciju aperitiva.


Nakon starih sorti uslijedila je zvijezda večeri – njegovo veličanstvo sivi pinot - u punoj ekspresiji svog izričaja od pjenušca do amfore. Riječ je o sorti za koju je malo reći da je zahtjevna. Osim rizika da uslijed pogrešnih koraka u vinifikaciji vino poprimi nezahvalnu sivu boju (odatle i naziv sivi pinot), dodatni problem predstavljaju relativno niske i nestabilne kiseline, u nedostatku kojih vino brzo gubi svježinu i lepršavost. Franjo je ovom problemu doskočio tehnikom segmentacije berbe. Naime, u vinogradima Kolarić, sivi pinot bere se u tri faze – ranoj, srednjoj i kasnoj. Rana berba osigurava kiselinu i samim time omogućuje trajanje vina, srednja berba tijelo, a kasno branje specifične arome i dugotrajnost okusa. Koliko smo upoznati, ovu tehniku u proizvodnji sivog pinota ne primjenjuje niti jedan drugi hrvatski vinar. Stoga nije ni čudo da su Franjina vina, malo pomalo, iz prestižnih hrvatskih restorana istisnula dotad popularne sive pinote iz slovenskih Goriških brda.


Kušali smo redom: Pinot Grigio Classic, Grande Grigio, Amfora Pinot Grigio te pjenušac Grigio koji nas je, neočekivanim smještajem na kraju degustacijskog bloka, resetirao i pripremio za treću grupu vina. Najveću je pažnju, jasno, privukao Grigio iz amfore, koje na Plešivici osim Kolarića, prakticiraju još i velikani Šember i Tomac. Vino predivne jantarne boje, punog tijela i fantastičnog aftertastea, punjeno je u numerirane keramičke boce i na tržište dolazi u limitiranoj ediciji od oko 1000 boca uz cijenu (prava sitnica) od 450kn. No, čini se da ljubiteljima orangea ova cijena i ne predstavlja neki preveliki problem, jer su edicije uglavnom unaprijed rasprodane, a Franjo se šali kako se nada da će cijena odbiti kupce, kako bi i njemu ostala pokoja boca.


Treći blok vina svojevrsni je mix tipičnih plešivičkih sorti. Našli su se tu rajnski rizling u varijanti Classic i Amfora, zatim (iznenađenje) neuburger – tipična bijela sorta Donje Austrije koja je čudnim putevima doputovala do vinograda Kolarić te crni inot u varijanti rozog pjenušca i mirnog vina. Po mnogima su upravo dva posljednja vina bila favoriti večeri. Tim je veću sreću izazvala Franjina izjava kako se ubuduće namjerava više posvetiti toj kultnoj sorti. Nakon što smo vidjeli što je učinio sa sivim, možemo samo naslutiti kakve nas divote čekaju kada se Coletti prihvati crnog pinota.


Što reći nego da se veselimo budućim uratcima Franje Kolarića (a još više kušanjima istih) kao i novoj vinariji koja je u izgradnji. Živjeli!


---

Autorica teksta: Irena Lučić, diWine

Foto: Tonka Hohnjec, Gric Gric

0 views

Commentaires


bottom of page