top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Škrlet Zagrebu pokazao sva svoja licaPočetkom studenog u prostorijama Spaces Matrixa u Zagrebu, održana je radionica "Sva lica Škrleta", koja je okupila vinare iz cijele Moslavine. Za ovu prigodu vinari su ustupili svoja najveća škrletovska blaga iz skrivenih kutaka podruma.
Radionica je bila prilika za kušanje gotovo svih izričaja ove autohtone sorte - od pjenušaca i svježih vina, preko odležanih, arhivskih boca, vina iz mora, eko-varijanti, vina iz amfora, pa čak i predikata. Kušati čak dvadeset različitih škrleta u svim stilovima, nije bio nimalo lak zadatak, no ova je radionica pokazala neospornu kvalitetu ove sorte koja već desetak godina doživljava svoj revival.
Radionicu je vodio sommelier Tomo Jakopović, a istu su uveličali i sami vinari, autori kušanih vinskih uradaka: Nikica Katić (Klet Romić), Zoran Jančar (Vinarija Jančar), Sven Đozo (vinarija Lagena), Antun Glavica (Vina Glavica), Ivana Gelo Seletković i Zvone Seletković (Vina Seletković) , Tomislav Trdenić (Vinarija Trdenić), Ivica Florijanović (Vinarija Florijanović), Tomislav Veseljak (ispred Vinarije Kezele), Tomislav Voštinić (Vinarija Voštinić Klasnić) i Ivan Kosovec (OPG Ivan Kosovec). Na radionicu su se odazvali i profesor Pejić te izvanredna profesorica Zvjezdana Marković sa Agronomskog fakulteta, koji su itekako zaslužni za afirmaciju ove sorte, kao i za izdavanje monografije "Škrlet" koju su uzvanici pomno proučavali na radionici.
Radionica je održana uz financijsku potporu samih vinara, Udruge voćara i vinogradara Lujo Miklaužić i nesebične donacije kutinčanina i vinskog entuzijasta Domagoja Pleše. Cilj ovog događanja je uz partnerstvo Udruge voćara i vinogradara Lujo Miklaužić, Proizvođačke organizacija Škrlet i Udruge Škrlet Moslavina najaviti i nastaviti zajednički rad na promociji i brendiranju škrleta i Moslavine kao sve značajnije hrvatske vinske regije.
Zadnje, no nikako ne i manje važno, valja istaknuti izvrsnu organizaciju Ivane Pranjić i njenog projekta Cork Croatia, čiji su entuzijazam, trud i zalaganje bili presudni u okupljanju vinara, kao i u promociji same sorte. "Živi bili, škrlet pili!" - komentrala je veselo Ivana na kraju radionice, te je pozvala sve prisutne da što prije požure u Moslavinu otkriti i ostala bakhova blaga ove vinske destinacije.


Slijedeća radionica o škrletu bit će održana kao sastavni dio programa VinoComa, prijavite se na vrijeme.

---

PR: Ivana Pranjić, Cork Croatia

Pripremila: Irena Lučić, diWine Croatia

Foto: Cork Croatia

Comments


bottom of page