top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Sve bolja vivodinska vina predstavljena na Vinskoj shpitzi u Zagrebu


Smještena između žumberačkih obronaka, rijeke Kupe i gradića Ozlja, Vivodina je sjajno predisponirana za vinarstvo. O tradiciji dobre kapljice, uz brojne povijesne zapise, svjedoče i stihovi Stjepana Sabljarića ispisani u crkvi Sv. Lovre iz 1753. godine, koji glase: "Sveti Lovro i još pet kapela, dvadeset i sedam malih sela. Od davnina prvoklasna vina, eto to je lijepa Vivodina".Sve značajnija regija na hrvatskoj vinskoj sceni

Iako je jedno vrijeme kaskala za drugim vinskim regijama Hrvatske, Vivodina se u posljednjih nekoliko godina itekako probudila. Iz godine u godinu, vinari udruženi u Udrugu VViVO (Udruga vinogradara, vinara i voćara Ozalj) proizvode sve bolja vina, uspješno odgovarajući na suvremene zahtjeve tržišta. Osim toga, sjajni su ambasadori ove turističke destinacije koja svake godine privlači sve veću pažnju domaćih i stranih turista – uz svjetski poznatu Guinessovu štrudlu, vino je glavni razlog posjete ovom pitoresknom kraju.


Ženske snage podruma Lešćanec
Ženske snage podruma Lešćanec

Na ukupno 80-tak hektara površine, vinovu lozu ovdje uzgaja desetak vinara, odlučnih da izađu iz vinske anonimnosti. U tom, ne baš jednostavnom naumu, sjajno ih vodi nježna, ali snažna ruka Andree Lešćanec, koje je uspješno ujedinila vinare i definirala konkretne ciljeve kada je riječ o vinskom identitetu ove regije. Usput, vinarija Lešćanec jedina je u Vivodini i jedna od malobrojnih u Hrvatskoj koju vode - isključivo žene. I to vrlo uspješno.


Vesela atmosfera na Vinskoj shpitzi u diWine baru
Vesela atmosfera na Vinskoj shpitzi u diWine baru

Svjetski vinski trendovi uz domaće vino i štrudlu

Osluškujući trendove, u Vivodini je uspješno zaživio „Wine&Art“ te vrlo popularni „Wine&Walk“ - koji je ove godine na rasporedu 11. i 18. svibnja i već odavno rasprodan. Na Vivodinu se možete zaputiti i zbog naveliko hvaljene janjetine i štrudle od jabuka obitelji Frlan, octa od meda, vinarskog podruma obitelji Vrbanek iz 1777., dana vina u lipnju i još mnogo drugih finih razloga.

Uza sve navedeno, vinari koji u ovo doba godine evidentno imaju pune ruke posla, pronašli su vremena za dolazak u Zagreb, gdje su se ljubiteljima vina predstavili na Vinskoj Shpitzi u popularnom diWine baru.

Zagrebački vinoljupci vole vivodinska vina

Na sunčanoj Opatovini iznad Dolca, zagrebački vinoljupci kušali su vina vinarija 1777 Estate, Frlan, Lešćanec, Viktorovski, Vrbanek i Saint Laurent. U ponudi su prevladavale nježne vivodinske graševine, chardonnay, sivi pinot, muškat žuti, frankovka, zweigelt i pinot crni. Našlo se tu i nekoliko izvrsnih rosea te „malih sorti“ poput kernera i lovrijenca, a pažnju ljubitelja vina privukao je i Viktorovski pet-nat.
Uskoro prvi pjenušci

Sada kada smo vidjeli što znaju i mogu, od vivodinskih vinara očekujemo – još više! Ne sumnjamo da ćemo to i dobiti jer su nam već na Shpitzi najavili skorašnje „lansiranje“ prvih pjenušavih etiketa. Neskromno se nadamo i kakvoj odležanoj crnoj kupaži.

Viva la Vivodina!

 

---

Tekst i foto: Irena Lučić, diWine Croatia

Comments


bottom of page