top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Sve je spremno za WineRI, jeste li i vi?Sve je spremno za još jedan, najveći riječki i kvarnerski Međunarodni eno – gastro festival WineRi. Nikad veći i zanimljiviji Međunarodni eno – gastro festival WineRi održava se 8. i 9. ožujka u kongresnom centru Exportdrvo od 14:00 do 20:00 sati u organizaciji Udruženja Kvarner Wines. Od 2017. godine organizaciju potpisuje izuzetno uspješan, entuzijastičan i sveprisutan organizatorski dvojac Žarko Stilin i Ivan Antić iz Selca koji su ove godine uz organizacijsku podršku Udruženja Kvarner Wines i partnere nadmašili sva očekivanja, te pripremaju još nekoliko Kvarnerskih manifestacija kao promociju vina od autohtonih sorti vinove loze. Na festivalu će nastupiti 100+ vinarija s više od 500 etiketa vina i to iz Francuske, Italije, Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i svih Hrvatskih vinskih regija. Cijena ulaznice na festival iznosi 25€ na dane festivala i 20€ u pretprodaji u Vinoteci Wine&Co.

 Kao najava ovoj kvarnerskoj riječkoj „odi mediteranskom načinu života“ u partnerskoj vinoteci Wine&Co na riječkoj Delti održalo se niz izuzetno zanimljivih vinskih radionica. „Vino pod maskama“ bila je prva, koju su u sklopu međunarodno poznatog Riječkog karnevala moderirale iznimno uspješne i javnosti vrlo poznate sommelierke i Kvarner Wines ambasadorice Lucija Matijević i Ines Matić Matešković. Drugu radionicu u organizaciji Turističke zajednice Kvarnera i Hrvatskog sommelier kluba već spomenuti uspješni dvojac sommelierki i predavačica Hrvatskog sommelier kluba nazvao je „Skrivene čari vina“ i izazvale nezapamćen interes. Na radionici su se uz vina vinara s Kvarnera predstavila i vina koja će se moći kušati na festivalu. Jedna od najboljih hrvatskih sommelierki, višestruka prvakinja prvenstva Hrvatske i vlasnica restorana Plavi podrum, svojevrsna legenda i brend kvarnerske gastronomije Daniela Kramarić moderirala je masterclassom „Tasting the Stars“ u vinoteci Wine&Co na kojem su se predstavili pjenušci i šampanjci (champagne). Daniela je svojom osobnošću dala poseban doprinos i podršku festivalu i važnosti povezivanja vinara publikom i restoraterima, a sve u organizaciji Turističke zajednice Kvarnera i Hrvatskog sommelier kluba.
Dan prije samog festivala, održat će se za novinare koji prate eno – gastro scenu masterclass „Najbolje s Kvarnera“ koji će voditi Darrel Joseph, Decanter ocjenjivač i izvjestitelj Decantera za Jugoistočnu vinsku Europu i Monika Neral Kvarner Wines ambasadorica, nositeljica zlatne ASI diplome za Italiju i Hrvatsku i finalistica prvenstva Hrvatske u sommelierstvu. Ovaj izuzetan vinski dvojac predstavit će regiju, terroir i 10 vina iz 10 vinarija članica Udruženja Kvarner Wines. Radionicom će se pokazati elasticitet autohtonih kvarnerskih vinskih sorti i njihova primjena u gastronomiji. Na radionici će se predstaviti vina Ružić, 2020. – pjenušavo vino – vinska sorta Jarbola, OPG Ružić, San Marino 2022. – pjenušavo vino – vinska sorta Žlahtina, Vinska kuća Pavlomir, Belica Plovanić 2023. - Belica (Verdić, Mejsko, Divjaka, Jarbola, Malvazija), Plovanić vina, Belica Kapić 2023. - Belica (Verdić, Mejsko, Divjaka), Kapić, Zlatna vrbnička žlahtina 2023. – vinska sorta Žlahtina, PZ Vrbnik, Buzina 2022. – vinska sorta Žlahtina, Nada, Hlam 9, 2021. – vinska sorta Žlahtina (orange wine), Šipun, Ambra 2018. – vinska sorta Žlahtina (orange wine), Kuća vina Ivan Katunar, Sansigot 2019. - Katunar Estate Winery i Sveta nedija 2020. – vinska sorta Žlahtina (Prošek – slatko vino) – Gospoja.

 

U dane održavanja festivala će se u festivalu partnerskoj vinoteci Wine&Co održati niz radionica i predstavljanja vinarija (Zlatno brdo, Trapan, Lunika, Sutor, Saint Hills, Krapež) te je potrebno na vrijeme se akreditirati na vinoteka@wine-co.hr. U prostoru Exportdrva, gdje se održava festival, u organizaciji partnerske Udruge Srce za nju od 16:00 sati oba dana festivala održat će se paneli o zdravlju – Životna snaga za endometriozu i Zašto je vino dobro za zdravlje, te je potrebno akreditirati se na 095/3912242.

 


I ove godine se WineRi24 ciljano poklapa s Womens's Weekendom te će svi sudionici kongresa imati omogućen ulaz na WineRi. Zajednički after party 8.3. od 21:00 sat za sve koji su kupili ulaznice na WineRi će se održati u Art kvartu – Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka u organizaciji portala Stilueta na kojem će nastupiti Sergej Božić.

   

Kako bi se vinari i vina što bolje predstavili i približili ugostiteljima, u suradnji s Obrtničkom komorom primorsko – goranske županije i Udruženjem obrtnika Rijeka svi ugostitelji koji se akreditiraju u komori imat će besplatan ulaz na festival. Ova mjera se pokazala kao vrlo uspješna za B2B susrete na samom festivalu, a organizatori su poslali i 300-tinjak pozivnica vinskim profesionalcima i restoraterima. Na festival se već sad akreditiralo 30tak novinara i novinskih kuća iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Srbije.

 

Kroz pokroviteljstva su podršku festivalu dali Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, Ministarstvo turizma i sporta i Ministarstvo poljoprivrede. Suorganizatori i partneri festivala su Primorsko – goranska županija, Grad Rijeka, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica grada Rijeke, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko – goranske županije, Obrtnička komora Primorsko – goranske županije i voda Romerquelle. Udruge i organizacije koje podržavaju festival su Hrvatski sommelier klub, Women on Wine, Europski vinski viteški red, Bratovština hrvatskih vinskih vitezova, Udruga prijatel ruž, grozja i vina Belica, Udruga vinogradara, vinara i maslinara Sveta Lucija i Udruga prijatelja grožđa i vina Ružica Vinodola.

 


Međunarodni eno – gastro festival WineRi kao najveće eno – gastronomsko događanje u Gradu Rijeci i na Kvarneru, i jedan od najvećih i najznačajnijih festivala u Hrvatskoj postao je nezaobilazno događanje za sve ljubitelje vina, vinske profesionalce, HoReCa tržište i vinare koji se žele predstaviti značajnom turističkom tržištu Kvarnera. Pozicioniran u vrijeme rane predsezone postao je s godinama motiv dolaska turista u Rijeku ali i B2B susret ugostitelja s proizvođačima kako bi se na vrijeme definirale vinske karte. Regiji Kvarner, kao kandidatu za Europsku regiju gastronomije 2026. godine potreban je festival ovog karaktera koji istovremeno predstavlja bogatstvo regije u eno – gastronomskom smislu ali i otvorenost za prisutstvo vrhunskih proizvoda iz drugih područja na tržištu. Osim naglaska na promociji vina od autohtonih sorti vinove loze ovogodišnji festival stavlja naglasak na neophodno zdravlje i povezivanje s mediteranskom prehranom i načinom života.


---

PR&Foto: Kvarner Wines

Comments


bottom of page